Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ποιός μας έδωσε το σχοινί να κρεμαστούμε;

Ποιός μας έδωσε το σχοινί να κρεμαστούμε;
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Το πώς η Ιρλανδία κατέληξε στο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Παραθέτουμε λοιπόν ως απλή υπενθύμιση μερικά γεγονότα και κάντε τις συγκρίσεις: * Η μικροσκοπική Ιρλανδία έχει ψηφίσει κατά τα προηγούμενα 2 χρόνια τέσσερις διαφορετικούς προϋπολογισμούς, αλλά ...
παρά τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί η χώρα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα χρέη της.
* Ο τελευταίος προϋπολογισμός ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει εξοικονόμηση 6 δισ. ευρώ για το 2011, επιβαρύνοντας κάθε νοικοκυριό με 7.500 ευρώ κατά μέσο όρο.
*Από τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό στρώμα που δεν θίγεται. Οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές έχουν όλοι πληγεί. Οι μισθοί μειώθηκαν και τα κοινωνικά επιδόματα πετσοκόφτηκαν.
Οι τεράστιες περικοπές φάνταζαν, όμως, ψίχουλα μπροστά στα κολοσσιαία ελλείμματα που έχουν σωρεύσει οι ιρλανδικές τράπεζες. Έτσι η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έδωσαν στην Ιρλανδία δάνειο 85 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,8% (!) για ένα και μοναδικό λόγο. Για να μη χάσουν οι ξένοι επενδυτές τα χρήματά τους σε περίπτωση χρεοκοπίας και να πληρώσει τη νύφη ο λαός!
Παρά το τεράστιο πακέτο στήριξης οι αγορές δεν ησύχασαν και συνεχίζουν να επιτίθενται στα ιρλανδικά ομόλογα, ποντάροντας ουσιαστικά στη χρεοκοπία της χώρας. Και γιατί να ησυχάσουν οι αγορές; Επειδή ησύχασαν οι γερμανικές τράπεζες στις οποίες χρωστούν οι ιρλανδικές;
Αν η Ιρλανδία εξαντλήσει όλο το ποσό των 85 δισ. ευρώ, τότε το χρέος της το 2014 θα είναι 175 δισ. ευρώ, οπότε και θα χρειάζεται για χρεολύσια 8,5 δισ. ευρώ ετησίως (υπενθυμίζεται ότι οι αιματηρές περικοπές για το 2011 θα αποφέρουν μόλις 6 δισ. ευρώ).
Έτσι, τονίζοντας ότι «η Ε.Ε έδωσε στην Ιρλανδία το σκοινί να κρεμαστεί για να μην κρεμαστούν οι διεθνείς επενδυτές», οικονομικοί αναλυτές υπολογίζουν ότι αν η ιρλανδική οικονομία δεν αναπτυχθεί με 8 – 10% ετησίως θα είναι αδύνατο να πληρωθούν τα επιτόκια…
Αλλά πώς να αναπτυχθεί όταν ο προϋπολογισμός που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Brian Lenihan, ο οποίος μάλιστα ψηφίστηκε από τους Financial Times και ως ο χειρότερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης, είναι γεμάτος νέα μέτρα και περικοπές μισθών και επιδομάτων;(ΚΛΕΙΩ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - aixmi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: