Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η άλλη… Πιερία

BASIKO_1
«Αν και οι άλλοι νομοί είχαν κινηθεί όπως η Πιερία, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε σήμερα στον αγροτικό τομέα της χώρας μας», υποστήριξε ο Αλέξανδρος Κοντός, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του
Το βιβλίο «Η ‘Άλλη Γεωργία και το Περιβάλλον» παρουσίασε την Τετάρτη στην πόλη... μας ο συγγραφέας του πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ξάνθης, Αλέξανδρος Κοντός. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της ΕΑΣ, ενώ το βιβλίο προλόγισαν ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο διευθυντής της ΕΑΣ Θανάσης Γκουντάρας, ο πρόεδρος της «Ακτινίδια-Ζευς» κ. Μανώσης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ράχης, Δημήτρης Ντούρος. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος της TV 100 Αντώνης Οραήλογλου.

BASIKO_2«Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον Αλέξανδρο Κοντό, ανθρώπους που ανοίγουν δρόμους και δίνουν κατευθύνσεις», ανέφερε στην σύντομη ομιλία του ο Γιώργος Παπαστεργίου, θυμίζοντας ότι η πρώτη απόφαση που υπέγραψε ο κ. Κοντός ως υπουργός, ήταν η παραχώρηση για 99 χρόνια του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Παπαστεργίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι ο βουλευτής Ξάνθης θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες της Πιερίας, όπως και όλους τους Έλληνες αγρότες, από όποια θέση κι αν βρίσκεται.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι είναι ο μοναδικός υπουργός που συνέδεσε τόσο πολύ το όνομά του με την Πιερία», υποστήριξε ο διευθυντής της ΕΑΣ, υποστηρίζοντας ότι χωρίς την παρουσία του Αλέξανδρου Κοντού δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις της ΕΑΣ. Ο κ. Γκουντάρας, έκανε έμμεση αναφορά και στον πόλεμο που δέχθηκε ο κ. Κοντός προσπαθώντας κάποιοι να τον εμπλέξουν στην υπόθεση του Βατοπεδίου, υποστηρίζοντας, πως παρά το ότι πολλοί προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν, «ο λαός της Ξάνθης τον τίμησε και τον δικαίωσε, για μια ακόμη φορά».
«Πιστεύει σε όσα λέει και τα κάνει πράξη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακτινίδια Ζευς, κ. Μανώσης μιλώντας για τον πρώην Υπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Κοντός χαρακτηρίζεται από την απλότητα και τον πρακτικό τρόπο που προσεγγίζει το αγροτικό ζήτημα. Αναφερόμενος στο βιβλίο, το χαρακτήρισε «νότα αισιοδοξίας» κυρίως για τους νέους αγρότες, σημειώνοντας πως η άλλη γεωργία προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας.
«Εκτός γραμμής ελληνικών δεδομένων», χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Αλέξανδρου Κοντού, ο πρόεδρος των κερασοπαραγωγών Ράχης, Δημήτρης Ντούρος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη συνεργασία που είχε με τον πρώην υπουργό καθώς και στο διαρκές ενδιαφέρον του για την πορεία του συνεταιρισμού.

BASIKO_3Ο βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός, υποστήριξε πως η άλλη γεωργία, είναι η καλύτερη προοπτική στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, αφού ουσιαστικά αναφέρεται σε μια αναδιάταξη των καλλιεργειών σε όλα τα προϊόντα, εκτός από τα βασικά το βαμβάκι, τον καπνό, το λάδι, τα δημητριακά.
«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλα τα προηγούμενα χρόνια για να στηρίξουμε τους γεωργούς της άλλη γεωργίας, για να τους δείξουμε ότι αυτό είναι ο σωστός δρόμος, δηλαδή το να παράγουν αγροτικά προϊόντα χωρίς επιδοτήσεις, προϊόντα που να είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και με σεβασμό στο περιβάλλον», είπε ο πρώην υπουργός, κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος όταν ήταν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο βιβλίο γίνεται ειδική αναφορά στο νομό Πιερίας, τον οποίο χαρακτήρισε ο κ. Κοντός «ως νομό πιλότο» για την ανάπτυξη της άλλης γεωργίας. «Ήδη το 20% των προϊόντων που παράγει καλύπτεται από προϊόντα της ‘άλλης’ γεωργίας. Από ακτινίδια, κεράσια, ροδάκινα και από άλλα προϊόντα που έχουν πολύ καλή προοπτική στις αγορές και που ήδη με αξιώσεις διατίθενται στην Ελληνική και Διεθνή αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως στην Πιερία βρέθηκαν άνθρωποι προοδευτικοί, που αφομοίωναν πολύ εύκολα ότι καινούργιο υπήρχε στην αγροτική ανάπτυξη και αγρότες οι οποίοι λειτουργούν σε συλλογική βάση.
«Στην Πιερία υπάρχουν εξαιρετικές ομάδες παραγωγών και το βαρύ πυροβολικό που είναι η ΕΑΣ και μπορέσαμε και βοηθήσαμε κι εμείς για να προχωρήσει η ‘άλλη’ γεωργία», τόνισε ο Αλέξανδρος Κοντός, εκφράζοντας την άποψη πως αν και οι άλλοι νομοί είχαν κινηθεί όπως η Πιερία, δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε σήμερα έχουμε στον αγροτικό τομέα της χώρας μας.
«Μοιραία τα παραδοσιακά προϊόντα, με τη διεύρυνση που έγινε στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η άλλη γεωργία, μπορεί να αναπτυχθεί και να αποτελέσει την κύρια γεωργία στον τόπο μας και βέβαια να αποτελέσει τον κύριο μοχλό για τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού σε πολλές περιοχές στη χώρα μας, όπως είναι οι ορεινές περιοχές», είπε.
Απαντώντας στο ερώτημα, για τον εάν μπορεί στην παρούσα οικονομική συγκυρία να στηριχθεί η άλλη γεωργία, η οποία έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής, ο κ. Κοντός ήταν ξεκάθαρος: «Η άλλη γεωργία έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση και πολύ καλύτερο εισόδημα, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι δεν στηρίζεται στις επιδοτήσεις, για τις οποίες δίνεται μάχη να διατηρηθούν και μετά το 2013».(
Πολιτεία/Β.Ζ.) http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: