Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Τον Ιούνιο η ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασφαλισμένους Λοβέρδος: «Τελειώνει η ταλαιπωρία των ασθενών»

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 Άμεσα ξεκινά η εφαρμογή του νόμου για την Υγεία, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, καθώς «η αγανάκτηση που βιώνουμε από την επαφή με τον κόσμο, μάς ωθεί να προχωρήσουμε ακόμη και πιο γρήγορα από τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που...
προβλέπει ο νόμος», είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η άμεση εφαρμογή θα είναιη αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασία, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Για την εξυπηρέτηση του κοινού και ειδικά για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που είναι οι «πιο ταλαιπωρημένοι πολίτες», όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι των συναρμόδιων υπουργείων συστήνεται άμεσα Ομάδα Εργασίας προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία του Ενιαίου Οργανισμού Υπηρεσιών Παροχής Υγείας (ΕΟΥΠΥ).
Το Δ.Σ. αναμένεται να ξεκινήσει δράσεις την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο πολίτης θα δει άμεσα τη διαφορά στην καθημερινότητά του».

Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι στον νέο οργανισμό οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν κανένα αντίτιμο, όπως γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία με τα πέντε ευρώ.
Τιμές φαρμάκων και ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων
Επιπλέον, το υπουργείο αναλαμβάνει από την 1η Απριλίου τις τιμές των φαρμάκων, που ήταν μέχρι σήμερα αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Το «απαρχαιωμένο» κοστολόγιο των ιατρικών πράξεων αλλάζει άμεσα με 100 ανακοστολογήσεις μέχρι το τέλος Φεβρουάριου, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η ανατίμηση όλων, δηλαδή 10.000 ιατρικών πράξεων.
Ξεκινά διάλογος με εργαζομένους στην Υγεία και πολίτες
Απαντώντας στους γιατρούς που διατείνονται πως ο νέος νόμος δεν προβλέπει τις αμοιβές ανά ιατρική πράξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγησε πως « ο νόμος ρυθμίζει τα κεντρικά θέματα και δίνει εξουσιοδοτήσεις στη διοίκηση να τα ρυθμίσει. Στον ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθεί το προσωπικό με τη σχέση εργασίας που έχει, και από δω και πέρα αρχίζουμε το διάλογο με βάση μας το καλό του πολίτη και του νέου συστήματος Υγείας».
Ο ίδιος είπε ότι θα έχει και διάλογο με πολίτες προκειμένου να ακούσει προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, τα οποία πιθανόν δεν γνωρίζει.

Σε λειτουργία ο συνταγογραφικός έλεγχος
Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κυρία Αθηνά Δρέττα, εντοπίστηκαν δεκαπέντε γιατροί του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έγραφαν συνταγές αξίας πάνω από 150.000 ευρώ το μήνα. Από το υπουργείο εξετάζεται η λύση της σύμβασής του με το ταμείο και η παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: