Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010
Τα αρκτικόλεξο αυτό σημαίνει Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους. Στους μεσήλικες και βάλε φέρνει στην μνήμη τρένα με ..ταχύτητες αργές, σιδηροτροχιές με χαρακτηριστικούς θορύβους κατά την τροχοδρόμηση από τους συρμούς, τα συμπαθέστατα χαρτονένια εισιτήρια, τις κλασσικότατες καθυστερήσεις και διασταυρώσεις σε διαφόρους σταθμούς καθώς και τις μυρωδιές από τα νόστιμα σουβλάκια και τα ρυζόγαλα που διαλαλούσαν οι πραματευτάδες.
Εδώ και χρόνια μετονομάσθηκε σε Ο.Σ.Ε. Έγινε Οργανισμός με σύγχρονους ταχύτερους συρμούς, αθόρυβες σιδηροτροχιές, άνετα και κλιματιζόμενα οχήματα και γενικώς προδιαγραφές προηγμένης χώρας. Τα εισιτήρια εκδίδονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα σουβλάκια αντικαταστάθηκαν από πλαστικές τροφές ταχυφαγείων εν κινήσει.
Σε ένα τέτοιο τρένο επιβιβάστηκε ένας Βρετανός υπήκοος προερχόμενος από γειτονική χώρα. Αποφάσισε σε ένα διάλειμμα της εργασίας του να επισκεφθεί την Αθήνα και την Ακρόπολη . Από λάθος (;;) του γειτονικού ‘ΟΣΕ’ το εισιτήριο που κρατούσε στα χέρια του είχε ισχύ μόνον μέχρι τα Ελληνικά σύνορα . Ο ελεγκτής εντόπισε την έλλειψη εισιτηρίου για Αθήνα και είπε στον Βρετανό επιβάτη ότι πρέπει να εκδοθεί καινούριο εισιτήριο . Στα Ελληνικά !!! Ο επιβάτης φυσικά δεν κατάλαβε αλλά με την βοήθεια ενός Έλληνα συνεπιβάτη η συνεννόηση έγινε εφικτή. Με τον Βρετανό γιατί με τον Έλληνα ελεγκτή έγινε πλέον ανέφικτη.
Ο Βρετανός αντελήφθη αμέσως ότι ίσως έπεσε θύμα απάτης ή λάθους συνεννόησης με τον υπάλληλο της γειτονικής χώρας και αμέσως προθυμοποιήθηκε να πληρώσει το αντίτιμο του εισιτηρίου για Αθήνα . Έβγαλε από την τσέπη του την πιστωτική του κάρτα και με φυσικότατο τρόπο την έδωσε στον ελεγκτή. Αυτός με τη σειρά του την κοίταξε σαν να έβλεπε κομμάτι εξωγήινου UFO. «Ευρω ευρω» έλεγε ο ελεγκτής, με απορημένο βλέμμα κοιτούσε ο Βρετανός. Ανέλαβε ο συνεπιβάτης να εξηγήσει ότι ο Βρετανός δεν έχει Ευρώ λόγω του ότι στην χώρα του δεν το χρησιμοποιούν όπως και στη γειτονική χώρα που επισκέφθηκε . Διαθέτει όμως ο,τι πιο σύγχρονο και αδιάβλητο διαθέτει η σύγχρονη τραπεζική και μοντέρνα συναλλακτική πρακτική. Με την χρήση αυτής της κάρτας έβγαλε εισιτήριο και στη γείτονα χώρα. «Ευρω ευρω» ο ελεγκτής, “card card” ο Βρετανός.
Τελικά προτάθηκε στον ελεγκτή να προσφύγει στις υπηρεσίες του επόμενου μεγάλου σταθμού , από αυτούς που οι συρμοί αλλάζουν κατεύθυνση, και να εκδώσει εισιτήριο για Αθήνα με την πιστωτική κάρτα . Όπως και έγινε .Δηλαδή η άφιξη στον μεγάλο σταθμό διότι για έκδοση εισιτηρίου ούτε λόγος. Απλώς δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στο Ο.Σ.Ε. Το ταξίδι συνεχίστηκε με την απειλή από τον ελεγκτή να αποβιβάσει δια της βίας τον Βρετανό στον επόμενο σταθμό . Η λύση, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, δόθηκε από έναν άλλο Έλληνα συνεπιβάτη ο οποίος προσφέρθηκε να ανταλλάξει χρήματα της γειτονικής χώρας με Ευρώ για λογαριασμό του τουρίστα . Κατόπιν λειτουργώντας ως πρεσβευτές καλή θελήσεως και οι δύο Έλληνες συνεπιβάτες πρόσφεραν μπύρα στον Βρετανό στο κυλικείο του τρένου. Πράγμα που δέχθηκε με χαρά ο ‘νεροφίδας’.
Η προσπάθεια να εξηγηθεί η συμπεριφορά του ελεγκτή δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη όσο η έλλειψη δυνατότητας του επιβάτη να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα. Σε μία Ευρωπαϊκή χώρα που λίγο πριν είχε διοργανώσει με επιτυχία τους Ολυμπιακούς αγώνες και χρησιμοποιούσε εκσυγχρονισμένα τρένα και άλλα μέσα μεταφοράς. Πώς να εξηγήσεις ότι ένας οργανισμός όπως ο Ο.Σ.Ε. δεν είχε στους διασυνοριακούς συρμούς, σε μία κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα, προσωπικό που να μιλά σε ανεκτό επίπεδο την διεθνή Αγγλική γλώσσα; Πώς να απαντήσεις το ερώτημα γιατί οι πολίτες της χώρας έχουν 18.000.000 κινητά τηλέφωνα και ένας μεγάλος οργανισμός δεν διαθέτει λίγα ασύρματα τερματικά για πιστωτικές κάρτες στους συρμούς αλλά ούτε και στους σταθμούς;
Οι απαντήσεις για τους Έλληνες είναι απλές και αυτονόητες. για τους κουτόφραγκους είναι δυσνόητες. Απλώς για να γίνουν αυτές οι αλλαγές χρειάζεται να δημιουργηθεί μεγαλύτερο έλλειμμα από το υπάρχον και επειδή δεν υπάρχουν χρήματα σε περίοδο λιτότητας κάποια πράγματα παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή όπως στο Σ.Ε.Κ. του παλιού καλού καιρού αλλά με μισθούς Ο.Σ.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου