Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Το "κούρεμα" άρχισε

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011  Πολιτικό Σχόλιο

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣgiorgis@massavetas.gr
Η πολιτική, η εξουσία, η οικονομία, είναι γένους θηλυκού. Και φαίνεται ότι ακολουθούν παλιομοδίτικες γυναικείες νοοτροπίες και τακτικές. Όπως ας πούμε εκείνη την τακτική που όριζε ότι μια γυναίκα δεν λέει ποτέ ευθέως "ναι", αλλά όταν φτάσει στο "ίσως", αυτό σημαίνει ναι.
Έτσι λοιπόν μας το.... πάνε και με το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Μόλις το θέτει οποιοσδήποτε, φτύνουν τον κόρφο τους και μας φλομώνουν στις διαψεύσεις. Αλλά φτάσαμε ήδη στη φάση του "ίσως". Διότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου αποδέχθηκε ότι "εξετάζεται" η πιθανότητα να πάρουμε ένα ακόμη ευρωπαϊκό δάνειο, γύρω στα πενήντα δισεκατομμύρια, ώστε να αγοράσουμε πίσω ελληνικά ομόλογα, αλλά στα τρία τέταρτα της αξίας τους.

Αν αυτό δεν είναι αναδιάρθρωση του χρέους, τότε εγώ δεν είμαι στη Σπάρτη, όπου βρέθηκα για οικογενειακούς λόγους, αλλά στο Καράκας. Το ότι επισήμως αρνούμαστε και να ακούσουμε τη λέξη αναδιάρθρωση, είναι απλώς για τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου.

Ακόμη και πρωτοετής των οικονομικών γνωρίζει ότι αυτή είναι μια κλασική συνταγή "κουρέματος" του εξωτερικού χρέους.

Είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει στην πράξη. Από την Αυστρία, η οποία από μόνη της "κούρεψε" τα ελληνικά ομόλογα, ακριβώς κατά αυτό το ποσοστό. Ενώ ως τώρα υπολόγιζαν ότι έχουν ελληνικά ομόλογα αξίας π.χ. εκατό εκατομμυρίων, τώρα για τα ίδια ακριβώς ομόλογα ορίζουν την αξία τους στο 75%.

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι κάποιοι δανειστές μας, ξένες τράπεζες και επενδυτικοί φορείς που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, θα χάσουν ένα μέρος της επένδυσης τους. Όπερ, με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν θα είναι και τόσο πρόθυμοι να μας ξαναδώσουν λεφτά και μάλιστα με λογικό επιτόκιο, στο άμεσο μέλλον. Διό και η τρόικα των νέων δανειστών μας αποδέχεται την προοπτική μιας μακράς επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων, ίσως και στο βάθος τριαντακονταετίας.

Με απλά λόγια αυτό για μας, για τους πολίτες, σημαίνει ότι η αυστηρή λιτότητα, με διεθνή οικονομικό έλεγχο, θα πάει πολύ μακριά, σε βάθος χρόνου. Όποιος και αν είναι στην εξουσία. Οπότε ο καθένας μας πρέπει να κάνει τα κουμάντα του. Και να κοιτάξει πως μπορεί να "κουρέψει" και τις δικές του υποχρεώσεις.

Και όπως λέγανε παλιά στα κουρεία "με τις υγείες μας".

 
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: