Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ - Αναβλήθηκε η συνέντευξη Τύπου της τρόικας

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, την επ΄ αόριστον αναβολή της προγραμματισμένης για το πρωί της... Παρασκευής στις 10.00, συνέντευξης Τύπου της τρόικας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η συνέντευξη «μετατίθεται για αργότερα την ίδια ημέρα», χωρίς ωστόσο να αναφέρει την ώρα που θα πραγματοποιηθεί.

Η αναβολή οφείλεται σε εμπλοκή της τελευταίας στιγμής και στην ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που μένει να διασαφηνιστούν.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την τρόικα για τη σύνταξη του τρίτου κατά σειρά αναθεωρημένου μνημονίου, του Μνημονίου Ν. 4, στο οποίο θα καταγράφονται τα τελικά στοιχεία του 2010 και οι επίσημες προβλέψεις για το 2011.

Οι επιτελείς του υπουργείου μετρούν ακόμη ελλείμματα και χρέη της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης ώστε να καταγραφεί επισήμως αν το έλλειμμα του 2010 θα είναι τελικώς διψήφιο, δηλαδή πάνω από 10%, η μονοψήφιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν όλη την ημέρα σήμερα -Πέμπτη- ενώ οι τρεις επικεφαλής της τρόικας, κύριοι Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, θα επιστρέψουν στην πλατεία Συντάγματος πολύ νωρίς αύριο το πρωί για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Οικονομικών σε επικοινωνία που είχε με το ΒΗΜΑonline διαψεύδει ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνει ωστόσο ότι ενδέχεται να διαρκέσουν ως αργά απόψε το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές διαβουλεύσεις με τα στελέχη της τρόικας αφορούν τα παρακάτω ζητήματα:
-Τα χρέη της κεντρικής κυβέρνησης που δεν έχουν καταγράφει πλήρως και ενδέχεται να επιβαρύνουν τη δημοσιονομική προσπάθεια του 2011, καθώς επίσης και τα χρέη των νοσοκομείων.
-Την εικόνα χάους που παρουσιάζεται σε ορισμένους φορείς της γενικής κυβέρνησης οι οποίοι δεν έχουν στείλει οικονομικά στοιχεία και δυσκολεύουν το «κλείσιμο» του 2010.
-Τα δυο παραπάνω προβλήματα αφορούν τον καθορισμού του ακριβούς ύψους του ελλείμματος του 2010, το αν θα είναι πάνω ή κάτω από 10%. Με όλα αυτά συνδέεται και η ανακοίνωση για τα επίσημα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2011 που αναμένεται σήμερα το απόγευμα και τα στοιχεία θα έχουν την έγκριση της τρόικας.
-Την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενη εργασία) και την πλήρη και ευρεία εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς διοικητικά προσκόμματα, για να υποχωρήσουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα -θέμα στο οποίο επιμένουν δανειστές και θα το δηλώσουν δημόσια αύριο.
-Την ανάγκη έναρξης και ταχείας προόδου της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων που παραμένει ακόμη «στα χαρτιά» και από την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το 2011.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά μετά το τέλος των διαπραγατεύσεων θα γίνει στο Ζάππειο η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της τρόικας για τα αποτελέσματα του επίσημου ελέγχου που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ. Η συνέντευξη διοργανώνεται αυτή τη φορά από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και όχι από τα στελέχη του ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να τονισθεί η ευρωπαϊκή διάσταση. Γι' αυτό το λόγο συντονιστής της συνέντευξης δεν θα είναι αυτή τη φορά ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις, αλλά στέλεχος της Κομισιόν, και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος τύπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Κάρλος Μαρτίν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: