Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Διαδίκτυο: πολλές ευκαιρίες, μεγάλοι κίνδυνοι


diadiktyo_1

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Ασφαλές διαδίκτυο και συνήθειες των μαθητών (facebook, πορνογραφία, τζόγος)-Κίνδυνοι από το διαδίκτυο (συμπτώματα εξάρτησης, παρενόχληση, παιδοφιλία) και ο ρόλος του εκπαιδευτικού», διοργανώθηκε χθες από τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Δημήτρη ..Κυριακού.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης με εισηγητή τον Γεώργιο Κορμά, ιατρό, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet) και επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού.
diadiktyo_2Κατά το σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Δημήτρης Κυριακού, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επέλεξε να πραγματοποιηθεί σεμινάριο για το ασφαλές διαδίκτυο. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το διαδίκτυο έχει πάρα πολλές ευκαιρίες, έχει όμως και κινδύνους ειδικά για τα παιδιά, γι’ αυτό και είναι ανάγκη οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι γονείς να γνωρίζουν βασικά θέματα που αφορούν αυτό το παγκόσμιο δίκτυο, ώστε να προλαμβάνονται δυσάρεστες καταστάσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Κορμάς, αναφέρθηκε στον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου (SafeNetHomePlus) και στην εκστρατεία επαγρύπνησης και ενημέρωσης για ασφαλέστερο Διαδίκτυο (Safer Internet), προγράμματα που υλοποιούνται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος πλαισίου Safer Internet Plus.
«Στόχος της εκστρατείας είναι να αφυπνίσει όλους τους Έλληνες και να τους ενημερώσει για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προστατευθούν αλλά και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν στις νέες διαδραστικές τεχνολογίες, όπως είναι το Διαδίκτυο ή το κινητό τηλέφωνο», είπε ο κ. Κορμάς, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υλοποίηση πλειάδας πολυμορφικών εκδηλώσεων και δράσεων που δρομολογούνται σε διετή βάση.
Η εκστρατεία Safer Internet πιστεύει ότι η απάντηση στους πιθανούς κινδύνους του Διαδικτύου βρίσκεται τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην πρόληψη κι ότι ότι είναι ευθύνη όλων των κοινωνικών φορέων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στον κόσμο των νέων διαδραστικών τεχνολογιών και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. (ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: