Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ανάπτυξη χωρίς ρήξεις δεν γίνεται…

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Ανάπτυξη χωρίς ρήξεις δεν γίνεται…
Αν αναζητήσει κανείς το λήμμα «ανάπτυξη» στο δημόσιο διάλογο, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι ελάχιστοι τη θεωρούν σπουδαίο διακύβευμα και ότι ακόμη λιγότεροι πείθονται ότι οι πολιτικές δυνάμεις της αποδίδουν την αναγκαία ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα. Σήμερα, η ελληνική οικονομία καλείται να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Να πάρει την πολυπόθητη στροφή που...
καθυστέρησε δεκαετίες και, μάλιστα, σε συνθήκες πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή η αποστολή δεν είναι εύκολη. Απαιτεί άνευ προηγουμένου ρήξεις, τομές και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας και συνευθύνης από όλους.
Η πεπατημένη δεκαετιών μας φέρνει αντιμέτωπους με μια απαιτητική πραγματικότητα που συσσωρεύει χιλιάδες επενδυτικά σχέδια – φαντάσματα, ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του δημοσίου σε επενδυτές, διαδικαστικές ασάφειες, έργα υποδομών βαλτωμένα σε ολόκληρη την περιφέρεια. Ξεκινήσαμε ήδη την προσπάθεια καταγραφής και απεμπλοκής των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και του ΕΣΠΑ, ώστε μέσα στο 2011 ο πολίτης και το κράτος να γνωρίζουν με σαφήνεια τί προχωρά, τί μένει πίσω, τί αποπληρώνεται, τί είναι βιώσιμο και τί όχι.
Πραγματοποιούμε κάτι πρωτόγνωρο: Διπλασιάζουμε τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, εντείνουμε δηλαδή την υλοποίηση σημαντικών έργων που θα αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στην περιφέρεια.
Η πεπατημένη, όμως μας κληροδοτεί και κάτι άλλο. Η αναπτυξιακή πολιτική δεκαετιών, όπως αυτή εκφράστηκε κυρίως μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε ούτε τις περιφερειακές ανισότητες να περιορίσει ούτε να δημιουργήσει βιώσιμες επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και μακρόπνοη προοπτική για τις περιοχές εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.
Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά σε σχέση με τα δισεκατομμύρια πόρων που διατέθηκαν. Οι δημόσιοι πόροι υποτιμήθηκαν, η παραοικονομία άνθισε, η σχέση κράτους –επενδυτών βασίστηκε σε υπερτιμολογήσεις, ασυνέπεια και αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν στην κοινωνία και στην αγορά αρνητικοί συνειρμοί και ένα κλειστό σύστημα που περιόριζε τον πολίτη να αντιληφθεί τί ακριβώς συμβαίνει, ώστε και ο ίδιος να τολμά να επιχειρήσει. (aixmi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: