Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: "Δεν είναι ώρα για ατομικούς, και συντεχνιακούς εγωισμούς" Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 Ελλάδα
Αποφασισμένος να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζονται για να βγει η χώρα από την κρίση, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Με αφορμή τις αντιδράσεις κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι ...δικαίωμα καθενός να αντιδρά ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ότι είναι στραβό να το αλλάξει και να ξεβολέψει μερικούς και υπογράμμισε ότι δεν είναι ώρα για ατομικούς, και συντεχνιακούς εγωισμούς.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, o Πρωθυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση και να αλλάξει ότι είναι στραβό. Όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων στηρίζει, παρά τα επώδυνα μέτρα, τις προσπάθειες αυτές και όλοι, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, θέλουν να αλλάξει η χώρα για ένα καλύτερο μέλλον.

"Δεν είναι ώρα για εγωισμούς ούτε ατομικούς ούτε συντεχνιακούς", διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι η ώρα να προταχθεί το συλλογικό συμφέρον έναντι του ατομικού.

Υπογραμμίζοντας πως η αλλαγή της χώρας περνά μέσα από την αλλαγή αντίληψης γύρω από τα κοινά ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να περάσει το πελατειακό σύστημα σε ένα πιο συλλογικό και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων ομάδων που ξεβολεύονται.

"Όταν κάτι είναι στραβό αυτό πρέπει να αλλάξει", τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κάποιοι μπορεί να έχουν συνηθίσει να λειτουργούν ως εντολοδόχοι, όμως, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίρνει εντολές μόνο από τον ελληνικό λαό.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ΕΕ ο κ Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μοναδικό πρόβλημα αλλά είναι ενεργό μέλος της λύσης.

Ενόψει των συνόδων κορυφής του Μαρτίου όπου θα αποφασιστεί η λεγόμενη συνολική λύση ο κ Παπανδρέου σημείωσε ότι αυτή πρέπει να στηρίζεται:

* στην ανάγκη κάθε χώρας να κάνει σωστά τη δουλειά της προκειμένου να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία με παράλληλη ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα του χρέους

* στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και ρευστότητας μέσα από ρυθμίσεις που θα αφορούν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των οίκων αξιολόγησης

* στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Σχετικά με τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα για τη συνολική λύση τόνισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου αλλά και προώθηση μέτρων όπως η έκδοση ευρωομολόγου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το κλίμα που δημιουργήθηκε στις ελληνογερμανικές σχέσεις με αφορμή την οικονομική κρίση, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι αυτές οι σχέσεις αποκαθίστανται.

Όσον αφορά τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης ο κ. Φίσερ σημείωσε ότι η πράσινη ενέργεια αποτελεί αυτή την στιγμή τη μεγαλύτερη μηχανή παραγωγής θέσεων εργασίας ενώ για την Ελλάδα υποστήριξε ότι μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξή της μέσα από τη διασύνδεση τομέων όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: