Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σηκώνουν τα χέρια" χιλιάδες επιχειρηματίες



Τρίτη, 02 Νοέμβριος 2010
Και ελεύθεροι επαγγελματίεςΑδυνατούν να αποδώσουν το ΦΠΑ
Αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη
Επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελµατίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας αδυνατούν να αποδώσουν ακόμη και τον ΦΠΑ.

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν ότι τον Οκτώβριο 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν υποβάλει κανονικά τον Ιούλιο.
Οι επιτηδευματίες αυτοί έρχονται να ....
προστεθούν σε 89.153 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας και δεν υπέβαλαν κάποια ή και τις δύο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2010 και σε 8.666 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και δεν υπέβαλαν μία ή περισσότερες από τις έξι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2010.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ - ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ
Στο σύνολό τους οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έρχονται αντιμέτωποι με τηλεφωνικές οχλήσεις και ειδοποιητήρια από την Εφορία να υποβάλουν τις δηλώσεις τους και να πληρώσουν τον ΦΠΑ μέσα σε πέντε ημέρες, υπό την απειλή προσωρινού ελέγχου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, αποτελεί ποινικό αδίκημα και οδηγεί στη φυλακή η μη απόδοση από το πρώτο ευρώ και μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και κάθε είδους φόρου. Η ποινή φυλάκισης κλιμακώνεται σε τουλάχιστον 1 έτος για μη απόδοση από 3.000 έως 75.000 ευρώ και τουλάχιστον 10 έτη για μη απόδοση 75.000 ευρώ ετησίως. Προβλέπεται δε και ποινική δίωξη-εξπρές σε μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ ή άλλων φόρων άνω των 75.000 ευρώ ετησίως.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΦΠΑ
Το πρόβλημα της απόδοσης ΦΠΑ φαίνεται να διογκώνεται όσο βαθαίνει η κρίση στην αγορά και, όπως αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έχει παίξει και η κατάργηση από τον περασμένο Ιούλιο της δυνατότητας εξόφλησης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις.

Φορείς της αγοράς καταγελούν «φορολογικό στραγγαλισμό» σημειώνοντας πως πέραν του ΦΠΑ καλούνται να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες όφειλες, ΕΤΑΚ, έκτακτες εισφορές, αλλά και τον φόρο που τους βεβαιώθηκε κατά την περαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: