Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία

Το Πολυτεχνείο στη σκιά του Δ.Ν.Τ
Η οικονομική κρίση, το Δ.Ν.Τ και το Μνημόνιο, ο διαρκής αγώνας για τη δημοκρατία, αλλά και οι πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές συνυπάρχουν στις ερμηνείες του νοήματος της σημερινής επετείου που δίνουν οι βουλευτές του... κυβερνώντος κόμματος στο νομό, κόμματα και πολιτικές νεολαίες και το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.

vasiko_1Θ. Παπαγεωργίου: Εάν τότε υπήρχε αποχή, όπως στις εκλογές του φετινού Νοέμβρη, δεν θα είχαμε Πολυτεχνείο
vasiko_2Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου επικεντρώνει στο μεγαλειώδη συλλογικό αγώνα φοιτητών-λαού για τη ανατροπή της χούντας, αντιδιαστέλλοντάς τον με τη μεγαλειώδη αποχή που παρατηρήθηκε στις πρόσφατες καλλικρατικές εκλογές.
«Σήμερα 17 Νοέμβρη 2010, τριάντα επτά χρόνια μετά την εξέγερση, τον αγώνα και την θυσία των Φοιτητών και του Λαού στο Πολυτεχνείο, ένα μήνυμα που θα πρέπει να εισπράξουμε και να μας προβληματίσει όλους μας», τονίζει. Και είναι:«Εάν το Νοέμβρη του ’73 ήταν πρώτο κόμμα η αποχή, όπως στις εκλογές του φετινού Νοέμβρη, δεν θα είχαμε Πολυτεχνείο».
«Το Πολυτεχνείο», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου, «δεν είναι ένα ιστορικό συμβάν που απλά τροφοδοτεί ένα επιφανειακό συναισθηματισμό για την εποχή εκείνη. Ήταν και είναι το συλλογικό και άφθαρτο βίωμα μιας ολόκληρης γενιάς που μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές τη δίψα για μαζικούς αγώνες. Αγώνες και συλλογική δράση για την ανατροπή πολιτικών που μας έχουν φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πολιτικών που μας στερούν το χαμόγελο, την ελπίδα, το όνειρο».

Μ. Μίχου: Κοινός αγώνας σήμερα κυβέρνησης-λαού για να ‘ναι προσιτά για όλους το Ψωμί, η Παιδεία, η Ελευθερία


vasiko_3«Ο καθιερωμένος εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη νέα γενιά που άνοιξε το δρόμο στην ελπίδα και την προοπτική», αναφέρει στο μήνυμά  της η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου.
Μια προοπτική που, 37 χρόνια μετά, δεν φαντάζει και πολύ ευοίωνη, αφού όπως σημειώνει ακόμη και «σήμερα η Κυβέρνηση από κοινού με τον ελληνικό λαό, καταβάλλουν σκληρές και επίπονες προσπάθειες, ώστε τα κοινωνικά αγαθά που συμπυκνώθηκαν στο σύνθημα ‘Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία’ να είναι προσιτά και αδιαπραγμάτευτα για όλους τους Έλληνες πολίτες».
«Η εξέγερση φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων το Νοέμβριο του 1973, έδειξε για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας για Δημοκρατία είναι διαρκής, γεμάτος κόπους και θυσίες», αναφέρει
η βουλευτής και προσθέτει πως «είναι χρέος όλων μας, πολιτικών και πολιτών, να εκπληρώσουμε στο έπακρο το όραμα όλων όσων θυσιάστηκαν εκείνο το Νοέμβρη στο όνομα της δημοκρατίας».

Γ. Αμοιρίδης: Ούτε στιγμή δεν σταματά ο αγώνας για την οικοδόμηση μιας ανοιχτής και δίκαιης κοινωνίας

vasiko_4«Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν», υπογράφει το μήνυμά του ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης.
«Κάθε Νοέμβρη ο νους και η καρδιά μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού. Τιμούμε σήμερα τους αγώνες της νέας γενιάς, τιμούμε τους απλούς πολίτες που πάλεψαν, για κοινές αρχές και κοινές αξίες που ξεπέρασαν το ατομικό για να υπηρετήσουν το συλλογικό και το κοινωνικό συμφέρον. Πάλεψαν για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ισονομία, την Παιδεία. Με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού οικοδομήθηκε μια ισχυρή δημοκρατία», σημειώνει ο βουλευτής.
Και προσθέτει: «Ποτέ, ούτε στιγμή δεν σταματά ο αγώνας για την εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας, ο αγώνας για την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας, ο αγώνας για την οικοδόμηση μιας ανοιχτής και δίκαιης κοινωνίας. Σκύβουμε με ευλάβεια στους αγώνες για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες στον τόπο μας».

Εργατικό Κέντρο Κατερίνης: «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία» αιτούμενα και σήμερα

«Τα αιτήματα των φοιτητών και του ελληνικού λαού, του παν-δημοκρατικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι και σήμερα αιτούμενα, όπως διαχρονικά διεκδικούμενα και επίκαιρα είναι και τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς ελαστικότητες και επισφάλεια, για ισχυρή κοινωνική προστασία, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για την απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων», αναφέρει στο δικό του μήνυμα το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.
Προσθέτοντας πως «ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται ενάντια στα σκληρά και άδικα μέτρα του μνημονίου της Τρόικας και της Κυβερνητικής πολιτικής, ενάντια στα μέτρα λιτότητας και της φοροεπιδρομής, ενάντια στα ευέλικτα ωράρια εργασίας και στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
Ακόμη, το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τη συμπαράσταση του στις ριζοσπαστικές διεκδικήσεις των νέων του νομού για «την αναβάθμιση και τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της παιδείας, την απαλλαγή  της κοινωνίας από το ρουσφέτι και το εμπόριο των συνειδήσεων, την πρόληψη και το κτύπημα της μάστιγας των ναρκωτικών».

Ν.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ορθώσουμε εμπόδια στο βάρβαρο Μνημόνιο διαρκείας …

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία, να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, απηύθυνε η Ν.Ε Πιερίας του ΚΚΕ, ζητώντας τους ταυτόχρονα να διαμορφώσουν «μια ισχυρή κοινωνική λαϊκή συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό», η οποία «μπορεί να ορθώσει εμπόδια στο βάρβαρο μνημόνιο διαρκείας που καταδικάζει μόνιμα το λαό στη φτώχεια και τη ζωή χωρίς δικαιώματα».
«Η πρώτη μεγάλη λαϊκή απάντηση στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, δόθηκε με την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργάνωσε το ΚΚΕ τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου», τονίζει, και προσθέτει: «το πλήγμα που δέχτηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές πρέπει να γίνει εφαλτήριο μαζικού απεγκλωβισμού του λαού από τα αντιδραστικά τους ιδεολογήματα, τις αυταπάτες και τη μοιρολατρία. Να εκφραστεί σε μαζική συμμετοχή στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στους αγώνες».

ΣΥΝ Πιερίας: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

«Η εξέγερση του 1973 ζει στους αγώνες του σήμερα, στους αγώνες για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική απελευθέρωση. Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό», αναφέρει ο ΣΥΝ Πιερίας.
«Το μήνυμα το δικό μας», τονίζει, «το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για ν’ αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης».
«Την εξέγερση ενάντια στη Χούντα την τιμούμε κάθε μέρα με τους αγώνες μας μέσα στα πανεπιστήμια, τις γειτονιές και τους εργασιακούς χώρους», προσθέτει, και καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετάσχουν σήμερα στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια για ακόμα περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, και στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, να διεκδικήσουν τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, να νικήσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, να πάρουν πίσω όλα όσα τους ανήκουν.

Νεολαία Συν Κατερίνης: Ο Νοέμβρης του ‘73 άνοιξε ένα ρήγμα που παραμένει ενεργό

«Έχουν περάσει 37 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και όμως η μνήμη συνεχίζει να κερδίζει τον άνισο αγώνα της με τον χρόνο. Συνεχίζει να τον κερδίζει γιατί το Νοέμβρη του ‘73 άνοιξε ένα ρήγμα που θα μένει ενεργό, όσο θα υπάρχουν αγώνες για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά της η Πολιτική Κίνηση Νεολαίας του ΣΥΝ Κατερίνης, και προειδοποιεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που, χρησιμοποιώντας (όπως αναφέρει) τον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, διεξάγει την πιο σκληρή επίθεση της μεταπολίτευσης στα δικαιώματα και στο μέλλον των νέων, πως «οι κοινωνικές εκρήξεις δεν αποτελούν μουσειακό είδος προς εξαφάνιση».
«Πριν από δύο χρόνια», τονίζει, «όταν η κρίση ήταν ακόμα στην αρχή της, ο Δεκέμβρης του 2008 άνοιξε ένα άλλο ρήγμα. Έδειξε έμπρακτα ότι μια ολόκληρη γένια δεν σκοπεύει να ζήσει με τον τρόπο που της ετοιμάζουν, χωρίς προοπτική και αξιοπρέπεια. Έδειξε ότι υπάρχουν ακόμα κοινωνικά αντανακλαστικά που μπορούν να αμφισβητήσουν κάθε εξουσία όσα μέτρα θωράκισης και αν πάρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: