Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η Πιερία στο αυτόφωρο!

Ενώπιον εισαγγελέα βρέθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι τρεις δήμαρχοι της Νότιας Πιερίας, απολογούμενοι για παρακώλυση των εργασιών του παραχωρησιούχου της εθνικής οδού, που επιχειρεί να στήσει πλευρικά διόδια στον κόμβο της ...Λεπτοκαρυάς. Αν την Τετάρτη, που η εταιρεία ξαναρχίσει τις εργασίες, βρεθεί κάποιος να την εμποδίσει, θα πάει «αυτόφωρο», τους διαμήνυσε η εισαγγελέας.
autoforo_2Σε πόλεμο χαρακωμάτων έχει εξελιχθεί η διαμάχη των κατοίκων της Πιερίας με τους εργολάβους της εθνικής οδού, ενώ η πολιτική ηγεσία συνεχίζει να νίπτει τας χείρας της ως Πόντιος Πιλάτος.

Εδώ και μια βδομάδα, πολίτες, δήμαρχοι, Νομάρχης, εκπρόσωποι φορέων δίνουν μάχες για να σταματήσουν τα συνεργεία της ΑΙΓΑΙΟ που επιχειρεί, με αιφνιδιαστικές κινήσεις, να στήσει πλευρικά διόδια στον κόμβο της Λεπτοκαρυάς.
autoforo_3Την περασμένη Δευτέρα, οι εξοργισμένοι πολίτες της νότιας Πιερίας κατάφεραν να εμποδίσουν τις εργασίες και η εταιρεία υπαναχώρησε.
Για να ξαναεπιχειρήσει όμως, νύκτωρ αυτή τη φορά. Το βράδυ της Πέμπτης, την ώρα που οι φορείς της Πιερίας συσκέπτονταν στη Νομαρχία-για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα σχέδια της εταιρείας, που αντιτίθενται σε κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μπουν πλευρικά διόδια πριν βελτιωθεί το παράπλευρο οδικό δίκτυο-η ΑΙΓΑΙΟ προχωρούσε στην τοποθέτηση τσιμεντένιων μπαρών, αποκλείοντας τις εισόδους και εξόδους του κόμβου της Λεπτοκαρυάς.
autoforo_4Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κάτοικοι της περιοχής  μπήκαν μπροστά στα φορτηγά της εταιρείας και σταμάτησαν τη νυκτερινή επιχείρηση.
Χαράματα το πρωί της Παρασκευής, η ΑΙΓΑΙΟ άρχισε να ξανατοποθετεί τις τσιμεντένιες μπάρες, ενώ έσκαψε και το οδόστρωμα στην έξοδο του κόμβου προς την εθνική, για να σιγουρέψει ότι δε θα διαφύγουν οχήματα.
Κάτοικοι της περιοχής, μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων κινητοποιήθηκαν και πάλι, ζητώντας εξηγήσεις από την εταιρεία, η οποία, με την έγκριση και της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε, έστελνε τους οδηγούς σε επικίνδυνους παρακαμπτήριους δρόμους του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου, με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα.
Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι κι αφού κανείς από την εταιρεία-ούτε καν από την επιβλέπουσα του δημοσίου ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε-εμφανίστηκε να δώσει εξηγήσεις, μηχάνημα του δήμου Ανατολικού Ολύμπου απομάκρυνε τις τσιμεντένιες μπάρες, υπό το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων κατοίκων.
autoforo_5Στις 2.00 το μεσημέρι, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κάλεσε τους τρεις δημάρχους της Νότιας Πιερίας (Δ. Αρωνιάδη, Θ. Τσιφοδήμο και Γ.Παπαχρήστο) και τους επέπληξε για παρακώληση των εργασιών της ΑΙΓΑΙΟ.
Μετά από αίτημα των δημάρχων, εισαγγελέας και εκπρόσωποι του παραχωρησιούχου συμφώνησαν για μια ολιγοήμερη «ανακωχή»: Η ΑΙΓΑΙΟ θα διακόψει τις εργασίες της μέχρι την Τρίτη, την Τετάρτη όμως θα συνεχίσει την εγκατάσταση των πλευρικών διοδίων κι όποιος την εμποδίσει, διαμήνυσε η εισαγγελέας, θα συλλαμβάνεται και θα διώκεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου.
Η ολιγοήμερη ανακωχή προτάθηκε προκειμένου οι φορείς του νομού να έρθουν σε επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών (ορίστηκε ραντεβού με τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, την Τρίτη), η οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΑΙΓΑΙΟ για τον χρόνο έναρξης των εργασιών κατασκευής των παράπλευρων διοδίων.
autoforo_6Δέσμευση προφορική του υπουργείου είναι πώς, πριν ολοκληρωθεί το παράπλευρο οδικό δίκτυο, έτσι ώστε να είναι ασφαλής η κυκλοφορία των οχημάτων, δεν θα μπουν πλευρικά διόδια στην εθνική οδό.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι δεσμεύσεις του υπουργείου δεν είναι και τόσο αξιόπιστες.
Σε αντίθεση με την απόφαση των κατοίκων της Πιερίας να μην επιτρέψουν στην ΑΙΓΑΙΟ να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της.
Κι ο αγώνας τους απ’ ό,τι φαίνεται θα πάρει και πανελλαδική διάσταση. Σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο του Δίου συναντώνται Επιτροπές Αγώνα κατά των διοδίων από όλη την Ελλάδα και το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει και κινητοποίηση, στις 6.00 το απόγευμα, στο μετωπικό σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς. 
autoforo_1

Δεν υπάρχουν σχόλια: