Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ο βασιλιάς είναι γυμνός;

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Μπορεί να λέμε μέσα μας: «Μπόρα είναι θα περάσει» Έτσι μάθαμε να λέμε κι ως τώρα. Το ’74 το ’85 το ’90 το ’99 που αντιμετωπίζαμε ..κρίσεις. Πολύ μικρότερης έντασης και εύρους από τη σημερινή.
Μόνο που αυτή τη φορά δεν φαίνεται να μας βγαίνει. Και ναι μεν ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρώτα, κάπου πριν 4 μήνες, ύστερα ο Πρωθυπουργός ο ίδιος, ξανά ο Βενιζέλος και πρόσφατα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, είδαν φως στο τούνελ (τουνέλο τόλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που έλεγε και την ελίτ ελίτα), όμως όλοι τους έκαναν λάθος. Κάποιος ανόητος μάλλον εκεί στο βάθος του τούνελ κάπνιζε αριμανίως… Ή ίσως έπαιζε – ή έκανε οικονομία – αναβοσβήνοντας το φακό του. Γιατί όχι μόνο φως δεν φαίνεται, αλλά το σκοτάδι γίνεται πιο βαθύ. Ενδέχεται και το τούνελ νάναι πολύ μακρύτερο από αυτό που τα «σαϊνια» υπολόγισαν ή έστω, μας είπαν πως υπολόγισαν.

Παρά τα οράματα (η «οράματα»;) των κυβερνώντων – κι όπως επισήμαιναν δημοσιογράφοι και οικονομολόγοι και φίλα προσκείμενοι προς την κυβερνώσα παράταξη – «η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χειρότερο σημείο  από αυτό που στο  οποίο ήταν πέρυσι πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου» (Γ. Πρετεντέρης, Βήμα).

Οι κυβερνώντες λοιπόν και μάλιστα η «κεφαλή της Κυβέρνησης» αραιά μεν αλλά σταθερά μας διαβεβαίωναν ότι «περάσαμε τον κάβο», ότι μας περιμένουν «μετ’ ου πολύ» … καλύτερες μέρες. Οι της ΕΕ πάλι (Ρεν, Στόϊμπ λε) ικανοποιημένοι και χαμογελαστοί μας συγχαίρουν και μας ενθαρρύνουν. Έχουν δίκιο. Οι δανειστές μας (Τράπεζες, ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας κ.α),  για λογαριασμό των οποίων ενεργούν και αγωνίζονται, παίρνουν πίσω τα δανεικά. Αυξημένα λόγω τοκογλυφικών επιτοκίων. Κυβέρνηση και Τρόϊκα ξεζουμίζουν τον κοσμάκη (κυρίως) και το «ζουμί» το παίρνουν κατ’ ευθείαν οι ξένοι δανειστές μας. Εμείς «βράζουμε στο ζουμί μας»,  σ’ αυτό το ελάχιστο που μας απέμεινε. Και για τις ανάγκες μας – μισθοί δημοσίου, υγεία, παιδεία κλπ.-  μας δίνουν, με υψηλά πάντα επιτόκια, νέα δάνεια. Που θα πει αυξάνουν συνεχώς και τον αριθμό των φτωχών και των ανέργων και το δημόσιο χρέος μας. Οι ίδιοι της Τρόικα προβλέπουν πως, σε τρία χρόνια κι αφού εφαρμοσθεί το πρόγραμμα που σε συνεργασία με την κυβέρνησή μας εκπόνησαν (μας ξεζουμίσουν παντελώς δηλαδή) το δημόσιο χρέος  από 115%του ΑΕΠ που  ήταν στις αρχές του 2010 θα εκτιναχθεί στο 150%!

Ούτως εχόντων των πραγμάτων είναι να απορεί κανείς με τα χαμόγελα, τις υποχρεωτικές (με εντολή πρωθυπουργού!) διακοπές, την αισιοδοξία (πλαστή κι αυτή;) της Κυβερνητικής ηγεσίας και του οικονομικού επιτελείου. Πράγματα που έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την απαισιοδοξία (98%!) του λαού μας. Θα πείτε βέβαια πως τι να κάνουν κι αυτοί, η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας. Κι αυτό προσπαθούν να πετύχουν: να μας ανεβάσουν την ψυχολογία. Είναι γνωστή η παροιμία «με … δεν βάφουν αβγά». Με χαμόγελα, εύκολες κουβέντες, ταξίδια συνεχή και διακοπές στα γκλαμουράτα νησιά μας δεν αντιμετωπίζεται η οικονομική κρίση. Χρειάζονται ιδέες, πολλή και σωστή δουλειά. Προσέλαβε, λέει, ο Πρωθυπουργός 20 ξένους συμβούλους. Από αυτούς ο ένας μόνο ξέρει ελληνικά. Και γνωρίζει κάπως τους Έλληνες και την Ελλάδα. Ξένοι και άσχετοι με την Ελλάδα και οι 20-30 τακτικοί ελεγκτές και επισκέπτες μας εκπρόσωποι της  Τρόικας. Μας συμβουλεύουν κι αυτοί. Τελικά  μοιάζει να πιστεύουν οι ξένοι αλλά να πιστεύουμε κι εμείς πως δεν μπορούμε να κυβερνηθούμε μόνοι μας. Πως χρειαζόμαστε κηδεμόνες και συμβούλους. Γιατί και Ε.Ε, ΔΝΤ μπορούσαν να μας δανείσουν με βάση κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας που θα τους υποβάλαμε, κι εμείς, ο πρωθυπουργός μας δηλαδή, θα μπορούσε να κάνει (μήπως δεν θα μπορούσε;) αυτού που ανέλαβαν να κάνουν οι ξένοι σύμβουλοί του. Κι αν χρειαζόταν συμβούλους (όλοι οι πρωθυπουργοί έχουν συμβούλους) αυτοί θα μπορούσαν σίγουρα να ήταν Έλληνες ειδικοί. Τάχα ο Κων/νος Καραμανλής ή παλιότερα ο Βενιζέλος είχαν ξένους συμβούλους; Ή μήπως ο Ερντογάν (που έδιωξε το ΔΝΤ) τα κατάφερε με αλλοδαπούς ειδικούς; Ένας – δύο ειδικοί από άλλα κράτη μπορεί κάποτε να είναι απαραίτητοι. Αλλά όλοι ή έστω η πλειοψηφία τους; Τόση εμπιστοσύνη έχουμε στους Έλληνες και στην Ελλάδα;

Αλλά έστω κι έτσι τι είναι αυτό που δίνει τη βεβαιότητα στον πρωθυπουργό ότι, με τις αποφάσεις τις ενέργειές του, τις δυνατότητες του ίδιου των υπουργών και των συμβούλων που ο ίδιος επέλεξε, θα βγει η χώρα από την κρίση και μάλιστα σε ένα – δύο χρόνια; Αυτοπεποίθηση, εγωϊσμός, άγνοια, κακή εκτίμηση των δεδομένων; Άγνωστο.

Γιατί άραγε δεν προχωρεί σε κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης ή Εθνικής Ενότητας ή προσωπικοτήτων; Με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και ευρωπαϊκής (ή και ευρύτερης) ακτινοβολίας. Όπως π.χ. Παπαδήμος, Αλ. Παπαδόπουλος, Βασ. Μαρκεζίνης κ.α. Φοβάται μήπως ότι θα μειωθεί το κύρος του; Αντίθετα μάλιστα. Ή μήπως θεωρεί, αυτούς και τόσους άλλους ικανότατους Έλληνες του εσωτερικού ή της διασποράς, ακατάλληλους;

Το Σύνταγμά μας, δυστυχώς – έτσι το θέλησε ο πατέρας του και κατά πώς φαίνεται βόλεψε τους διαδόχους του – κάνει τον Πρωθυπουργό παντοδύναμο. «Αυτοκράτορα» τον χαρακτηρίζει ένας από τους συμβούλους του Γ. Παπανδρέου, ο Κέβιν Φεδερστόουν, ο μόνος από τους ξένους συμβούλους του που μιλάει ελληνικά. Είπε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο προχθεσινό «Βήμα» ο κ. Φεδερστόουν, σχετικά με ένα βιβλίο που ο ίδιος ετοιμάζει, αναφέρεται στους Έλληνες Πρωθυπουργούς και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους:

Δημοσιογράφος: Ποιος θα είναι ο τίτλος του βιβλίου;
Φεδερεστόουν: «Έχουμε σκεφθεί το «Γυμνός Αυτοκράτορας» (Naked Emperor)
Δημοσιογράφος: Δηλαδή, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι προτάσεις της Επιτροπής (σ.σ. των ξένων «σοφών») είναι προτάσεις για να ντυθεί ο «Έλληνας Αυτοκράτορας;»
Φεδερστόουν: «Ναι, θα μπορούσαμε να το πούμε και έτσι» Μετά από αυτό εμείς δε θα μπορούσαμε να πούμε τίποτε άλλο…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Κοπομηλης τωρα τα καταλαβε ολα αυτα τους αυτοκρατορες τους αρπαχτρες και τους λοιπους?
Που ηταν τοσα χρονια?
Οταν τα ...................
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ κ. για ολους
Που τα κανατε τα............?
Ποτε δουλεψατε σαν εργατης και..?
μηπως σας κοψανε τιποτε ατελειες?
αει σιχτιρ ολοι σας