Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τέτοια ώρα τέτοια λόγια την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 Πολιτεία 
Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
magkriotis
Την ένταξη δέκα έργων υποδομής στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ανάμεσά τους και πολλά οδικά έργα, αλλά για να ...μην ψάχνετε άδικα, δεν περιλαμβάνεται ούτε η 13η εθνική οδός Κατερίνης-Ελασσόνας, ούτε η περιφερειακή οδός Κατερίνης.
Αυτά ως γνωστό, όπως μας διαβεβαίωσε υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, η κυβέρνηση «προτίθεται να τα χρηματοδοτήσει» από  συμπληρωματικό πρόγραμμα για μια σειρά μικρά και μεσαία οδικά έργα, το οποίο θα «ανοίξει» το 2011 και θα είναι συνολικού ύψους 3-4 δισ. ευρώ.
Επροτίθετο, δηλαδή, τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα, με τις οικονομικές σφίξες και το Μνημόνιο, δεν ξέρουμε αν ακόμη προτίθεται.



Αυλαία για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας

Τίτλοι τέλους για το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας. Αύριο το απόγευμα, στις 6.00, θα συνεδριάσει για τελευταία αφορά, αφού ο Καλλικράτης τον κατάργησε αυτόν τον μόλις 16χρονο αυτοδιοικητικό θεσμό.
Η αποχαιρετιστήρια συνεδρίαση, θα είναι πανηγυρική, καθώς έχουν κληθεί όλοι όσοι έχουν περάσει κατά τη διάρκεια των δεκαέξι αυτών ετών ((1995-2010) από τα έδρανα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Και δεν ήταν λίγοι. Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι δηλαδή, γιατί από νομάρχες δυο ήταν όλοι κι όλοι: ο Πασχάλης Μπροφίδης που εγκαινίασε (το 1995) την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, έκανε μια θητεία και την παρέδωσε στον Γιώργο Παπαστεργίου που κατείχε τα «ηνία» της επί τρεις ολάκερες θητείες.



«Οι βουλευτές πρέπει και έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους και να διαθέτουν την ψήφο τους. Και αντίστοιχα βεβαίως ο πρόεδρος του κόμματος έχει δικαίωμα να αποφασίζει σε ποιες στιγμές, σε ποιες δύσκολες αποφάσεις η χώρα χρειάζεται τη συντεταγμένη και καθολική στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και βέβαια σε κάθε στιγμή ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του με βάση τη συνείδησή του. Αλλά δεν υπάρχει προνομιακή πρόσβαση στην κοινωνική ευαισθησία».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου,
στο «Εθνος της Κυριακής»

Α ρε, έρμη γλώσσα! Α ρε, έρμη πολιτική!



stathmarxis
Σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και προνοιακά ιδρύματα (μεταξύ άλλων), θα μεταφερθεί το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ελπίζουμε να έχει τη σύνεση ο Διοικητής του νέου Νοσοκομείου Κατερίνης να μη στελεχώσει με ελεγκτές τρένων τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Βέβαια, από όσο ξέρουμε, οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο αφορούν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όχι διοικητικό.
Κι αφού οι σιδηροδρομικοί δεν μπορούν να κάνουν τους γιατρούς, τι μένει; Το νοσηλευτιλίκι.



Παναγιώτης Ψωμιάδης:
Πεθαίνει η αγορά εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου


Σχετικά με το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, ο απερχόμενος Νομάρχης Θεσσαλονίκης και ερχόμενος περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δυστυχώς, τα απαισιόδοξα σενάρια για τις συνέπειες του αντικαπνιστικού νόμου επιβεβαιώνονται καθημερινά. Καταστήματα εστίασης κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αφήνοντας ανέργους χιλιάδες νέους ανθρώπους. Οφείλει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου πριν κλείσουν και τα λίγα μαγαζιά που έχουν απομείνει. Ο υφιστάμενος νόμος δεν είναι αποδεκτός από την κοινωνία. Οι ιδιοκτήτες να αποφασίζουν για τη χρήση του καταστήματος, αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών. Και οι πελάτες να αποφασίζουν για το κατάστημα που προτιμούν. Είναι εκτός λογικής, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, να θεσπίζεις νόμους που πλήττουν την αγορά και αυξάνουν την ανεργία ιδιαίτερα στους κόλπους της νεολαίας. Η αγορά πεθαίνει και πρέπει να το καταλάβουμε. Χρειάζεται τόνωση, όχι υπονόμευση».



1
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, για τις συνεπείς επιχειρήσεις εξήγγειλε o αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.
Να δείτε που ο υπουργός νομίζει ότι κάνει και «χάρη». Αντί «να το πάρει αλλιώς» και να δει, όχι πόσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς, αλλά με πόση συνέπεια τα ασφαλιστικά ταμεία συμπεριφέρονται στους ασφαλισμένους τους και κυρίως τι υπηρεσίες παρέχουν, αυτός (όπως και οι προκάτοχοί του) ενδιαφέρονται μόνο για τους αριθμούς.
Το πρόβλημα σ’ αυτήν την χώρα, δεν είναι το «πόσο κοστίζουν», οι υπηρεσίες που προσφέρει, αλλά ότι το «όσο κοστίζουν» είναι πολλαπλάσιο των υπηρεσιών που παρέχονται από τα ταμεία.



Πρόστιμο ύψους 344.300 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία «BIOCOMPOST ABEE» Χαρ. Μυγιάκης Βιομηχανία Οργανικών Λιπασμάτων, για παράνομη μεταφορά και ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων. Το πρόστιμο επιβλήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στην εταιρεία που εδρεύει στο δήμο Αλιάρτου Βοιωτίας γιατί μεταξύ άλλων διαχειριζόταν απόβλητα χωρίς να διαθέτει την άδεια διαχείρισής τους, δεν τηρούσε τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους, δεν αποτύπωνε τις πραγματικές ποσότητες και το είδος των αποβλήτων που διαχειριζόταν.
Επίσης, διαχειριζόταν απόβλητα που εμπίπτουν στις διατάξεις υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο χωρίς να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας. Παράλληλα, χρησιμοποιούσε, χωρίς άδεια, νερό από τον παραπόταμο Βοιωτικού Κηφισού για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγικής της διαδικασίας.

Αυτό έγινε στη Βοιωτία. Σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας, παρόμοια πρόστιμα (που είχαν επιβληθεί από υπηρεσίες) έγιναν 10 χιλιάδες ευρώ, με το πρόσχημα ότι δεν θα πρέπει να κλείσει μια επιχείρηση. Ή μήπως δεν το έχουμε δει αυτό το έργο;
Το είδαμε και μάλιστα επιβραβεύτηκε…!



3
Έχουν περάσει κάτι περισσότερο από τρεις μήνες που το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, μετακόμισε στις νέες εγκαταστάσεις.
Οι παλιές, παραμένουν περίπου εγκαταλελειμμένες, ενώ ακόμη εκείνος ο περιβόητος διάλογος για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων δεν έχει ξεκινήσει καν.
Πάντως, αν προβληματίζονται οι ιδιοκτήτες του χώρου τι και πώς θα αξιοποιήσουν το πρώην νοσοκομείο, δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτούν…
Μια μακροχρόνια μίσθωση (καμιά 60αριά χρόνια) σε ιδιώτη, θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση και βέβαια, θα ήταν σύμφωνη με το πνεύμα της (σοσιαλιστικής κατά τα άλλα) κυβερνητικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: