Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ:Τροχοπέδη τα «θολά» σημεία του νόμου

troxopedi_1
 
Ημερίδα για το νόμο που αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και άλλες υπερβάσεις δόμησης τις οποίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο νόμος 3843/2010, διοργάνωσε η... Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών του νομού.

Το θέμα, από ό,τι φάνηκε και από την προσέλευση του κόσμου, δεν ενδιαφέρει μόνο μηχανικούς, αλλά και όλους τους πολίτες. «Πρόκειται για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει κυρίως από την 1η του 2011 με την ενεργοποίηση της νομοθεσίας περί ενεργειακών πιστοποιητικών η οποία ακολουθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, σημειώνοντας ότι το ΤΕΕ, στο πλαίσιο της δράσης του, έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του τεχνικού κόσμου και των πολιτών πάνω σε μια σειρά θεμάτων, ακόμη και υψηλής πολιτικής με αναπτυξιακή διάσταση. «Θέματα τα οποία δίνουν μια αναπτυξιακή στρατηγική στην όλη προσπάθεια που από κοινού κάνουν οι φορείς της Πιερίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
troxopedi_2Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Διευθυντής της Πολεοδομίας του Δήμου Κατερίνης Σταύρος Κοκολάκης και η υπάλληλος του Τμήματος αυθαιρέτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, Τασούλα Ζωγράφου. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κοκολάκης ανέφερε ότι είναι επιθυμία και των υπηρεσιών να ενημερωθούν μηχανικοί, εργολάβοι, δικηγόροι και όποιος άλλος εμπλέκεται με την οικοδομή για τις υπερβάσεις δόμησης που αφορούν κυρίως ημιυπαίθριους, πυλωτές, πατάρια, σοφίτες κλπ και είναι ο νόμος 3843. «Ο συγκεκριμένος νόμος απασχολεί αυτήν την εποχή τους μηχανικούς, εφόσον περνάμε και μια περίοδο κρίσης και είναι σημαντικό να λυθούν κάποιες απορίες», σημείωσε ο Διευθυντής της Πολεοδομίας Κατερίνης.
Αναφερόμενος στο «σύνολο των αποριών», από την εμπειρία του, τόνισε ότι προφανώς αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν με κάποιο έγγραφο ή μια τελική έγκριση του Υπουργείου. «Ελπίζω και αισιοδοξώ να έχουμε κάποια παράταση (στην εφαρμογή του νόμου) γιατί δεν νομίζω μέσα σε ένα μήνα να μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα», όπως εκτίμησε, ενώ δεν απέκλεισε τη πιθανότητα, να υπάρξουν και κάποια «σφάλματα τα οποία δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν».
Όπως δήλωσε, οι απορίες που εκφράζονται όσους εμπλέκονται με την οικοδομή, υπενθυμίζουν τις χρόνιες «απορίες» που υπήρχαν και στο ΓΟΚ. «Δεν διευκρινίζονται κάποια στοιχεία με την κύρια ή βοηθητική χρήση, για την εγκεκριμένη κάλυψη όγκου κτιρίου», είπε ο κ. Κοκολάκης, σημειώνοντας μάλιστα πως, αν προσέξει κανείς, μπορεί να εντοπίσει ακόμη και «ασυμφωνίες σε σχέση με την ψήφιση του αρχικού νόμου και της συμπληρωματικής εγκυκλίου».
(Πολιτεία/Β.Ζ. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: