Τη διαβεβαίωση πως με «φως και αλήθεια» η κυβέρνηση θα προασπίσει τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια, καθώς είναι «βαθιά πίστη μας η ανάγκη αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της χρηστής διοίκησης», έδωσε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου μετά.... τη συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Βελγίου Ύβ Λετέρμ.
Εν όψει της προεδρίας της ΕΕ που αναλαμβάνει το Βέλγιο την 1η Ιουλίου και λίγο πριν από τις εκλογές της 13ης Ιουνίου, ο κ. Λετέρμ επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο του «γύρου των πρωτευουσών».
Ευχαριστώντας τον Βέλγο ομόλογό του «για την αμέριστη στήριξή του προς την Ελλάδα», ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό χώρο «δικαίωσαν τις θέσεις που υποστηρίξαμε από τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές», υπογράμμισε ότι η χώρα θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού, της κοινής οικονομικής πολιτικής και στήριξης του ευρώ.
Από πλευράς του, ο κ. Λετέρμ επισήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε πολύ καλό επίπεδο, υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε πως η βελγική προεδρία θα ασχοληθεί με την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας, την κλιματική αλλαγή και τα χρηματοοικονομικά, ενώ συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πως πρέπει επίσης να προωθηθεί η διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Ο κ. Λετέρμ τόνισε, εξάλλου, πως επί βελγικής προεδρίας πρώτη προτεραιότητα θα είναι το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, αναφέροντας εξάλλου ότι στην ερχόμενη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί το θέμα των συμπληρωματικών επενδύσεων σε κοινές υποδομές.
Δηλώσεις
Γ. Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Όλοι έχουμε ευθύνες για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές».
Ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην ΝΔ, λέγοντας πως «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας να πατάξουμε τα φαινόμενα διαφθοράς. Το πολιτικό σύστημα, αλλά και το κράτος θα είχαν ευεργετηθεί. Ωστόσο, η προηγούμενη κυβέρνηση προτίμησε τη συγκάλυψη, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. Αυτά πληρώνει ο ελληνικός λαός».
«Χτυπάμε νοοτροπίες που είχαν καθιερωθεί και κατεστημένα που αντιδρούν, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να εγκαθιδρυθεί πολιτική ευνομίας, ισονομίας και δικαιοσύνης λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα χτυπήσει τη διαφθορά «όπου και βρίσκεται».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ολόκληρο τμήμα της κοινωνίας, γιατί όλοι έχουν τις ευθύνες τους, επειδή ήταν αποδεκτή η φοροδιαφυγή, τα φακελάκια. Το ζήτημα της διαφθοράς, σημείωσε, είναι ζήτημα δημοκρατίας και εθνικό, οικονομικό, αναπτυξιακό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα να τελειώνει τη διαφθορά όπου και αν βρίσκεται.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του κόσμου, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε: «Η οργή είναι δικαιολογημένη». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Αλλά η οργή και η διαμαρτυρία από μόνα τους δεν θα μας πάνε πουθενά. Πρέπει να γίνει δύναμη λύτρωσης και αλλαγής νοοτροπιών».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη φάση της ευνομίας. Το ζητούν οι πολίτες και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα κάνει πράξη αυτά. Να εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου». |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου