Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Έδρα ή … αυτονομία

EDRA_1
Με αποχή από τις επερχόμενες και τις μελλούμενες δημοτικές αλλά και εθνικές εκλογές, απειλούν να απαντήσουν δημοτικό συμβούλιο και κάτοικοι του δήμου Κολινδρού
Δεν καταπίνει τελικά ο... Κολινδρός το χρυσωμένο χάπι της «ιστορικής έδρας» που του προσφέρει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, έναντι της μεταφοράς της έδρας του νέου διευρυμένου δήμου της Βόρειας Πιερίας στο Αιγίνιο. Δημοτικό Συμβούλιο και κάτοικοι μιλούν για εμπαιγμό και απειλούν με αποχή από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και από κάθε άλλη μελλοντική δημοτική και βουλευτική αναμέτρηση, αν δεν αποκατασταθεί η «τραυματισμένη», όπως λένε, αξιοπρέπειά τους.

EDRA_2Η έκπληξη που προκάλεσε στον Κολινδρό η μεταφορά της έδρας του νέου δήμου από τον Κολινδρό στο Αιγίνιο φαίνεται πως ήταν κάτι παραπάνω από δυσάρεστη, αφού δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι αποφάσισαν να αφήσουν κατά μέρος τις «πολιτισμένες» (όπως διατείνονταν οι ίδιοι) μέχρι σήμερα αντιδράσεις τους και να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Έτσι, σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Κολινδρού, επικυρώθηκε ομόφωνο Ψήφισμα που είχε εκδώσει λίγο πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θέτει την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μπροστά στο δίλημμα: ή επαναφορά της έδρας στο Κολινδρό, ή αυτονόμησή του ως ορεινού δήμου.
«Η δημοτική ενότητα του Κολινδρού», αναφέρεται στο ψήφισμα, «δεν μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει σε μια ευρύτερη αυτοδιοικητική μονάδα που σύσσωμη την αισθάνεται ως πολιτικά κατώτερη. Σε μια μονάδα που με τις δικές σας παρεμβάσεις επένδυσε σε παρασκήνιο και απειλές. Σε παρεμβάσεις που προκάλεσαν ύποπτες θεσμικές μεταλλάξεις! Για τον λόγο αυτό απαιτούμε υγιή αποκατάσταση της τραυματισμένης μας αξιοπρεπείας. Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να επαναφέρει την πρότερη πρόταση με έδρα στον Κολινδρό, στηριγμένη στην ισόρροπη και υγιή ανάπτυξη».
EDRA_3«Σε αντίθεση περίπτωση», τονίζεται, «να συστήσετε τον αυτόνομο ορεινό Δήμο Κολινδρού, για να δείξουμε για ακόμη μια φορά πως και μόνοι μας μπορούμε. Άλλωστε μπορούσε και αρχικά να διεκδικήσουμε αυτόνομο ορεινό Δήμο, δεν το πράξαμε όμως για να μην δημιουργήσουμε πρόσκομμα στις εξελίξεις».
Στο ψήφισμά τους, δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι δεν τσιγκουνεύονται και σε χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «παιδαριώδεις παλινωδίες» των πολιτικών υποδείξεων της ηγεσίας του υπουργείου (οι οποίες προκάλεσαν αυτές τις εξελίξεις) και για «πολιτικούς παραγοντίσκους» (τους οποίους δεν κατονομάζουν), απαιτώντας να εξοριστούν από την Πιερική πολιτική σκηνή, αλλά και την ελληνική πολιτική κονίστρα, εν γένει.
«Αρνούμαστε» λένε «να δεχτούμε την παραχώρηση του όρου ‘ιστορικός Δήμος’ προς εξευμένιση της αδικημένης αξιοπρέπειας. Φτάνει πια η γελοιοποίηση του τοπικού μας πληθυσμού. Αν δεν επανέλθει η έδρα, ο αυτόνομος δήμος είναι μονόδρομος. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρείτε απέναντι».
Και για να μην υπάρχει καμία απορία, παραθέτουν την ακριβή μετάφραση του «απέναντι», που είναι:
-το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κολινδρού υποβάλει την παραίτηση του,
-κανένας δημότης του Δήμου Κολινδρού δεν πρόκειται να συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές που πρόκειται να λάβουν χώρα,
-κανένας δημότης δεν πρόκειται να ψηφίσει σε οποιαδήποτε μελλοντική δημοτική και βουλευτική αναμέτρηση και
-επιφύλαξη για δυναμικότερες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν εισακουστούν.

Οι πολιτικοί νάνοι και η επιπολαιότητα της κυβέρνησης να υποδαυλίσει παλιές τοπικές αντιπαλότητες

EDRA_4«Το πολιτικό παιχνίδι με την απώλεια της έδρας προσβάλει βάναυσα την αξιοπρέπεια του Κολινδρινού πληθυσμού και δεν μπορεί να ανεχθεί τον τρόπο που πολιτικοί νάνοι εκμεταλλεύτηκαν τις ανησυχίες για το αύριό του», τόνισε ο δήμαρχος Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς (εισηγούμενος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δυναμικές αντιδράσεις), κάνοντας λόγο για ενέργειες διχασμού του υπό σύσταση νέου Δήμου, που τον καθιστούν πλέον, «με την υποβόσκουσα αντιπαλότητα», μη λειτουργικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, πρώην δήμαρχος Κολινδρού, Γιώργος Καλύβας που σχολίασε: «Η κυβέρνηση, με τις επιπόλαιες αποφάσεις που πήρε τις τελευταίες μέρες, κατόρθωσε να κάνει ανενεργό το εγχείρημα του ‘Καλλικράτη’ για τη Βόρεια Πιερία, κατόρθωσε να δημιουργήσει αντιπαλότητα σε δύο δήμους (σ.σ: Κολινδρού και Αιγινίου), για την οποία παλεύαμε αρκετοί άνθρωποι να εξαλειφτεί και είχε εξαλειφτεί. Γι’ αυτό είναι μονόδρομος σήμερα να αφήσει αυτόνομο τον Κολινδρό ως ορεινό δήμο. Άλλη λύση αυτή τη στιγμή δεν βλέπω να είναι εφικτή».
«Παρών» στον αγώνα των Κολινδρινών δήλωσε και ο πρώην βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ και πρώην δήμαρχος Κολινδρού, Βαγγέλης Πολύζος. «Με λυπεί», είπε «το γεγονός ότι μία κυβέρνηση, η οποία έκανε, βάσει ορισμένων κριτηρίων, έδρα τον Κολινδρό, στη συνέχεια το πήρε πίσω. Έτσι γελοιοποιήθηκε για ακόμη μία φορά στα μάτια του ελληνικού λαού, στο μάτια του Κολινδρινού λαού, στα μάτια της Πιερίας».ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: