Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Eurogroup: «Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα»

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
papakwnstantinou_junger_eurogroup741
Ικανοποίηση για την εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας, για τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που επετεύχθη μέσα στο 2010, αλλά και για το γεγονός ότι η Eurostat απολύτως τα ελληνικά  εκφράζει το Eurogroup σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών εντός του 2011. Η Ελλάδα... «προτίθεται να λάβει όποια μέτρα κριθούν αναγκαία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στην ώρα της η καταβολή της γ' δόσης του δανείου, δηλώνει ο εκπρόσωπος του εκπροσώπου αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Αναφορικά με την Ιρλανδία, ανακοινώθηκε συμφωνία για την εντατικοποίηση και επιτάχυνση των τεχνικών συζητήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή αρωγή στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Δεν κινδυνεύει η Ευρωζώνη, εκτιμά η Άνγκελα Μέρκελ.

"Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων"

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση για την Ελλάδα, o πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ επεσήμανε την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, ώστε τον επόμενο χρόνο να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 17 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες των πρόσθετων μέτρων και να τα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2011, καθώς και στο αναθεωρημένο μνημόνιο.
Συνεχίζοντας, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, των αγορών εργασίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας διοίκησης.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι με την αξιοσημείωτη εκτέλεση του προγράμματος τους τελευταίους πέντε έξι μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο, και σημείωσε ότι για να παραμείνει σε αυτόν, η δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και μέσα στο 2011.
Η Ελλάδα θα πετύχει το 2010 τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι θα λάβουμε όποια μέτρα κριθούν αναγκαία.
Από την πλευρά της, η Αυστρία διευκρίνισε ότι δεν θα μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Νωρίτερα, η Αθήνα διεμήνυε ότι όλοι δεσμεύονται από την υπογραφή τους και ότι έχει εκπληρωθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος.
"Η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει", εκτίμησε το βράδυ της Τρίτης η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι ''η κρίση χρέους την οποία αντιμετωπίζουν ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξε ότι οι πιο αδύναμες απ' αυτές πρέπει να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και στο πλαίσιο αυτό 'δουλεύουν σκληρά' η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία".
"Η αλληλεγγύη της ΕΕ και της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος'', είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Παπανδρέου.

"Στην ώρα της η καταβολή της γ' δόσης"

Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισ. ευρώ των δανείων των χωρών μελών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, ξεκαθάρισε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.
Η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου του Όλι Ρεν έγινε σε συνέχεια δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ σήμερα το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων, που είναι προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο ενδέχεται να μετατεθεί για τον Ιανουάριο.
Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη, αποσαφηνίζει με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Οικονομικών.

Αντιδράσεις

Αλληλεγγύη στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντισταθεί στην πρόταση διόγκωσης του κόστους δανεισμού, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Με την ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι ένας μηχανισμός διάσωσης που πνίγει τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης με δυσβάστακτα επιτόκια, δεν αποτελεί λύση και σημειώνει ότι σε ώρες κρίσιμες για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, γίνεται ακόμα πιο ορατή η έλλειψη αλληλεγγύης στις αδύναμες χώρες.
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΚΡΑΧΤΗΣ   http://kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: