Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Με ποια κριτήρια επιλέγετε;

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Στο κείμενο μου για τα φύλλα της Κυριακής -ή Δευτέρας για όσες εφημερίδες δεν βγάζουν ...κυριακάτικο φύλλο- αναφερόμουν στο απαράδεκτο φαινόμενο του διορισμού ως συμβούλου του πρωθυπουργού ενός νέου δικηγόρου, του κ. Χασαπόπουλου, που ούτε επαγγελματική εμπειρία έχει, ούτε καν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Έκανα μάλιστα τον παραλληλισμό με την περίπτωση του Γ. Τρεπεκλή, που με τον ίδιο τρόπο είχε τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου ως Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ. Την ίδια μέρα, την Κυριακή, κυκλοφόρησε το "Πρώτο Θέμα" έχοντας ακριβώς ως πρώτο θέμα την περίπτωση του κ. Χασαπόπουλου. Συνοδεύοντας την με ...διασκεδαστικές φωτογραφίες ενός χαρούμενου αγοριού που παίζει με τα αλογάκια.

Τελικώς χθες αναγκασθήκατε κ. Πρόεδρε να ακυρώσετε την υπογραφή σας και να ανακοινώσετε ότι "για λόγους δεοντολογίας" δεν θα ολοκληρωθεί ο διορισμός του λαμπρού αυτού συμβούλου. Ενώ ταυτοχρόνως απομακρύνατε, διά της οδού της "παραιτήσεως" και την διευθύντρια του νομικού σας γραφείου κ. Σιούτη, η οποία και σας τον είχε συστήσει.

Ήταν μια «παραίτηση» εξαιρετικά ετεροχρονισμένη. Γιατί η εν λόγω κυρία έπρεπε να είχε φύγει από το Μαξίμου πολλούς μήνες πριν. Όταν δηλαδή, αμέσως μετά τον διορισμό της είχε αποκαλυφθεί η αλληλογραφία της με τον Χριστοφοράκο, τον οποίο συμβούλευε πως να ...ξεγλιστρήσει από τον ασφυκτικό κλοιό του ελέγχου.

Δεν είναι ανάγκη τα καταφύγετε στον "Ηγεμόνα" του Νίκολο Μακιαβέλι, για να καταλάβετε ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ηγέτη είναι να ξέρει να επιλέγει τους συνεργάτες του. Και αυτό βεβαίως δεν αφορά μόνο τις στρατιές των "συμβούλων". Αλλά πρωτίστως εκείνους που συναποτελούν τον σκληρό κυβερνητικό πυρήνα. Τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς.

Όσο σκέπτομαι ότι την θέση π.χ. του πολύπειρου και κατά τούτο εξαιρετικά πολύτιμου Δημήτρη Γεωργακόπουλου, στο υπουργείο Οικονομικών, κινδυνέψαμε να την καταλάβει εκείνος ο σαλτιμπάγκος που έστελνε μηνύματα στους φίλους του ότι ήλθε η ώρα "για κονόμα", αναρωτιέμαι για το πως λειτουργείται ως κυβέρνηση και ως κόμμα εξουσίας.

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι δημοσιογράφοι να αποκαλύπτουν κάποιες τέτοιες "πατάτες", για να προφυλάσσουν και εσάς και τον τόπο από τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: