Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Και μας τα παίρνουν και μας μαυρίζουν την ψυχή

21.12.2010 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Το χειρότερο για τη ζωή μας και κυρίως για την ζωή των παιδιών μας, δεν είναι ότι υφιστάμεθα οδυνηρά και άδικα μέτρα, με συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου. Αλλά ότι ακόμη και εκείνοι που απαιτούν την επιβολή τους, αμφιβάλουν για το να τελικώς πρόκειται να ...αποδειχθούν και αποτελεσματικά.

Υποτίθεται ότι όλα όσα υφιστάμεθα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι -κυρίως αυτοί και οι οικογένειες τους, που κάνουν μαύρα Χριστούγεννα- είναι για να δώσουμε, απάντηση στο δίλημμα "Μνημόνιο ή Χρεοκοπία", τέτοια που να αποκλείει τη χρεοκοπία. Και να επανακτήσουμε την περίφημη "εμπιστοσύνη των αγορών". Δηλαδή να μπορέσουμε να ξαναβγούμε για δανεικά με ανθρώπινο επιτόκιο.

Τι λένε όμως οι ίδιες οι αγορές για όλα αυτά; Τι προοπτικές μας δίνουν;

Στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, δημοσιεύθηκε συνέντευξη του κ. Άντριου Μπόσομγουερθ, που είναι στέλεχος της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, και διαχειρίζεται ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Τι μας λέει λοιπόν αυτός ο κύριος; Ότι δεν θα δούμε άσπρη μέρα αν δεν βγούμε από το ευρώ: "Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους".

Επικροτεί βεβαίως την δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αλλά μας λέει ότι είναι "πλάνη" η προσδοκία πολλών πολιτικών ότι οι αγορές θα ηρεμήσουν:

"Επειδή οι αγορές δεν εμπιστεύονται ότι χώρες όπως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία θα μπορέσουν σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, θα συνεχίσουν το σενάριο της πτώχευσης, παρ' όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ". Και ότι για τις χώρες αυτές θα γίνεται "συνεχώς ακριβότερος ο δανεισμός, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το χρέος και ο κίνδυνος πτώχευσης".

Από την άλλη ο φίλος μας Ντομινίκ Στρος Καν θεωρεί επίσης ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι "αποσπασματική προσέγγιση" που "δεν αρκεί" για να οδηγήσει σε λύση. Μόνο που σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο των αγορών διαλαλεί ότι "οποιαδήποτε λύση εκτός του ευρώ θα ήταν χειρότερη για τις χώρες της Ευρωζώνης".

Μα αν η προοπτική είναι και μνημόνιο και πτώχευση, τότε τι μας προσφέρουν όλοι αυτοί που μας φορτώνουν με καινούργια χρέη και στερήσεις;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: