Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Υπό τη σκέπη του μεγάλου στρατηλάτη

STRATHLATHS_1
Στο Ίδρυμα του Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 15ου Συνέδριου Βαλκανικής Στρατιωτικής Ιατρικής, που φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της Πιερίας.
Τις εργασίες του Συνεδρίου, χαιρέτησαν στρατιωτικοί... αξιωματούχοι και ιατροί, εκπρόσωποι της Ελλάδος καθώς και των χωρών που συμμετέχουν στο συνέδριο: της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας.
Τον Νομάρχη Πιερίας και πρόεδρο του Ιδρύματος, εκπροσώπησε ο Αντινομάρχης Δημήτρης Χριστογιάννης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο  Δήμαρχος Λιτοχώρου και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Αθανάσιος Τσιφοδήμος, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο νομό.
Οι εκπρόσωποι του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος προσέφεραν στους επικεφαλής των ξένων αποστολών αναμνηστικά δώρα, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι σύνεδροι παρακολούθησαν μία ταινία μικρού μήκους και χορευτικό πρόγραμμα από την Εστία Πιερίδων Μουσών.
STRATHLATHS_2Το κύριο θέμα του 15ου Συνεδρίου της Βαλκανικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής είναι η «Στρατιωτική Προληπτική Ιατρική», ενώ στο περιθώριο του συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί «Στρογγυλά Τραπέζια» με θέματα συζήτησης που αφορούν τις νέες τάσεις στην αεροπορική και καταδυτική ιατρική, την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών στις ένοπλες δυνάμεις, την πολιτική που ακολουθείται για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων και το ρόλο της στρατιωτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών.
Στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου θα διεξαχθεί επίσης και η τελετή λήξης των εργασιών του Συνεδρίου την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουνίου, ενώ οι κύριες εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Dion Palace. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία της Πιερίας και της Μακεδονίας.
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολουθούν 196 αξιωματικοί υγειονομικού από τα κράτη-μέλη της ΒΕΣΙ, την Αλβανία, ο στρατιωτικός ακόλουθος της ΠΓΔΜ και ο Διευθυντής Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ του Μαυροβούνιου.
Η Βαλκανική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιατρικής ιδρύθηκε το 1995 από την  Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των χωρών μελών σε θέματα προληπτικής ιατρικής, επείγουσας χειρουργικής πολέμου, ραδιολογικού-βιολογικού-χημικού πολέμου, ψυχικής υγείας, μαζικών απωλειών υγείας και καταδυτικής ιατρικής. Πέρα από αυτό επιδιώκεται η σύσφιγξη των σχέσεων και ανάπτυξη φιλικών δεσμών μεταξύ των χωρών μελών. Το 2008 εισχώρησε και η Σερβία, ενώ είναι υπό ένταξη και η Αλβανία.(
Πολιτεία/Β.Ζ. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: