Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η Κίνα ξεκίνησε απογραφή πληθυσμού - BINTEO


Τρίτη, 02 Νοέμβριος 2010
Ένα τιτάνιο έργο ξεκίνησε στην Κίνα. Πρόκειται για την πρώτη - λεπτομερή και με ποιοτικά χαρακτηριστικά - απογραφή πληθυσμού εδώ και δέκα χρόνια. Για το έργο έχουν επιστρατευτεί πάνω από 5 εκατομμύρια κρατικοί υπάλληλοι.
Ο πληθυσμός της Κίνας υπολογίζεται ...γύρω στο 1,3 δισεκατομμύρια και οι αρχές έχουν προβεί στο παρελθόν σε έξι απογραφές. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που οι υπάλληλοι θα κάνουν κατ' οίκον επισκέψεις.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία και για τον πληθυσμό των οικονομικών μεταναστών αλλά και για τα "μη δηλωθέντα" παιδιά - στην Κίνα ο νόμος προβλέπει ότι κάθε ζευγάρι δικαιούται να έχει ένα παιδί.

Οι ερωτήσεις αφορούν πρακτικά τα πάντα σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, από την υγεία των ενοίκων της κάθε οικίας μέχρι την οικονομική κατάσταση και τον τρόπο ζωής. Αυτό, καθώς και στην Κίνα τα ήθη πλέον έχουν αλλάξει, αντιμετωπίζεται πλέον με όλο και μεγαλύτερη "αμηχανία" από τους πολίτες.

Πάντως, εκείνοι που σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν κάθε λόγο να μην επιθυμούν την επίσκεψη των απογραφέων είναι οι οικονομικοί μετανάστες - υπολογίζονται στα 200 εκατομμύρια - καθώς και οι γονείς που έχουν πάνω από ένα παιδί, παραβαίνοντας τη νομοθεσία - υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο "αδήλωτα" παιδιά. Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα ώστε να γίνει πιο ακριβής καταγραφή, μειώνοντας κατά 70% το πρόστιμο για τους μετανάστες που δεν έχουν δηλώσει την παρουσία του στις αστυνομικές αρχές και για τους γονείς που δεν έχουν δηλώσει τα παραπάνω παιδιά - η χρηματική ποινή μπορεί να φτάσει ακόμη και ποσό ύψους 20.000 λιρών.(nooz.gr) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: