Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Εκατομμύρια διαδηλωτές κατά του Μουμπάρακ Λαοθάλασσα στο Κάιρο

02.02.2011 Κόσμος
Το μεγαλύτερο συλλαλητήριο της εξέγερσης κατά του Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία Ταρίρ του Καΐρου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών. Οδοφράγματα σε κεντρικές αρτηρίες έχει στήσει ο στρατός ο οποίος δεσμεύτηκε να μην ανοίξει πυρ κατά των πολιτών που διαδηλώνουν. Σύσσωμη η... αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διάλογο με την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί πρώτα ο Μουμπάρακ.
Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του. Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις χαρακτηρίζεται πρωτοφανής και ευνοήθηκε από τη δέσμευση του στρατού να μην ασκήσει βία κατά των διαδηλωτών.

Πάνω από 200.000 Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του κεντρικού Καΐρου, ενώ 20.000 διαδήλωσαν στην πόλη Σουέζ.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαηλία και πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Την ίδια ώρα ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μιλώντας στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. ζήτησε από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία ως την Παρασκευή.

"Οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα για την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ, "θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι, τονίζοντας ότι η Παρασκευή ονομάσθηκε από τους διαδηλωτές ως "ημέρα της αναχώρησης".

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χούρα, ο Μπαραντέι έκανε λόγο για μια αξιοπρεπή έξοδο του Αιγύπτιου πρόεδρου αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μουμπάρακ δεν θα δικαστεί αν εγκαταλείψει την εξουσία όπως ζητούν οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση.

Όμως δεν συμφωνούν όλοι στο κίνημα της αμφισβήτησης με τις δηλώσεις αυτές. "Θέλουμε να δικαστεί ο Μουμπάρακ. Ο Ελ Μπαραντέι δεν μιλάει εξ ονόματός μας", δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Ουάκεντ της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Κεφάγια.

Τον όρο να παραιτηθεί ο Μουμπάρακ για να αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία έθεσε και η οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι και συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης.

"Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μπελτάγκι δήλωσε πως η αντιπολίτευση δρα κάτω από μια οργάνωση - ομπρέλα, την Εθνική Επιτροπή για την Παρακολούθηση των Αιτημάτων του Λαού, στην οποία μετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, πολιτικά κόμματα και εξέχουσες φυσιογνωμίες, περιλαμβανομένων Κοπτών Χριστιανών.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα τάχθηκε υπέρ "μιας αλλαγής μέσω του διαλόγου στην Αίγυπτο", χωρίς να ταχθεί ρητά υπέρ της αποχώρησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

"Μια επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τις 25 Ιανουαρίου είναι αδύνατη, όμως πρέπει να προχωρήσουμε με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο", δήλωσε ο Μούσα στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ - Αραμπίγια.

 
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: