Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ζητούνται Κηρυναίοι

ΠΕΜΠΤΗ 25.03.2010
Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr
Όλα τα άλλα παλεύονται. Ετούτο δεν παλεύεται με τίποτα. Και πάντως όχι με ευχολόγια. Μήνας μπήκε, μήνας βγήκε, και κάθε μήνα το τελευταίο δωδεκάμηνο, προστέθηκαν στον κατάλογο των ανέργων, κατά μέσο όρο, δέκα τρεις χιλιάδες ψυχές. Και αυτό βεβαίως.... κατά τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Τα οποία δεν φημίζονται για την δεινότητα τους στην ακριβή απεικόνιση της πραγματικότητας.

Δεν ξέρω τελικά ποιο είναι πιο τραγικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση. Ο νέος που κόβονται τα φτερά του στο ξεκίνημα της ζωής του καθώς παρά τις σπουδές του δεν μπορεί να βρει δουλειά; Ο μεσήλικας, ο φορτωμένος υποχρεώσεις που βρίσκεται ξαφνικά κάτω από την επιγραφή «μακροχρόνια άνεργοι», χωρίς ελπίδες αποκατάστασης;

Επισήμως οι άνεργοι στο τέλος Φεβρουαρίου ήταν 766.179 άνθρωποι. Στην πραγματικότητα έχουν ήδη ξεπεράσει το εκατομμύριο. Διότι στις λίστες των ανέργων καταγράφονται εκείνοι που είχαν εργασία και απολύθηκαν από τον εργοδότη τους. Δεν καταγράφονται όμως όλοι εκείνοι οι αυτοαπασχολούμενοι που κλείνουν το μαγαζί, τη βιοτεχνία ή το γραφείο τους. Και γέμισε πια ο τόπος από «λουκέτα».

Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως έχουμε όχι μόνον έναν αλλά δυο και περισσότερους ...αδήλωτους ανέργους, αφού είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε τέτοιου είδους μικρές οικονομικές μονάδες να απασχολούνται και άλλα μέλη της οικογένειας. Κατά κανόνα χωρίς σταθερή ανταμοιβή και χωρίς ασφάλιση.

Αλλά οι επαγγελματίες κομματικοί εργατοπατέρες όλων των αποχρώσεων, έχουν πρωτίστως προ οφθαλμών «τα κεκτημένα του κλάδου» του έκαστος. Και τα κομματικά κουκιά του. Και όχι πως θα βρεθούν τρόποι, με θυσίες όλων και με ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και αλληλεγγύη, να στηριχθούν οι συνάνθρωποι μας που ζουν τον Γολγοθά της ανεργίας.

Σε μια εποχή όπου καταγράφεται το φαινόμενο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με λόγο εναργέστατο, να κάνει έκκληση να βοηθήσουμε όλοι τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος «κάνει ότι μπορεί», ας βάλουμε όλοι «πλάτη» μηδέ της Εκκλησίας εξαιρουμένης. Από την οποία θα περιμέναμε να προστρέξει ως ο Σίμων ο Κυρηναίος, να «βάλει πλάτη» σηκώνοντας τον Σταυρό που κουβαλάει αυτή την ώρα η Ελλάδα. Και όχι να μάχεται υπέρ του αφορολογήτου της.(ΠΙΕΡ.ΑΝΤΙΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: