Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ανεργία άνω του 16% και πετρέλαιο "φωτιά"

http://news247.gr/oikonomia/ergasia/article826793.ece/ALTERNATES/w620/frustrated6411.jpg 
Τετάρτη 06 Απριλίου 2011
Εκτίναξη της ανεργίας άνω του 16% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 "βλέπει" σε έκθεσή της η ΕΤΕ. Εκτιμήσεις για τιμές πετρελαίου στο "κόκκινο", γεγονός που θα επιφέρει μεγαλύτερη μείωση στην ιδιωτική κατανάλωση
Η ανεργία θα ...
ξεπεράσει του φράγμα του 16% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, γεγονός που θα επιφέρει μαζί με τα μέτρα αυστηρής λιτότητας και μείωσης της κατανάλωσης μείωση κατά 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ.
Εκτιμά επίσης πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει φέτος στο 7,5%, από τα επίπεδα περί το 10,5% (υπό αναθεώρηση) του 2010, ενώ η οικονομική κατάσταση θα επιβαρυνθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που εκτιμάται ότι θα μείνουν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Η βελτίωση των ελληνικών εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο του 2010, όπως επισημαίνει η ΕΤΕ, δεν αρκούσε για να αντισταθμίσει το αρνητικό περιβάλλον, οδηγώντας σε ύφεση 6,6% το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο προβλέπεται ότι θα είναι και το τρίμηνο με τη βαθύτερη ύφεση. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα παραμείνουν φέτος σε σταθερά θετική τροχιά.
Ο πληθωρισμός αναμένεται μέσα στο 2011 να κυμανθεί στο 2,7%, έναντι του 4,7% το 2010, καθώς εκτιμάται ότι η μείωση της κατανάλωσης θα αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.
Επισημαίνεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση, που κατέγραψε σημαντική μείωση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα μειωθεί το 2011 κατά 4,6%, αντανακλώντας τη μείωση των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση της ανεργίας.
Η κατανάλωση θα πληγεί επίσης από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς η ελληνική οικονομία, όπως υπογραμμίζει η ΕΤΕ, παραμένει από τις πλέον «πετρελαϊκά εξαρτημένες» στην ΕΕ.
Η ανεργία προβλέπεται να ξεπεράσει το 16%, αντανακλώντας τη σημαντική μείωση στην εσωτερική ζήτηση, τη μείωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και το πάγωμα των προσλήψεων και τη μη ανανέωση των συμβάσεων στον δημόσιο τομέα.
Σημειώνει, τέλος, ως θετικές για την ελληνική οικονομία τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως μειώνουν σημαντικά το βάρος στο δημοσιονομικό μέτωπο.http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: