Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Αρχίζει η διήμερη σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 
Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα της Ένωσης όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης του χρέους, το οποίο ...πλήττει την Ελλάδα και την Ιρλανδία και απειλεί να εξαπλωθεί στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
Ύστερα από μήνες προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης, μεταξύ των οποίων η χορήγηση με μορφή δανείων ενός πακέτου βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα και 85 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Δουβλίνο, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης της κρίσης από το 2013, ενώ ενδέχεται να εξετάσουν και μια πιθανή επέκταση της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης.


Η διήμερη σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται μετά τις πιέσεις των αγορών για το χρέος των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης που έχει μειωθεί οριακά πριν από το τέλος του έτους.

Moody's προειδοποιεί Ισπανία

Χθες Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε την Ισπανία ότι το χρέος της μπορεί να αυξηθεί και η Πορτογαλία έλαβε αποφάσεις για την ενίσχυση των δημοσιονομικών της και την ανάκαμψη της οικονομίας της, ελπίζοντας να αποσοβήσει νέες πιέσεις των αγορών οι οποίες μπορεί να την αναγκάσουν να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι εξετάζει να υποβαθμίσει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από "Aa1" που είναι σήμερα, εξαιτίας των "αυξημένων αναγκών αναχρηματοδότησης το 2011" ακόμη κι αν κρίνει την οικονομία της "πιο σταθερή" σε σχέση με αυτή της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, ένδειξη ότι η Μαδρίτη παρά τα μέτρα που λαμβάνει, δεν καταφέρνει να πείσει τις αγορές.


Ο οίκος Moody's εξέφρασε ανησυχίες για την ικανότητα της Ισπανίας να χρηματοδοτείται, τις υπερχρεωμένες τράπεζές της και τα δημοσιονομικά της αλλά ανέφερε πως δεν αναμένει ότι η Μαδρίτη θα ακολουθήσει κατ' ανάγκην την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην προσφυγή ευρωπαϊκής βοήθειας.


Μερικές ώρες αργότερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα την ισπανική συνομοσπονδία τραπεζών καταθέσεων ταμιευτηρίου (Ceca), από '"AA-" σε "A+" με αρνητική προοπτική, υπογραμμίζοντας "τις δυσκολίες που αναμένουν αυτό τον τομέα σε ένα δυσχερές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την εξασθενημένη ισπανική οικονομία".


Οι δηλώσεις αυτές, λόγω των οποίων έκλεισε με πτώση 1,50% χθες Τετάρτη το χρηματιστήριο της Μαδρίτης ύστερα από μια ημέρα συναλλαγών με τους δείκτες να βρίσκονται στο κόκκινο, διατυπώνονται ύστερα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις αναλυτών και εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως του προέδρου της ΕΚΤ
Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος κάλεσε την Ισπανία να τηρήσει περισσότερη διαφάνεια και να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό και το συνταξιοδοτικό τομέα και το τραπεζικό σύστημα.

Ο οίκος Moody's είχε αποφασίσει τη Δευτέρα να διατηρήσει την αρνητική του εκτίμηση για τις προοπτικές των ισπανικών τραπεζών, εξαιτίας των δυσκολιών τους να χρηματοδοτηθούν και των απωλειών που παρουσιάζουν.


Στη Λισαβόνα, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας της και τόνισε ότι σύντομα θα υιοθετήσει τριμηνιαίους οικονομικούς στόχους.


Παράλληλα με την έγκριση αλλαγής της ευρωπαϊκής συνθήκης η οποία ζητείται από τη Γερμανία για την συγκρότηση μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων από τα μέσα 2013, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν πώς μπορεί να βελτιωθεί το προσωρινό δίκτυο δημοσιονομικής ασφάλειας -- ένα ταμείο δανεισμού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (ένα τρισεκατομμύριο δολάρια) από την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν γρήγορα ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όπου αναμένεται να αποφασιστεί να ζητηθεί από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μια κίνηση για να περιορίσει την επικινδυνότητα και βοηθά στη διαχείριση της κρίσης του χρέους. (nooz.gr))

Δεν υπάρχουν σχόλια: