Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Εξεταστική για την Οικονομία προαναγγέλλει ο Πρωθυπουργός

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010


papandreou_syntaktessmallΤη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία μέχρι το τέλος του χρόνου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου με πολιτικούς συντάκτες και με.. αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου άφησε να..εννοηθεί ότι η εξεταστική θα αφορά και την περίοδο πριν από την Κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς όταν ρωτήθηκε αν η έρευνα θα περιλάβει και την περίοδο του 2001, όταν η Goldman Sachs συμμετείχε στη διαμόρφωση των στοιχείων που είχαν υποβληθεί ενόψει της ένταξής μας στην ΟΝΕ, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η διερεύνηση θα φθάσει και μέχρι εκείνη την περίοδο, αλλά άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι το 1981. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα γράψουμε βιβλίο ιστορίας».

Πεταλωτής: Αντικείμενο της εξεταστικής η παραποίηση των στοιχείων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του το μεσημέρι, αναφορικά με το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, που προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για προσπάθεια σύγχυσης και συμψηφισμού.
Ο κ. Πεταλωτής όνισε δε ότι «ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο, ότι, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, δεν φοβόμαστε να ανοίξουμε κανένα οικονομικό ζήτημα για οποιαδήποτε περίοδο» και επισήμανε αφενός ότι τόσο η αναφορά του όσο και το πνεύμα αυτής, ήταν «σαφέστατα» και αφετέρου, ότι ο κ. Παπανδρέου είπε για μια ακόμη φορά: «Όλα στο φως».
Ειδικότερα, σε σειρά ερωτήσεων για το ποιες περίοδοι θα περιλαμβάνονται στην εξεταστική για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ότι θα προχωρήσει σε εξεταστική για συγκεκριμένα ζητήματα, δηλαδή στα παραποιημένα στοιχεία.
Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, ωστόσο, ότι το να ζητάει η ΝΔ να περιλάβει η εξεταστική την περίοδο από το 1981 και μετά αποτελεί «αμετανόητη» πρακτική, «προκειμένου να χαθούν οι τεράστιες ευθύνες της και να προκληθεί σύγχυση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα της παραποίησης στοιχείων, που οδήγησε σε παντελή αναξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό και μας έφερε ακόμα και σε κρίση δανεισμού, «θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες - εάν υπάρχουν - από την εξεταστική, για την οποία δεσμευτήκαμε και να περάσουμε μηνύματα και στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι η ατιμωρησία έχει λάβει τέλος».
Ερωτηθείς αν θα περιλαμβάνεται στην εξεταστική, η περίοδος πριν και μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό το βάζει η ΝΔ και είχε κάθε ευχέρεια να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι «το να το θυμάται τώρα, ακριβώς αναδεικνύει την υποκρισία της και την ανυπαρξία πολιτικού λόγου και βούλησης να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησής της».
Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται με κανέναν ρεβανσισμό και ότι την ενδιαφέρει η αξιοπιστία της χώρας στον πολίτη και τους εταίρους, η οποία «με συμψηφισμούς και αποκρύψεις κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται».

Γραπτή δήλωση Σημίτη

Με γραπτή δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντά στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.
«Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να γίνει για την περίοδο από το 1996 και μετά. Δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά. Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά», επισημαίνει σχετικά.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, αναφορικά με τον χρόνο για τον οποίο θα γίνει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία, επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων με τον Κώστα Σημίτη.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι ορθώς μιλάει ο κ.Σημίτης και υπενθύμιζαν ότι ο κ. Παπανδρέου, στη χθεσινή του συνομιλία με τους δημοσιογράφους, απλά απάντησε με τη φράση «όλα στο φως, αν υπάρχουν στοιχεία», όταν ρωτήθηκε αν η έρευνα θα φθάσει μέχρι το 2001 και θα περιλάβει και την «Goldman Sachs». Η φράση αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν περιέχει καμία αιχμή κατά του πρώην πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Η ΝΔ ζητά να ξεκινήσει η έρευνα από το 1981

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αντίρρηση για την εξεταστική, αρκεί να ξεκινήσει η διερεύνηση του ζητήματος από το 1981», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία, όπως είπε, θα επιδιωχθεί να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.
Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος για το θέμα.
«Ο κ. Παπανδρέου θέλει Εξεταστική για την Οικονομία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τα δικά του, για να κρύψει όσα δεν συμφέρουν το ΠΑΣΟΚ και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει ο ίδιος και οι υπουργοί του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα σήμερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Παράλληλα επανέφερε την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή από το 1981, αλλά και την «απειλή» για εξεταστική για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η ΝΔ ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά: Θέλουμε να διερευνηθούν όλα όσα αφορούν την ελληνική Οικονομία, από το 1981 μέχρι και σήμερα, για να μάθει επιτέλους ο Ελληνικός Λαός, μεταξύ των άλλων, γιατί- και κάτω από ποιες συνθήκες- οδηγήθηκε η χώρα από τον σημερινό Πρωθυπουργό στην τριμερή επιτήρηση».

ΚΚΕ για εξεταστική

Το ΚΚΕ αναφερόμενο στην εξεταστική για την οικονομία, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει «επειδή από όλες τις μέχρι τώρα εξεταστικές επιτροπές έλαμψε η αλήθεια, θα μπορούσε η νέα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία να ξεκινήσει την έρευνα από τα δάνεια του Καποδίστρια».

ΛΑΟΣ: «Δεν οδηγεί πουθενά η πρόταση Παπανδρέου»

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε: «Μια Εξεταστική στα στενά όρια που επέλεξε ο κ. Παπανδρέου δεν οδηγεί πουθενά, όπως και η πρόταση - φωτοβολίδα του κ. Σαμαρά η οποία απλώς μεταφέρει εκκρεμότητες του χθες στο αύριο». Ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι το κόμμα του «εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική που να συμπεριλαμβάνει ημερολογιακά λάθη και ολιγωρίες που έφεραν την κατάσταση εκεί που είναι σήμερα».


Πηγές: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: