Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση της Moody's Παράλογη και λανθασμένη

 




16.06.2010 Οικονομία

Παράλογη και λανθασμένη θεωρήθηκε εντός και εκτός Ελλάδας η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Μoody's σε μια στιγμή που φαίνεται...
να αποδίδουν τα μέτρα ανάταξης της οικονομίας, όπως άλλωστε αναγνώρισε και η τρόικα.
Τραπεζικοί κύκλοι μιλούν για ύποπτα παιχνίδια, ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν...

έθεσε εκ νέου ερωτήματα για το ρόλο των Οίκων αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την ενέργεια της Moody's τονίζοντας ότι θα διαψευσθούν όσοι αμφισβητούν για οποιοδήποτε λόγο την ελληνική προσπάθεια.
Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων που ωστόσο δεν επηρεάζει την ελληνική οικονομία όσο αυτή βρίσκεται υπό τη προστασία του μηχανισμού στήριξης και δεν αναγκάζεται να δανειστεί από τις αγορές. Νευρικότητα και σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να κλείνει με οριακή πτώση.
Παπανδρέου: "Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση"
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε: "Είμαστε στο σωστό δρόμο. Η υποβάθμιση από τη Moody's είναι τελείως αδικαιολόγητη. Θα διαψεύσουμε στην πράξη όσους αμφισβητούν για οποιοδήποτε λόγο την προσπάθεια μας". Ενώ για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι: "Επιταχύνουμε το έργο για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα".
Όλι Ρεν: "Περίεργη και ατυχή η απόφαση"
Έντονη ήταν η αντίδραση και της ΕΕ που ήρθε μέσω του αρμόδιου επιτρόπου οικονομίας.
O Όλι Ρεν χαρακτήρισε "περίεργη και ατυχή" τη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
"Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", δήλωσε ο Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Έκπληξη προκαλεί η κίνηση της Moody' s
Έκπληξη, έντονες αντιδράσεις, διεύρυνση του spread των δεκαετών ομολόγων αλλά και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, προκάλεσε η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες σε Ba1 από Α3.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αν και αναγνωρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι το πακέτο μέτρων περιορισμού του ελλείμματος που έχει ληφθεί σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ περιορίζουν τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία και μπορούν με μεγάλη πιθανότητα να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του χρέους, εν τούτοις θεωρεί ότι υπάρχει ρίσκο που σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων.
"Έχουμε ήδη δηλώσει ότι -εκτός εάν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη- θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο εκτιμά ότι αν και η αντίδραση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου στα προβλήματα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης υπήρξε υπερβολική, αυτές θα συνεχίσουν να θέτουν υπό δοκιμασία την προσήλωση και τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της έναντι του ενιαίου νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: