Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Στην Αθήνα ο Κινέζος Πρωθυπουργός το Σάββατο

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010



kinezos_prothipourgos_mΜε εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται το Σάββατο η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Και οι δυο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναμένονται να επικυρωθούν συμφωνίες για νέες επενδύσεις στη χώρα μας. Για ευρύ πεδίο συνεργασιών, κάνει λόγο ο Ελληνας πρωθυπουργος, σε ...συνέντευξη του σε κινέζικο πρακτορείο, ενώ για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μίλησε ο Κινέζος πρέσβης.

Αυξημένο ενδιαφέρον Κινέζων για νέες επενδύσεις

Στην Αθήνα θα βρίσκεται από το Σάββατο  ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, συνοδευόμενος από ευρύ κλιμάκιο Υπουργών, που θα επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του Πεκίνου για νέες επενδύσεις, κυρίως ναυτιλιακού, ναυπηγοεπισκευαστικού και εμπορικού χαρακτήρα.
«Προσβλέπουμε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες θα τον υποδεχτούμε θερμά στην χώρα μας. Ελλάδα και Κίνα συνδέονται με μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Υπάρχει ευρύ πεδίο για διεύρυνση της συνεργασίας μας στον τουρισμό, την ναυτιλία, στις υποδομές και στις νέες τεχνολογίες», τόνισε στη συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης του Πεκίνου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα θα δώσει ξανά ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Και λαμβάνει εμπράκτως πρωτοβουλίες να στηρίξει την Ελλάδα το ευρώ και την Ε.Ε., για να αποδράσει από την κρίση το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκτήσει μια σταθερή ανάκαμψη».
Το Σάββατο ο Κινέζος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου και μετά θα πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά. Την Κυριακή θα μιλήσει στη Βουλή και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Η επίσκεψή του Γουέν Τζιαμπάο «θα στείλει και πάλι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua.
«Η χρονική στιγμή αυτής της επίσκεψης είναι σημαντική», τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Λούο και τόνισε ότι η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού «αποτελεί μια σημαντική διπλωματική προσπάθεια για την εμβάθυνση της ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας, καθώς και Κίνας-Ευρώπης.»
«Είμαστε θετικά διακείμενοι απέναντι στις πρωτοβουλίες, που έχουν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και έχουμε επισημάνει τα πολλά μέτρα, που έχουν υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τα αποτελέσματα, που αυτά φέρνουν», δήλωσε και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Φου Γινγκ, ενώ υπογράμμισε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς και περισσότερους τουρίστες να την επισκεφθούν.

Πεταλωτής: Ανακτάμε την εμπιστοσύνη των αγορών

Ως αποτέλεσμα  του πολυμέτωπου αγώνα που χρειάστηκε να δώσει η κυβέρνηση σε πρωτοφανείς συνθήκες μέσα στους 12 μήνες διακυβέρνησής της ώστε να επιτύχει ένα πρωτοφανές σε μέγεθος οικονομικό συμμάζεμα, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τις συμφωνίες αναπτυξιακού, εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος που αναμένεται να υπογραφτούν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας.

«Η κυβέρνηση με την κινητικότητά της και με ισότιμη φωνή πλέον σε διεθνές επίπεδο, δημιουργεί τις συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και προχωράει στην προώθηση της ανάπτυξης», τόνισε και επισήμανε ότι αυτές οι συμφωνίες αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένες αγορές προς την Ελλάδα, στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία της χώρας.

«Όλα αυτά καταδεικνύουν την αλλαγή πορεία της χώρας και μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα εφόσον υπάρχει βούληση από τους πολίτες και μια κυβέρνηση που τολμά και μπορεί», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι η επίσκεψη του Γουέν Τζιαμπάο δεν θα είναι εθιμοτυπική, αλλά ουσίας που θα συμβολίζει και το γεγονός ότι η Ελλάδα χαίρει της διεθνούς εκτίμησης.
«Το επόμενο διήμερο μπορεί να αλλάξει το μέλλον της χώρας, να αλλάξει ο σφιχτός εναγγαλισμός με την τρόικα, καθώς υπάρχει η διάθεση της Κίνας είναι να μπει γερά στην Ευρώπη, να μπει δυνατά στο ευρώ», εκτίμησε  ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ,  Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στη Βουλή.

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ασίας-Ευρώπης (Asem). Στις Βρυξέλλες, ο Γουέν Τζιαμπάο θα συναντηθεί με τον βέλγο ομόλογό του Ιβ Λετέρμ και θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες, κυρίως στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί Ιταλία, και Τουρκία.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ 105,8 – ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: