Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Μαρία Μίχου: Ο «Καλλικράτης» είναι μόνο η αρχή

Στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του «Καλλικράτη» και σε ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού που αφορούν τον νομό Πιερίας, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου, στην ομιλία της στη Βουλή.
Όπως επεσήμανε η ...κα Μίχου, οι παθογένειες ενός συγκεντρωτικού κράτους, όπως το ελληνικό, αντανακλώνται ανάγλυφα στην καθημερινότητα του πολίτη. Ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, πολύ απλά γιατί δεν είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες του. Στόχος του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι η δημιουργία ενός φιλικού και αποτελεσματικού κράτους, που σέβεται τον πολίτη και τις ανάγκες του. Ενός κράτους που προσφέρει μία νέα αναπτυξιακή προοπτική η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τοπικής κοινωνίας.
«Αφήνουμε πίσω μας φαινόμενα αδιαφάνειας, πελατειακών πρακτικών, προκλητικής και ανούσιας σπατάλης», είπε η κ. Μίχου. «Με στοχευμένες παρεμβάσεις προσπαθούμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή προωθούνται σημαντικές αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης των νέων Ο.Τ.Α, πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως:
Επαναφέρεται το όριο του 50%+1 για την εκλογή των αιρετών οργάνων, ενώ η θητεία τους αυξάνεται κατά ένα χρόνο.
Δημιουργούνται νέοι θεσμοί ώστε η αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις.
Αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Από εδώ και στο εξής όλες οι αποφάσεις θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Από εδώ και στο εξής όλες οι προσλήψεις θα γίνονται αποκλειστικά μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος οικονομικής διαχείρισης
Αναθεωρούνται οι Κ.Α.Π, οι οποίοι πλέον προέρχονται από ποσοστά του Φ.Π.Α. και του φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση γίνεται ο βασικός πυλώνας αναπτυξιακού προγραμματισμού καθώς αναλαμβάνει την διαχείριση των Π.Ε.Π».
«Ο Καλλικράτης δεν ολοκληρώνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην λειτουργία του κράτους», τόνισε η βουλευτής. «Αποτελεί απλά το πρώτο βήμα. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός πραγματικά επιτελικού κράτους, το οποίο σχεδιάζει πολιτικές και εποπτεύει την εφαρμογή τους».
Μιλώντας για το χωροταξικό η κ. Μίχου σημείωσε: «Πάγια θέση μου είναι ότι πέρα από τα επιστημονικά κριτήρια ο σχεδιασμός θα έπρεπε να συνυπολογίσει και τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. Όσον αφορά τον Δήμο Δίου υποστήριξα ότι θα έπρεπε να παραμείνει ως έχει. Όχι μόνο λόγω της ιστορικότητάς του, καθώς μετρά χιλιάδες χρόνια ιστορίας, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί ένα καθ’ όλα βιώσιμο Δήμο, με πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές κάτι που αποδεικνύεται και από την συνεχή αύξηση του πληθυσμού του».
Τέλος επέκρινε τη Ν.Δ η οποία, όπως είπε, «δυστυχώς χρησιμοποίησε τον χωροταξικό σχεδιασμό ως βασικό επιχείρημα στην προσπάθειά της για τορπιλισμό της μεταρρύθμισης. Αυτό συμβαίνει γιατί στην καλύτερη περίπτωση δεν αντιλαμβάνεται ότι η ουσία της μεταρρύθμισης δεν έγκειται στον χωροταξικό σχεδιασμό αλλά στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διοίκησης της χώρας».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: