Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Προς κ. Γ. Πιπερόπουλο...

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Από τον Αντώνη-Μάριο Παπαγιώτη
Αξιότιμε κ. Καθηγητά,
Παρακολουθώντας συχνά την εμφάνιση του ονόματός σας σε διάφορα blogs όπου υπογράφετε κείμενα τα οποία και μοιράζετε ισομερώς σε όποιο email από διαδικτυακό τόπο γνωρίζετε, θα ήθελα σας παρακαλώ να κοινοποιήσετε την... άποψή σας για τις πρωτοβουλίες του υφυπουργού Παιδείας, κ. Πανάρετου, αναφορικά με το θέμα της οικογενειοκρατίας στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ο υφυπουργός ζήτησε να καταργηθεί το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και να απαλειφθεί από το μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων Εξετάσεων, λόγω φαινομένων «ακραίας οικογενειοκρατίας», με σχετικό έγγραφο που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή στη...
Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ήδη, ο σχετικός φάκελος με τα στοιχεία για την οικογενειοκρατία απεστάλησαν στον εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων, καθώς όπως ο ίδιος ο κ. Πανάρετος επισημαίνει «το διδακτικό του προσωπικό απαρτίζεται σχεδόν αποκλειστικά από συγγενείς πάσης φύσεως, όπως σύζυγοι, τέκνα, γαμπροί, κουμπάροι κ.α., φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».
Ακόμη, σημειώνει, χορηγήθηκαν διδακτορικά διπλώματα σε τέκνα καθηγητών του τμήματος με επιβλέποντες γονείς, κατά παράβαση της βασικής αρχής της αμεροληψίας αλλά και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ενώ υπήρξαν διπλά πρακτικά εκλογών. Επίσης, διαπιστώθηκε από το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης τριμελούς επιτροπής μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι οι διαδικασίες επιλογής των μελών ΔΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοούσαν τους υποψήφιους που ήταν τέκνα μελών ΔΕΠ του Τμήματος (με πρωτεργάτες ειδικά κατονομαζόμενο ζεύγος μελών ΔΕΠ, στους οποίους καταλογίζονται και συγκεκριμένες παραβάσεις του νόμου και της πανεπιστημιακής δεοντολογίας). Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ακυρώθηκαν οι διορισμοί οκτώ μελών ΔΕΠ του τμήματος αυτού, γεγονός επίσης πρωτοφανές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Κύριε καθηγητά, αν κοινοποιήσετε την άποψή σας σχετικά με τη βούληση του υπουργού, η οποία προσωπικά θεωρώ ότι χρίζει μεγάλου επαίνου, παρακαλώ γνωστοποιήστε μας αν στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου και προεδρεύσατε τμήματός του έχει εκλεγεί λέκτορας ο υιός σας; Θεωρείται δεοντολικά σωστό να εκλέγεται λέκτορας ο γιος στο τμήμα όπου διδάσκει ο πατέρας;
H κόρης σας προαλείφεται κι αυτή για ακαδημαϊκή καριέρα;
Φιλικά,
Α-Μ. Π
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: