Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Είπαν… τον πόνο τους!

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τα προβλήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της Κεντρικής Μακεδονίας έθεσαν στον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων των μεγάλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε συνάντηση που είχαν μαζί του. Τη συνδρομή του Περιφερειάρχη στην επίλυση ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έμποροι της Κατερίνης ζήτησε ο Κώστας... Ρέχας.
Είπαν… τον πόνο τους!

Θα σταθώ δίπλα στους εμπόρους προκειμένου να συμβάλλω στην επίλυση των προβλημάτων τους, αρκέστηκε να πει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αφού τα περισσότερα ζητήματα που τέθηκαν δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.
Η ίδρυση επιπλέον τμημάτων ΤΕΙ ή ΑΕΙ στην Κατερίνη, τα διόδια και οι όροι αξιοποίησης του κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα, ήταν τα τρία θέματα για τα οποία ζήτησε την συνδρομή του Περιφερειάρχη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης.
emporikos_sullogos_2Ο κ. Ρέχας, χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη ίδρυσης νέων σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ στην πόλη μας, σημειώνοντας ότι με δεδομένο τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για συγκέντρωση όλων των τμημάτων, θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία για να είναι η Κατερίνη μια από τις πόλεις που θα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει νέα τμήματα. Με κύριο γνώμονα τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας που την κάνουν ιδανική για φοιτητούπολη, όπως είναι η γεωγραφική μας θέση, συνδυάζουμε το βουνό με τη θάλασσα ενώ έχουμε  τη δυνατότητα να προσφέρουμε φτηνή στέγη με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Νομού μας, θα μπορούσε να διεκδικήσει η Πιερία το πιο ζωντανό κομμάτι του γενικού πληθυσμού της χώρας, υποστήριξε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στο κάμπινγκ της Σκοτίνας, σημειώνοντας πως τα κριτήρια δεν θα πρέπει να είναι μόνο το τίμημα εκμετάλλευσης της έκτασης αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα οικονομικά οφέλη που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν, το μέγεθος της επένδυσης ακόμη και με τη δημιουργία σύγχρονης μαρίνας τουριστικών σκαφών αλλά και η γενικότερη σύνδεση της επένδυσης με τον Όλυμπο και της ολοκληρωμένης προβολής του.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ρέχας αναφέρθηκε στο πρόβλημα των διοδίων και του αποκλεισμού όσων επιθυμούν να επισκεφθούν το Νομό μας με τις υπέρογκες τιμές που καλούνται να καταβάλουν για τη διέλευσή του. Ειδικά δε εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου ζητήθηκε η συμβολή του Περιφερειάρχη στη μείωση ή ακόμη και στην κατάργησή τους.

Είναι πολλά τα προβλήματα


Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων της Κεντρικής Μακεδονίας, έθεσαν σειρά κοινών προβλημάτων στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, με πρώτο εκείνο του αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την «άναρχη» λειτουργία του παρανόμου υπαιθρίου εμπορίου, ζητώντας από την Περιφέρεια την εντατικοποίηση των ελέγχων, την κατάσχεση των παράνομων διακινούντων προϊόντων και την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι, όπως είπαν, είναι η αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και ειδικότερα στην καταβολή των ενοικίων, εξαιτίας κυρίως της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου τους. Στο σημείο αυτό, ζήτησαν τη συμβολή του Περιφερειάρχη στο πάγωμα των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων τουλάχιστον για τρία έτη για τα παλιά συμβόλαια ενώ για τα νέα συμβόλαια, εκτός του παγώματος των τριών πρώτων ετών, να οριστεί νομοθετικά το πλαίσιο κατά το οποίο το ενοίκιο να προσαρμόζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος, της εμπορικότητας του δρόμου και του πληθυσμού του Δήμου που ανήκει το ακίνητο. Μια από τις προτάσεις που κατέθεσαν, ήταν  να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων όπως είναι η κατάργηση του χαρτοσήμου και η μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όσους μειώσουν το ήδη υπάρχον ενοίκιο ή σε όσους συνάψουν νέα συμβόλαια με τους εκμισθωτές τους μειωμένα κατά 20 με 30 % σε αντικατάσταση των παλαιών.
Οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων εξέφρασαν για μια ακόμη φορά, την αντίθεσή τους στην πιθανότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων με το άνοιγμα επιπλέον Κυριακών το χρόνο.

Π. Ψωμιάδης: Θα είμαι δίπλα σας

Από την πλευρά του Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εκτίμησε ότι η καλυτέρευση της πορείας της οικονομίας συναρτάται άμεσα από το θετικό κλίμα το οποίο ενισχύεται από θετικές και αισιόδοξες ειδήσεις και δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς και ότι η πραγματική οικονομία, χρειάζεται άμεσα μια μεγάλη επιχείρηση αναθέρμανσης της αγοράς μέσω της υλοποίησης δράσεων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμη, τόνισε ότι θα είναι δίπλα στους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, προκειμένου όπως είπε, να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.
 
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: