Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Μαθήματα εξ Ιρλανδίας

Τετάρτη, 24 Νοέμβριος 2010 
Παρακολούθησα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και τους υπουργούς οι δικοί τους... δημοσιογράφοι. Και μελαγχόλησα για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δημοσιογραφία στον τόπο μας. Όπου περισσεύουν από τη μια ένας επίπλαστος καθωσπρεπισμός και από την άλλη η πολυλογία και οι εξυπνακισμοί. Αλλά διαφεύγει η ουσία.

Όμως, τι να περιμένει κάνεις όταν η δημοσιογραφία ασκείται κατόπιν ...αδείας των κομμάτων; Διότι αυτό έχουν δυστυχώς αποδεχθεί και η ΕΣΗΕΑ και οι πλέον προβεβλημένοι του δημοσιογραφικού κόσμου, οι "τηλεαστέρες", που μετέχουν είτε στα προεκλογικά "ντιμπέιτ" είτε στις "διακαναλικές" συνεντεύξεις των πολιτικών μας. Να θέτουν τους κανόνες για τον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας, όχι οι δημοσιογράφοι αλλά οι διακομματικές επιτροπές, ή οι ίδιοι οι συνεντευξιαζόμενοι.

Φαντάζεστε πως θα αντιμετώπιζαν τους δικούς μας υπουργούς οι Ιρλανδοί -και όχι μόνο- δημοσιογράφοι, όταν την ώρα που αποδέχονται το τελεσίγραφο της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο, μας δηλώνουν ότι ...κέρδισαν στη διαπραγμάτευση και ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις; Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τον όρο να θεωρούνται οι μετατάξεις ως προσλήψεις και να υπόκεινται στον κανόνα "μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις", το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν τη δουλειά τους πάνω από σαράντα χιλιάδες άνθρωποι;

Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, δεν υπερασπίζομαι το άθικτο του παραφουσκωμένου κράτους. Εδώ που φτάσαμε δεν επιτρέπεται να βυθιστεί ολόκληρη η χώρα για να μη χάσουν τη δουλειά τους κάποιοι που διορίστηκαν με προκλητικές διαδικασίες, και εξίσου προκλητικές απολαβές, ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, όπως οι περιπτώσεις που αποκάλυψε ο κ. Πάγκαλος. Μόνο που οι "αποκαλύψεις" αυτές είναι προκλητικές και υποκριτικές. Διότι στέκονται σε μια μόνο περίοδο, λες και δεν γίνονταν τα ίδια και από τις πράσινες κυβερνήσεις.

Αλλά εδώ δεν έχουμε παράδοση δημοσιογραφικού ελέγχου που να ξεμπροστιάζει, όπως του αξίζει, όποιον υπουργό λέει ψέματα και προσπαθεί πίσω από τον όρο μετατάξεις να κρύψει χιονοστιβάδα απολύσεων. Ούτε, φευ, παράδοση πολιτικής γενναιότητας, ώστε να αποδεχτούν, όσοι σήμερα ετοιμάζονται να κόψουν κεφάλια, ότι και δικό τους έργο είναι το "κράτος - τέρας". Κανείς δεν αυτοδιορίστηκε. Εσείς επιδοθήκατε, επί δεκαετίες, σε συστηματική εξαγορά συνειδήσεων, μέσω των διορισμών. Τουλάχιστον ομολογήστε το. Και ζητήστε καμιά συγνώμη από τα θύματα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: