Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

και στο βάθος ...φως! Από το 2011 αναμένει η αγορά βελτίωση της πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010
Οι πρώτες θετικές εκτιμήσεις για ανακοπή της πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 2011, αρχίζουν και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για την... συμβολή που μπορεί να υπάρξει στην προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και την επάνοδο στην ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, για το 2010 ως σύνολο η πιστωτική επέκταση επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατάραξη της πιστοληπτικής ικανότητας του δημόσιου τομέα, και ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η διαφαινόμενη επιτυχής εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 και η αναμενόμενη σημαντική μείωση του ελλείμματος έως το τέλος του έτους αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών από τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2011 (πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο) και στη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Απαιτείται επομένως η έγκαιρη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, ιδιαίτερα για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων του ιδιωτικού τομέα ή έργων που προωθούνται με Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που μποορύν να ενεργοποιήσουν και την τραπεζική χρηματοδότηση, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γγ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε με θέμα την χρηματοοικονομική κρίση στη χώρα μας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι. παρά την οικονομική ύφεση, ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να είναι θετικός.

Εξάλλου, θετική αναμένεται να είναι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και η επίπτωση από την υλοποίηση της συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και του προεδρείου της ΕΕΤ, με στόχο τη διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στις αρχές της εβδομάδας ανακοινώθηκε μεταξύ αλλων η σύναψη «Σύμφωνου Ρευστότητας» με τις τράπεζες, προκειμένου η ενίσχυση των τραπεζών με το νέο πακέτο των εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ, να διοχετευθεί στην αγορά.

Θα υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων με κάθε τράπεζα ξεχωριστά, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου στις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος, διαβεβαίωσαν ότι οι τράπεζες τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Επισήμαναν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι διατεθειμένο να ενταχθεί στο νέο πακέτο των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα «μετεξελιχθεί» σε δάνεια, αρκεί, όπως είπαν, να υπάρξει και η ανάλογη ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστική στο συγκεκριμένο σημείο η αποστροφή του λόγου του κ. Ράπανου ότι «η κάνουλα είναι ανοικτή, η δεξαμενή είναι άδεια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι δεδομένες η σταθερότητα και η ευρωστία των ελληνικών τραπεζών, που υποστηρίζεται από την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις εγγυήσεις του Δημοσίου και από το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα γίνεται ισχυρότερο όσο ξεπερνώνται οι δυσκολίες.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών ανακοινώθηκε επίσης η σύνθεση του ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Θωμόπουλο, ο οποίος έχει διατελέσει υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και έχει εργαστεί για
πολλά χρόνια στον ΟΟΣΑ.

Το Ταμείο αποτελεί μέρος της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που χορηγήθηκε από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα και αποσκοπεί στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, κατ' αυτόν τον τρόπο, της χορήγησης πιστώσεων προς την εθνική οικονομία.

Ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στο ιδιωτικό τομέα

Ο ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 1,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2010 από 2,3% τον Ιούλιο το 2010, 2,4% τον Ιούνιο του 2010, 4,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και 6% τον Αύγουστο του 2009.

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2010, από 3,4% τον Ιούλιο του 2010, 3,1% τον Ιούνιο του 2010, 5% τον Δεκέμβριο του 2009 και 7,3% τον Αύγουστο του 2009.

Επιβράδυνση σημειώθηκε στους περισσότερους κλάδους, ωστόσο, ικανοποιητική παραμένει η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τον κλάδο Ηλεκτρισμός-Φωταέριο-Ύδρευση.

Αντίθετα, σημειώνεται η αρνητική μεταβολή των πιστώσεων προς το εμπόριο και τη βιομηχανία, η οποία συνδυάζεται και με την πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο του 2010.

Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανείων προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε τον Αύγοστο του 2010 στο 0,6% σε ετήσια βάση από 1% τον Ιούλιο του 2010, 1,6% τον Ιούνιο του 2010, 3,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και 4,7% τον Αύγουστο το 2009.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων υποχώρησε στο 1,6% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2010, από 1,9% τον Ιούλιο του 2010, 2,3% τον Ιούνιο του 2010, 3,7% τον Δεκέμβριο του 2009 και 4,8% τον Αύγουστο του 2009.

Ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε στο -1,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2010, από -0,9% τον Ιούλιο του 2010, 0,4% τον Ιούνιο του 2010, 1,8% τον Δεκέμβριο του 209 και 4,4% τον Αύγουστο του 2009.

Η κάμψη της ροής των καταναλωτικών δανείων αντικρίζεται στην μεγάλη πτώση της ζήτησης για διαρκή κυρίως (σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα) καταναλωτικά αγαθά.

Η συνολική δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων ανήλθε τον Αύγουστο του 2010 στο 54,3% του ΑΕΠ έναντι του σημαντικά υψηλότερου μέσου όρου στη ευρωζώνη.

Αντίστοιχα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών ανήλθε τον Αύγουστο του 2010 στο 50,3% του ΑΕΠ, έναντι 67,1% στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: