Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Οι πολίτες οργανώνουν τον αντίλογό τους - Στα σκαριά μια νέα Εθελοντική Ομάδα Δράσης, η Κ.Ε.ΠΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

kepo150610
Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2010 

«Ήρθε η στιγμή και στην Πιερία μας οι απλοί πολίτες να πάρουν μέρος και θέση στα τεκταινόμενα του τόπου μας. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών ...Πιερίας είναι πλέον γεγονός. Δημιουργείται από πολίτες για πολίτες!», έγραφε η ολιγόλογη ανακοίνωση-κάλεσμα που έφτασε χθες στα γραφεία της εφημερίδας, με την υπογραφή «Επιτροπή σύστασης Κ.Ε.ΠΟ. Πιερίας», χωρίς περεταίρω διευκρινιστικά, αναγνωρίσιμα στοιχεία. Εμείς ανακαλύψαμε την ταυτότητα και τη φιλοσοφία της Επιτροπής και σας την παρουσιάζουμε.
Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα. Μια παρέα ΟΝΝΕΔιτών, που, απηυδησμένοι από όσα συμβαίνουν γύρω τους (και στο εσωτερικό του κόμματός τους και έξω στην κοινωνία), αποφάσισαν να οργανώσουν άλλες μορφές λόγου, αντίλογου και πίεσης για τη λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας.
Στόχος, όπως μας είπε ο άρτι παραιτηθείς από την προεδρία της ΟΝΝΕΔ Θείας Αναλήψεως και μέλος της Επιτροπής σύστασης της Κ.Ε.ΠΟ Πιερίας Θωμάς Παντζιάλας, είναι η συσπείρωση πολιτών «πέρα από κόμματα και χρώματα».
Και η άσκηση πίεσης, ασφυκτικής πίεσης προς τοπικούς (και όχι μόνο) άρχοντες για να λυθούν όσα μας ενοχλούν και μας ταλαιπωρούν.
Παράδειγμα; Ο Θωμάς Παντζιάλας είχε πρόχειρα πολλά. Από τα «πασαλάκια και κυκλάκια» που γέμισε ο δήμαρχος την πόλη, μέχρι την ηχορύπανση και την επιμονή των διοικήσεων του δήμου να ανακατασκευάζουν επί τακτά (και σύντομα μεταξύ τους) χρονικά διαστήματα την κεντρική πλατεία, έως και τις καταπατήσεις γης και της αυθαίρετης δόμησης στον Όλυμπο.
Όσο για τις μορφές αυτής της πίεσης, «δεν είμαστε των άκρων», ξεκαθάρισε. «Δεν θα πάμε στο σούπερ μάρκετ να ταλαιπωρούμε τους πωλητές και τον κόσμο», μας είπε, διαχωρίζοντας τη θέση της ΚΕΠΟ από τις τακτικές μιας άλλης (γνωστής) κίνησης πολιτών, αν και «θα μπορούσαμε», πρόσθεσε, «να συνεργαστούμε και με τις άλλες ομάδες που έχουν συγκροτηθεί στο νομό, σε διάφορα ζητήματα».
Ποια η ανάγκη μιας ακόμη κίνησης πολιτών; «Μια ακόμη ‘φωνή’ δεν είναι κακό», τόνισε. «Ίσως βοηθήσουμε πολίτες που διστάζουν να διαμαρτυρηθούν, να υψώσουν φωνή. Αλλά πάντα με σωστό τρόπο, όχι χουλιγκάνικο
Το είδος των παρεμβάσεων-πιέσεων που προκρίνει ο ίδιος είναι, μεταξύ άλλων: η πιεστική υπόμνηση των προβλημάτων στους τοπικούς άρχοντες (με καθημερινή, αν χρειάζεται, επίσκεψη στα γραφεία τους), η αποκομιδή απορριμμάτων, όπου δεν τα μαζεύουν οι αρμόδιοι, ο έλεγχος της πορείας υλοποίησης των δεσμεύσεων των νέων δημάρχων που θα προκύψουν τον Νοέμβρη, αλλά και η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια όταν θίγονται δικαιώματα των πολιτών.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενώσουν τη φωνή τους με την ΚΕΠΟ, δεν έχουν παρά να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη, στο καφέ «ΕΚΑΒΗ (Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης), στις 9.00 το βράδυ. Καλεσμένοι άπαντες και χωρίς τις κομματικές τους ταυτότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: