ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΜΑΙΟΥ 2010
Εκτακτα μέτρα για να αποτραπούν νέες επιθέσεις
Συναγερμός για το ευρώ
Συναγερμός χτύπησε στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ευρώ, που βρίσκεται στη χαμηλότερη ισοτιμία των τελευταίων 18 μηνών έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, αυξάνονται οι χώρες που....
ακολουθούν το «ελληνικό μοντέλο» με σκληρά μέτρα λιτότητας.
Είναι ενδεικτικό ότι το ενιαίο νόμισμα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα έχει χάσει 3% έναντι του αμερικανικού- ενώ οι απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν το 14%. Κύριος λόγος για τη βουτιά είναι οι φόβοι για χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη και πιθανή διόγκωση των ανισοτήτων μεταξύ των ισχυρότερων και των ασθενέστερων χωρών της ευρωζώνης, ενώ όλοι περιμένουν σήμερα το άνοιγμα των αγορών συναλλάγματος για να διαπιστώσουν εάν η βουτιά θα συνεχιστεί.
Η ανησυχία για την τύχη του ευρώ που πλήττεται από τους κερδοσκόπους είναι τόσο μεγάλη, που το Σαββατοκύριακο κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες από την Ευρώπη προσπάθησαν να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν ληφθούν μέτρα. Συγκρίνουν μάλιστα τον κίνδυνο ντόμινο που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ με το σοκ που δημιουργήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2008 από τη χρεοκοπία της Lehman Βrothers. Η ανησυχία για το ενιαίο νόμισμα μάλιστα υπάρχει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου ο Λευκός Οίκος «βλέπει» απειλή για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ από μια ασθενέστερη οικονομικά Ευρώπη. Σε πυροσβεστικές του δηλώσεις ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Geithner επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση.
Σκληρά μέτρα λιτότητας
Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα χειρότερα, η μία μετά την άλλη οι χώρες που θεωρούνται ασθενέστεροι κρίκοι στην Ε.Ε. αρχίζουν να παίρνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματα και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα. Η Ισπανία, που ήδη έχει αποφασίσει μείωση των δαπανών κατά 15 δισ. ευρώ - μεταξύ άλλων μείωση 5% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων για το 2010 και κατάργηση από το 2011 επιδόματος 2.500 ευρώ για γέννηση παιδιού- τώρα εξετάζει την επιβολή νέων φόρων σε υψηλά εισοδήματα. Η Ιταλία εξετάζει να πραγματοποιήσει περικοπές 25 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012 σύμφωνα με τις «Ρεπούμπλικα» και «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Συγκεκριμένα, εξετάζεται η μείωση των αναπηρικών συντάξεων και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους μεγαλοσυνταξιούχους. Επίσης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση «RΑΙ», η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να μην ανανεώσει τις συμβάσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν λήξει. Υπενθυμίζεται ότι η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον ΦΠΑ, που θα διαμορφώνεται πλέον σε 21%, και κατά μία έως μιάμιση μονάδα τον φόρο εισοδήματος, ανάλογα με το ποσό. Επίσης θα επιβληθεί επιπλέον φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δολάρια και θα μειωθούν οι μισθοί ανώτατων κυβερνητικών στελεχών.
«Οι κερδοσκόποι χτυπούν το ευρώ»
«ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ εβδομάδα υπήρξε... κερδοσκοπία ενάντια στο ευρώ», τόνισε χθες η Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Ενωση Εργατικών Σωματείων (FDΒ), ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία υπάρχει ακόμη επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στην ανταγωνιστικότητα και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού διαφόρων χωρών της ευρωζώνης. Οι διαφορές αυτές μάλιστα χαρακτηρίστηκαν «θεμελιώδεις» από την ίδια. Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξή της στην «Suddeutsche Ζeitung» είχε προειδοποιήσει ανοικτά ότι εάν καταρρεύσει το ευρώ, τότε καταρρέει και η Ευρώπη.
«Η κερδοσκοπία είναι δυνατή δυστυχώς, επειδή υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην οικονομική ισχύ και τα χρέη ανάμεσα στις χώρες του ευρώ», είπε η καγκελάριος ενώπιον των μελών του FDΒ και κατέληξε: «Δεν έχουμε καταφέρει τίποτε περισσότερο από το να αγοράσουμε λίγο παραπάνω χρόνο (με το σχέδιο των 750 δισ.) ώστε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα και τα ελλείμματα των προϋπολογισμών. Εάν απλά αγνοήσουμε το πρόβλημα αυτό δεν θα μπορέσουμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση». Επίσης τόνισε ότι «αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι εντελώς απαράδεκτο: ότι για χρόνια ήταν δυνατό να παραποιούνται οι επίσημες στατιστικές».
«Η χειρότερη στιγμή από τον πόλεμο»
Η ΕΛΛΑΔΑ δεν πρόκειται να βγει από την ευρωζώνη, επειδή όποια χώρα μπαίνει στη ζώνη του ευρώ μοιράζεται κοινή μοίρα με τις υπόλοιπες.
«Απαιτείται όμως τεράστιο άλμα στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης» ώστε να μην επιτρέπεται σε χώρες να συμπεριφέρονται όπως θέλουν, να εξασφαλίζεται η εφαρμογή μέτρων που είναι απαραίτητα και να διασφαλίζεται η επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel» ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, που είπε ακόμη ότι από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μετά αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση από τον καιρό του Β΄ ή ακόμη και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ζούμε «δραματικές στιγμές», είπε και πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα οι αγορές έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα που είναι ασθενής κρίκος της ευρωζώνης. Οσον αφορά τις αγορές, θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος ντόμινο, όπως είχε γίνει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο το 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers, ενώ άσκησε κριτική και στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι άργησε να παραδεχτεί το μέγεθος των προβλημάτων και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
«Η Ε.Ε. να επιτηρεί και τα χρέη»
ΟΙ ΧΩΡΕΣ της Ε.Ε. θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη μείωση των χρεών για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα, πιστεύει ο επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις: «Επειδή οι οικονομίες της ευρωζώνης είναι στενά συνδεδεμένες μέσω του κοινού νομίσματος, είναι σημαντικό να προλαμβάνεται η αδύναμη οικονομική πολιτική μιας χώρας να απειλεί την οικονομική επιτυχία των άλλων», είπε ο Ρεν στην «Ηelsingin Sanomat». Πρόσθεσε ακόμη ότι «στο μέλλον τα χρέη των χωρών πρέπει να παρακολουθούνται πιο προσεκτικά από πριν» και πιθανά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.
Ο Ρεν είπε ακόμη ότι η Ε.Ε.
σταμάτησε την μετάδοση της πυρκαγιάς στην Ελλάδα ώστε να μη γίνει ανεξέλεγκτη και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης συνίσταται στο ότι ο νομισματικός άξονας ήταν ισχυρότερος από τον οικονομικό. Η κρίση έδειξε ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι», κατέληξε. (ΝΕΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου