Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ομάδα Διαχείριση Κρίσεων - πρόσκληση

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010
Αριθμ. Πρωτ. 106Θεσσαλονίκη, 16 Noεμβρίου 2010
Προς : Φίλους και φίλες της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων.
Θέμα : Επίτιμα μέλη – πρόσκληση.
Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ  (Ο.ΔΙ.Κ.), είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο του.. 2008 με την υπ΄ αριθ. 14911/08  απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο ...Προστασίας του Πολίτη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθ. μητρώου 69/08 καθώς επίσης και στο Υ.Δ.Α.Σ. του Υπουργείου Εξωτερικών με αριθ. μητρώου 502.
Συνδέεται με το OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και ενημερώνεται για τις παγκόσμιες καταστροφές από το GDACS (Global Disaster Alert and Coordination System).
Η διοίκηση του οργανισμού εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται στην Κονδυλάκη 13, από όπου διενεργείται ο συντονισμός και η ενημέρωση των μελών αλλά και των πολιτών, προετοιμάζει δε παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε άλλους νομούς.
 Διαθέτει γραμματειακό και εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και ένα σύνολο από ειδικά υλικά και συσκευές απαραίτητα στο ρόλο της.

Ο σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, δασοπυροσβέσεις κ.ά., στην έρευνα και διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και η παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

Απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εκπαιδευμένους εθελοντές που είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να  μεταβούν σε οποιαδήποτε  περιοχή, εντός ή εκτός συνόρων, έχει πληγεί από καταστροφή.

Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, δασοπυρόσβεση, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς φορείς.

Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από  παλαιούς και έμπειρους διασώστες με 8ετη τουλάχιστον εμπειρία, με πλούσιο βιογραφικό αποστολών και εκπαιδεύσεων και προέρχονται οι περισσότεροι από άλλες εθελοντικές ομάδες (Ε.Ε.Σ. – Ε.Κ.Α.Β. – Ε.Ο.Δ. – Ιατροί του Κόσμου). Στα μέλη της βέβαια, προστίθενται μέσω των δύο (2) σχολείων διάσωσης που πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα μέλη – εθελοντές διασώστες, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους στον σκοπό και το έργο της ομάδας.




Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ. έχουν συμμετάσχει :
α) στις καταστροφικές φωτιές της Πελοποννήσου με 9 μέλη για 6 συνεχείς ημέρες (28/8/2007-02/9/2007) βοηθώντας στις περιοχές του νομού Ηλείας – Καρύταινα, Άνω Κοτύλη, Μάτεσι, Παλαιόκαστρο, αρχαία Ολυμπία,
β) στην φωτιά της Χαλκιδικής με 12 μέλη, στην περιοχή της Κασσάνδρας (21-23/8/2006),
γ) στην δενδροφύτευση του Δήμου Θεσσαλονίκης με 14 μέλη στο περιαστικό δάσος του Σεϊχ Σού στις 24/11/07, στην δενδροφύτευση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με 18 μέλη στην Δορκάδα στις 18/11/2007, στην δενδροφύτευση στην Αετομηλίτσα στον Γράμμο με 6 μέλη στις 10-11/11/2007 και στην δενδροφύτευση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με 14 μέλη στην Άσσυρο,
δ) στην ημερίδα Πυροπροστασίας Νομού Χαλκιδικής στις 7/11/2007, στην ημερίδα Δασοπονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 18/3/2007, στην ημερίδα σεισμικής τρωτότητας της Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) στις 29/5/2008 και στα ΣΝΟ Χαλκιδικής,
ε) στα προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων των Κ.Ε.Ε. : 1) Προστατεύω Τον Εαυτό μου Και Τους Άλλους (ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.) με 9 μέλη, διάρκειας 100 ωρών και 2) Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, με 8 μέλη, διάρκειας 125 ωρών,
στ) σε παροχή Α΄ βοηθειών σε πληθώρα τροχαίων ατυχημάτων,
ζ) σε μόνιμες συνεχιζόμενες ανά 4ήμερο εφημερίες στα επείγοντα εξωτερικά χειρουργεία (Τ.Ε.Π.) του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Θεσσαλονίκης,
η) σε έξι (6) ασκήσεις – προσομoιώσεις σεισμών στην Κομοτηνή 15-17/4/05, στον Βόλο 12-14/5/06, στο Κιλκίς 27-29/4/07 και πάλι στον Βόλο 20-22/6/2008, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 20/5/09 και τέλος στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης 10/01/2010,
θ) στις ημερίδες που πραγματοποίησε το Ε.Κ.Α.Β. 20/1/07 στην Θεσσαλονίκη, 21-23/9/07 στην Πρέβεζα, 23-24/5/08 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στην ημερίδα εκπαίδευσης TRIAGE,
ι) στην πλημμύρα στον Μελισσουργό, Σταυρό και Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης, με 11 μέλη, στις 8-9/10/06,
κ) στην έρευνα για τον μικρό Άλεξ στην Βέροια στο τριήμερο 20-22/7/06 με 9 μέλη,
λ) στην συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Μελίσσι Γιαννιτσών, με 7 μέλη, στις 20/2/06,
μ) στην έρευνα για τον εντοπισμό του ΣΙΝΟΥΚ με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας στην Χαλκιδική, με 12 μέλη, τον Σεπτέμβριο 2004,
ν) σε αρκετές έρευνες χαμένων ορειβατών στον Όλυμπο και εν γένει αγνοουμένων σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και Βορείου Ελλάδος αλλά και στην θάλασσα (ψαράδες-κολυμβητές κ.ά),
ξ) σε όλα τα Σ.Ν.Ο. και Σ.Τ.Ο. της Θεσσαλονίκης,
ο) έχει αναλάβει σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Περιφέρειας την εποπτεία του τομέα 12 του περιαστικού δάσους του Σέϊχ Σού και έχει πιστοποιήσει 11 μέλη στην δασοπυρόσβεση από την Π/Υ Θεσσαλονίκης,
π) σε πολλές επιπλέον ασκήσεις προσομοίωσης σεισμών με την Κ.ΟΜ.Α.Κ. και σε συνεργασία με αρκετούς Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης  κ.ά.

Τρία μέλη μας είναι Ειδικοί Εθελοντές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ατομικό αριθμό μητρώου (21/2007 Φεζούδης Κων/νος,  27/2007 Βουδικλάρη Νίκη και 36/2008 Ζαγκουρόπουλος Παναγιώτης) αλλά και ειδικοί ενταγμένοι εθελοντές του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Το σημερινό Διοικητικό συμβούλιο της Ο.ΔΙ.Κ. αποτελείται από τους: Κωνσταντίνο Φεζούδη - πρόεδρο, Παναγιώτη Ζαγκουρόπουλο - αντιπρόεδρο,  Σούλα Τραϊκούδη - γραμματέα, Χρήστο Οικονομούδη -ταμεία, Χρήστο Χρυσόπουλο – υπεύθυνο εκπαίδευσης, Κωνσταντίνο Αριστοτέλους - υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων και Βασίλη Ματαυτσή ως μέλος.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ Ο.ΔΙ.Κ.

Η Ομάδα ξεκίνησε να συνεργάζεται με όλους τους κρατικούς και μη φορείς όπως τις  ένοπλες Δυνάμεις (Νατοϊκό τμήμα), την Κ.ΟΜ.Α.Κ. της αεροπορίας, το Ε.Κ.Α.Β., την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα, την Ε.Μ.Α.Κ., τον Ο.Α.Σ.Π, το Ι.Τ.Σ.Α.Κ, το Σεισμολογικό κέντρο του Α.Π.Θ. και με πολλές εθελοντικές οργανώσεις εντός συνόρων, ενώ σε αποστολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες διασωστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Προ ενός έτους στις 07-11/09/2009 συμμετείχε σε εβδομαδιαία εκπαίδευση με την Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Κ.ΟΜ.Α.Κ.) της αεροπορίας, στο χώρο της, όπου και εκτέλεσαν από κοινού και με επιτυχία, άσκηση με θέμα: Έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων θυμάτων σε ερείπια έπειτα από σεισμό.

Παράλληλα στις 26-27/09/2009 συμμετείχε στη διήμερη άσκηση συνεκπαίδευσης δέκα (10) διασωστικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, στον Χορτιάτη, όπου και συντέλεσε καταλυτικά στην οργάνωση, το συντονισμό και την διεξαγωγή της.

Εκπαιδευτές της ομάδας εκπαίδευσαν στις Ά βοήθειες έως σήμερα πολίτες των Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέως, Νέας Σκιώνης, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κασσάνδρειας, τους διοικητικούς υπαλλήλους του Ο.Σ.Ε. Θεσσαλονίκης, ένδεκα Δημοτικά – γυμνάσια και λύκεια, δύο σχολεία 2ης ευκαιρίας , δύο Τ.Ε.Ι. κ.ά.

Σταθερά και με συνέπεια η Ο.ΔΙ.Κ. φροντίζει για την παροχή ή και τη διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της καθημερινά σε οποιονδήποτε τομέα χρειαστεί. Χαρακτηριστική είναι η συνεργασία της με την Ελληνική ιεραποστολή στην νήσο Μαδαγασκάρη όπου αποστέλλεται ανθρωπιστικό υλικό πρώτης ανάγκης σε συνεχή βάση.

Εκπαιδεύεται διαρκώς, ενημερώνεται, και νοιάζεται για τη δική της ασφάλεια και κατ’ επέκταση την ασφάλεια των γύρω της διότι πίσω από τη γνώση, τη θέληση και την ορθολογική τους χρήση, κρύβεται η πραγματική δύναμη του εθελοντισμού.

Με την παρούσα, σας καλούμε την Κυριακή 28/11/2010 και ώρα 13:45 στην αίθουσα EFESOS III, του Ξενοδοχείου HYATT, όπου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Money Show, η ομάδα μας, θα ανακηρύξει ως επίτιμα μέλη, τους κκ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, Απόστολο Τζιτζικώστα, Σταματία Κισκινίδου, Κωνσταντίνο Κοκολάκη, Μανώλη Σκορδίλη και Θεολόγη Εμμανουηλίδη.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει ανιδιοτελής διάθεση όλων για να επιτευχθεί και να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, η κάθε εθελοντική προσπάθεια.

Είμαστε ανοικτοί σε κάθε διευκρίνιση και ευχαριστούμε προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

Με εκτίμηση για την Ο.ΔΙ.Κ.

Κων/νος Φεζούδης
Εθελοντής Διασώστης – Πρόεδρος Δ.Σ.

Κονδυλάκη 13, Τηλ/Φαξ : 2314 009585, Κινητά:  6945 413954 & 6955 434100
www.odik.gr      e- mail: odik.gr@gmail.com
54248 - Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: