Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Δεν υπάρχει … σάλιο!

SALIO_1
Αβέβαιο είναι το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, αφού τα συσσωρευμένα χρέη παρελθόντων ετών σε ΙΚΑ και Εφορεία απειλούν τη συνέχειά του. Χθες το μεσημέρι στο Ελατοχώρι, πραγματοποιήθηκε... ευρεία ανοιχτή σύσκεψη με τη συμμετοχή των μετόχων των βουλευτών και του προέδρου του ΕΒΕ, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα. Οι φορείς της Πιερίας ενημερώθηκαν εκτενώς, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, αλλά όπως επεσήμαναν αν δεν έχουν υπόψη όλα τους τα στοιχεία λίγες είναι οι κινήσεις που μπορούν να κάνουν. Αυτό που αποφασίστηκε, είναι να γίνει μια νέα συνάντηση το επόμενο Σάββατο στο ΕΒΕ Πιερίας, όπου θα εκτεθούν αναλυτικά όλα στοιχεία που οδήγησαν το Χιονοδρομικό, ένα βήμα πριν την οικονομική του κατάρρευση. Πάντως όλοι τους, επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης δράσης, ώστε το χιονοδρομικό να συνεχίσει να λειτουργεί, αφού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ορεινή Πιερία.

SALIO_2Το Χιονοδρομικό έχει μεγάλες οφειλές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις σε ΙΚΑ, Εφορεία, αλλά και προμηθευτές, ανέφερε ο πρόεδρός του Φώτης Δρούγκας. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οφείλει 300.000 ευρώ στο ΙΚΑ, 80.000 στην Εφορεία και 150.000 ευρώ σε προμηθευτές. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές κλείσαμε με κέρδη, αλλά δεν αρκεί να καλύψουν τις υποχρεώσεις μας», είπε ο κ. Δρούγκας ο οποίος σημείωσε ότι παρότι προχώρησαν σε ρύθμιση με την εφορεία, αυτή δεν υφίσταται πλέον αφού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η Εταιρία.
Τη διερεύνηση του ενδεχόμενου να παγώσουν τα χρέη προς ΙΚΑ και Εφορεία για ένα διάστημα, ζήτησε από τους βουλευτές ο δήμαρχος Πιερίων, Δημήτρης Βαϊνάς.  Ο Δήμος Πιερίων κατέχει το 40% των μετοχών και όπως ανέφερε η συγκεκριμένη εταιρία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κερδοσκοπική. Ο κ. Βαϊνάς πρόσθεσε ότι η υπόθεση του χιονοδρομικού αφορά όλη την Πιερία, υπογραμμίζοντας ότι κανένα χιονοδρομικό δεν είναι βιώσιμο, αλλά τα άλλα στη χώρα μας, χρηματοδοτούνται είτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε από τον ΕΟΤ, είτε από την Αυτοδιοίκηση.
«Ο σχεδιασμός στο εξής πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα» ανέφερε στην τοποθέτησή του το μέλος του ΔΣ της Εταιρίας κ. Σιωνακίδης, ο οποίος πρότεινε να συμβάλουν και οι επαγγελματίες της περιοχής στη διάσωση του Χιονοδρομικού.
Πολύ μεγάλο χαρακτήρισε το χρέος προς ΙΚΑ και Εφορεία, η βουλευτής Μαρία Μίχου, η οποία τόνισε ότι το χιονοδρομικό αποτελεί μια πολύ μεγάλη επένδυση για το νομό μας.
SALIO_3Η κ. Μίχου, είπε ότι το Χιονοδρομικό θα μπορούσε να ενισχυθεί ως μια επιχείρηση που επλήγη από το κλείσιμο των Τεμπών, αφού αυτό το αίτημα εξετάζεται ακόμα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σημειώνοντας πάντως ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα (για την ένταξη σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης λόγω Τεμπών) το γεγονός ότι τα χρέη έχουν δημιουργηθεί από προηγούμενες χρήσεις.
«Πουθενά στον κόσμο δεν θεωρούν κερδοφόρα τα χιονοδρομικά, αλλά τα αντιμετωπίζουν ως υποδομές που διαχέουν το αποτέλεσμά της ανάπτυξης στην κοινωνία» υποστήριξε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος επέμεινε ότι το Χιονοδρομικό για να επιβιώσει δεν χρειάζεται να έχει κέρδη, αλλά τουλάχιστον να μην παρουσιάζει ζημιές. «Πρέπει να εντοπίσουμε τα αίτια που προκαλούν τις ζημιές. Αν δεν τα εντοπίσουμε δεν θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» είπε, θυμίζοντας πως όταν μια Ανώνυμη Εταιρία δεν έχει χρήματα, τότε απευθύνεται στους μετόχους της.
Ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, τόνισε κι αυτός από την πλευρά του ότι θα πρέπει να εντοπιστούν με σαφήνεια τα αίτια που προκαλούν τη ζημιά, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια (ανεπιτυχώς όπως είπε), να χρηματοδοτηθεί το Χιονοδρομικό από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή από τον ΕΟΤ. Ο κ. Κουκοδήμος, επεσήμανε την ανάγκη να συντονιστούν οι φορείς σε έναν κοινό στόχο και να δράσουν άμεσα.
«Το δημόσιο δεν αντιμετωπίζει και με ιδιαίτερη ευαισθησία τις Α.Ε. Ας μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας» είπε ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με το να πληρώσουν και πάλι (έστω και ένα μέρος) οι επιχειρηματίες της περιοχής. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ ζήτησε να διερευνηθούν κατ’ αρχήν τα περιθώρια χρηματοδότησης της Εταιρίας από κάποια Τράπεζα, ενώ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, ώστε μετοχές να πάρει η Νομαρχία, η ΤΕΔΚ, αλλά και το ΕΒΕ, αφού όπως είπε δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη επένδυση.
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: