Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Δύο προς μία

Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2010
DSCF0003
Διπλάσιες οι επιχειρήσεις που κλείνουν από εκείνες που ανοίγουν στην Πιερία κατά το πρώτο 6μηνο του 2010
600 επιχειρήσεις ...διαγράφτηκαν από τα μητρώα του ΕΒΕ από τις αρχές του έτους, ενώ οι νέες ανήλθαν στις 300
Σαφώς όλες οι διαγραφές επιχειρήσεων από τα μητρώα του ΕΒΕ Πιερίας, δεν οφείλονται στην άσχημη οικονομική συγκυρία, αφού κάθε χρόνο παρατηρούνταν σημαντικός αριθμός διαγραφών μεγάλο μέρος του οποίου οφείλονταν και στη συνταξιοδότηση των ιδιοκτητών τους. Φέτος όμως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες χρονιές, ενώ η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός ότι εγγραφές νέων επιχειρήσεων είναι πολύ λιγότερες.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, το συγκεκριμένο γεγονός είναι κάτι που το ΕΒΕ το παρακολουθεί, αλλά θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα με το τέλος της χρονιάς. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, εκτίμησε όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ανοίγουν, ότι ο αριθμός τους θα ήταν ακόμη μικρότερος (των 300 που άνοιξαν από τις αρχές του έτους), αν δεν υπήρχαν τα επιδοτούμενα προγράμματα μικρών επιχειρήσεων τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν κίνητρο για τους νέους επιχειρηματίες.
Τα στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν το άσχημο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική αγορά, μια κρίση η οποία αρχίζει να δείχνει τα σημάδια της και στην Πιερία. Το ΕΒΕ Πιερίας, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών και να διεκδικεί, αφού πλέον γίνεται επιτακτική η ανάγκη για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού. «Όλο το έλλειμμα, είναι αδύνατον να καλυφθεί από τις επιχειρήσεις», είχε πει την Παρασκευή το βράδυ ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του τόπου, να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και του αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Καθημερινά δέχομαι παράπονα μελών του Επιμελητηρίου, από διάφορες περιοχές του νομού σχετικά με το παραεμπόριο και τη δράση μικροπωλητών», δήλωσε στην «Π» ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Όπως ανέφερε οι βουλευτές του νομού έχουν στα χέρια τους σχετικό υπόμνημα του Επιμελητηρίου, ενώ φαίνεται να συμφωνούν κι εκείνοι για την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να αντιμετωπιστεί το πλανόδιο εμπόριο, καθώς θεωρούν ότι λειτουργεί εις βάρος των οργανωμένων επιχειρήσεων.
Η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και το πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της Πιερίας για ενίσχυση των επιχειρήσεών τους από το Κράτος, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στα Τέμπη για 5 μήνες σχεδόν, είναι δύο από τα βασικά αιτήματα που αναμένεται να τεθούν σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με την αρμόδια Υπουργό. Ήδη οι βουλευτές του νομού, καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να γίνει η συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, αν και τα μηνύματα όσον αφορά τα αποτελέσματά της τουλάχιστον για τις αποζημιώσεις που αφορούν τα Τέμπη, κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι και όπως προκύπτουν από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών προς τους βουλευτές που απεύθυναν σχετικές ερωτήσεις.(ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: