Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Τα κόμματά μας είναι παρέες - ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΟ 1996 ΣΤΟ 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

xaralampidis_1
 
«Η Ελλάδα δεν σκέπτεται, οι θεσμοί της δε σκέπτονται και τα κόμματά της είναι απλά παρέες, με πολιτικό προσωπικό ανεπαρκές που επιβάλλεται από την... τηλεκρατία», διέγνωσε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μιλώντας τη Δευτέρα σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης.

xaralampidis_2Ο πρώην βουλευτής, πολιτικός επιστήμων, κοινωνιολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων, βρέθηκε στην Κατερίνη καλεσμένος της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για να αναπτύξει το θέμα «Πόλις και Ύπαιθρος στην Ελλάδα στον Νέο Αιώνα».

Πριν ξεκινήσει, πρόβαλλε βίντεο από ομιλία του το 1996, όπου είχε προβλέψει τη σημερινή οικονομική κρίση στη χώρα. Μια κρίση που όπως είπε, σήμερα επεκτείνεται και σε κρίση αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και περιεχομένου του πολιτικού λόγου.
«Υπάρχει πολιτική πενία στη χώρα μας», τόνισε, «υπάρχει έλλειψη ‘μαστόρων’ για δημιουργία και ανάπτυξη, υπάρχει ‘τοποφαγία’ και πλήρης τηλεκρατία».
Εκτίμησε ωστόσο, ότι ταυτόχρονα «κυοφορείται στην Ελλάδα κάτι πολύ μεγάλο, που θα γεννηθεί και θα εκφραστεί σύντομα και θα είναι πολύ καλύτερο από ό,τι μέχρι σήμερα».

xaralampidis_3Μιλώντας για τις πόλεις ανέφερε πως αποτελούν σήμερα «άθροισμα τσιμέντου» και πως δυστυχώς την αρχιτεκτονική αυτή μιμείται και ύπαιθρος.
«Οι πόλεις μας ισοπεδώθηκαν από τους Οθωμανούς, καταστρέφονται όμως σήμερα, όχι με την υλική έννοια, αλλά την οργανωτική και την κοινωνική» επεσήμανε, εκτιμώντας ότι η βιομηχανική λογική κυριάρχησε στις φυσικές, ιστορικές και αρχαιολογικές διαστάσεις των πόλεων, ότι «η ιστορία, η μνήμη, η διάκριση πολίτη από δούλο, αλώθηκαν από την τοποφαγική αντίληψη ενός κουρελιάρικου καπιταλισμού με χαμηλής οικονομικής απόδοσης φτηνοπολυκατοικίες» της εργολαβίας και της αντιπαροχής και τις διαδοχικές επεκτάσεις, που λόγω έλλειψης χωροταξικής πολιτικής, δημιουργούν «αντιπόλεις».

xaralampidis_4«Κατά τον Αριστοτέλη, όταν καταστρέφεται το πνεύμα ενός τόπου χάνονται οι αξίες του. Η πόλη πρέπει να είναι όμορφος τόπος, χώρος ιστορικής μνήμης των πολιτών», είπε,
και εκθείασε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως τον μοναδικό Έλληνα πολιτικό της νεότερης ιστορίας που, με λίγα μέσα αλλά με παραδοσιακή αυθεντική φιλοκαλία, σχεδίασε νεοκλασικές πόλεις την Τρίπολη και το Άργος.
«Στη δίνη του άγριου εκσυγχρονισμού να προτάξουμε την επιστροφή στην παράδοση και την τοπική οικονομία. Προτιμότερη η Αρκαδία-σύμβολο ρομαντισμού-από το Λας Βέγκας», τόνισε, προτείνοντας επαναθεμελίωση των πόλεων, δημιουργία πόλεων για την αιωνιότητα και όχι για λίγες δεκαετίες, με την επιστροφή της παράδοσης στο σήμερα, ως νέου στοιχείου, ως στοιχείου του μέλλοντος.

Όσοι ενδιαφέρονται για ολόκληρη την ομιλία του κ. Χαραλαμπίδη, μπορούν να τη παρακολουθήσουν, βιντεοσκοπημένη, στην ιστοσελίδα της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ www.sxoligoneon.gr.

Την επόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου καλεσμένος της Σχολής είναι ο καθηγητής Ιστορίας Κων\νος Φωτιάδης, που θα αναπτύξει «Το προσφυγικό ζήτημα 1922-1930».
1996 - 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: