Τετάρτη 06 Απριλίου 2011
Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματιών
και ερασιτεχνών αλιέων της Πιερίας, πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με στόχο την συνδιαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου προστασίας του Θερμαϊκού, αλλά και «δημιουργικής» συμβίωσης.
Η σύσκεψη προκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου και η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αφού όπως ...
φάνηκε πολλά είναι τα προβλήματα που απασχολούν κυρίως τους επαγγελματίες αλιείς. Η σύσκεψη προκλήθηκε με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου και η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αφού όπως ...
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, η σωστή ορθολογική διαχείριση και αειφόρου διατήρηση των αλιευτικών πόρων του Θερμαϊκού, αποτελεί τον στόχο του στρατηγικού αλιευτικού προσανατολισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας την πρόθεση στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να συνεργαστεί με όλους τους φορείς.
«Επιδίωξη μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη της επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, προτίθεται να δώσει σημαντικό βάρος στην παράκτια αλιεία και στην οστρακοκαλλιέργεια, στις δυνατότητες του προγράμματος Leader Αλιείας, καθώς και στην τουριστική ανάπτυξη του αλιευτικού επαγγέλματος με συναφή δράσεις μέσου εξειδικευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά από την κ. Μαυρίδου, στους αλιευτικούς λιμένες Αλυκών Κίτρους και Πλαταμώνα , καθώς και των αλιευτικών καταφυγίων Μεθώνης, Παραλίας και Γρίτσας Λιτόχωρου. «Η υπηρεσία μας γνωρίζοντας την υφιστάμενη κατάσταση και σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο στοχεύει σε παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη της αλιείας στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά. Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να συμβάλουν στον ασφαλέστερο ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών, στην δυνατότητα για καλύτερο εφοδιασμό των σκαφών ανά πάσα στιγμή με τα απαραίτητα εφόδια, στην καλύτερη εκφόρτωση, συντήρηση και αποθήκευση των αλιευμάτων και των αλιευτικών εργαλείων τους, καθώς και στην καλύτερη αποθήκευση και συγκομιδή απορριμμάτων. Η κ. Μαυρίδου, εξέφρασε την άποψη ότι τα λιμάνια εκτός από τα σκάφη της παράκτιας αλιείας μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από τα πλοιάρια αναψυχής και «να προσδώσουν αθροιστικά ακόμη μεγαλύτερη αξία» στην ευρύτερη περιοχή με την μετατροπή των λιμενικών υποδομών σε τουριστικές μαρίνες και με την εξασφάλιση όμως των ειδικών χώρων για τους αλιείς.
Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων συμμετείχε και τέως δήμαρχος Πύδνας, Δημήτρης Βασιλειάδης (με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, όπως είπε), ο οποίος αναφέρθηκε σε κάποιες από τις δράσεις που είχε δρομολογήσει ο πρώην δήμος Πύδνας για την στήριξη των αλιέων. Όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, ήδη το ΑΠΘ έχει εγκατασταθεί στην περιοχή, ύστερα από συμφωνία συνεργασίας που είχε υπογράψει ως δήμαρχος με αυτό, με σκοπό την πρακτική άσκηση φοιτητών του τμήματος ιχθυοκαλλιέργειας. Ο τέως δήμαρχος Πύδνας, υποστήριξε ότι το ΑΠΘ είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει (σε έκταση που παραχώρησε ο δήμος) ακόμη και εργαστήριο ανάλυσης νερών. «Θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, ειδικά για όσους ασχολούνται με την οστρακοκαλλιέργεια», είπε ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Περιφέρειας για να ενημερώσει αναλυτικά τα στελέχη της, για το ζήτημα.
Το πρόβλημα της αύξησης της ερασιτεχνικής αλιείας στο Θερμαϊκό έβαλε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Μακρυγιάλου, κάνοντας λόγο για «εκατοντάδες ερασιτέχνες που αλιεύουν σε προστατευόμενη, υποτίθεται, περιοχή», από το Κίτρος έως τη Μεθώνη. Ο ίδιος ζήτησε να εφαρμοστούν κανόνες, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την ερασιτεχνική αλιεία, όπως παράδειγμα να επιτρέπεται αυτή κάποιες μέρες του έτους. Παράλληλα, έθεσε και ζήτημα μητρώου αλιέων, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής, σε όποια υπηρεσία και αν έχει απευθυνθεί, όλες δηλώνουν αναρμόδιες.
Την στήριξη της «παραδοσιακής αλιείας» ζήτησε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Παραλίας, για την οποία όπως είπε θα πρέπει να δει η Περιφέρεια με περισσότερη ευαισθησία. Ο κ. Μέγκας, έκανε λόγο για «άθλια εικόνα των λιμένικών εγκαταστάσεων», ζητώντας να γίνουν παρεμβάσεις από το Λιμενικό Ταμείο, ενώ έθεσε και ζήτημα βιολογικού Θεσσαλονίκης.
«Είμαστε ήδη σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο για μια σειρά απαραίτητων παρεμβάσεων στα λιμάνια», απάντησε ο ειδικός συνεργάτης της αντιπεριφερειάρχη, κ. Ρουκάς.
Αντίθετη άποψη, όσον αφορά τη δράση των ερασιτεχνών αλιέων, εξέφρασε ο πρόεδρος τους. Ο κ. Ποικιλίδης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί οι ερασιτέχνες να κάνουν ζημιά, όταν η κάθε βάρκα δεν της επιτρέπει ο νόμος να βγάζει περισσότερα από 3 κιλά αλίευμα ημερησίως. Επίσης, ζήτησε να γίνουν προσπάθειες, ώστε να αρθεί η απαγόρευση του ψαροντούφεκου στο Θερμαϊκό κόλπο, επισημαίνοντας ότι είναι ο μοναδικός κόλπος στην Ελλάδα στον οποίο απαγορεύεται.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος των Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα ξεκινά από τον μη έλεγχο για την εφαρμογή των σχετικών Κοινοτικών Κανονισμών.
Ο πρόεδρος των Αλιέων της Περιφέρειάς μας, ζήτησε επίσης την απλούστευση των διαδικασιών επιδοτήσεων προς τους αλιείς, καθώς και την ένταξη των αλιέων σε καθεστώς αποζημιώσεων.
Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη, η κ. Μαυρίδου, σημείωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει καταθέσει τις προτάσεις της για το ζήτημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί και αυτές που θα υποβάλλουν οι φορείς. Για το λόγο αυτό ζήτησε, από όλους τους συμμετέχοντες να υποβάλλουν και γραπτώς τις προτάσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου