Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Στόχος η συμβιβαστική λύση ως προς την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα Διπλωματικό πόκερ

 



ΠΕΜΠΤΗ 25.03.2010
Σε εξέλιξη ο διπλωματικός μαραθώνιος, προκειμένου να βρεθεί η συμβιβαστική λύση από τις χώρες του Eurogroup ως προς την παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας, εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και αύριο.
Οι χώρες της Ευρωζώνης...
πλησιάζουν σε μία συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστεί η διαφωνία τους για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία μπορούν να χορηγήσουν βοήθεια κατά της κρίσης από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεσμευόμενες παράλληλα, έπειτα από αίτημα της Γερμανίας, να ενισχύσουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο θέλει σε αντάλλαγμα της παροχής βοήθειας, την απλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας για τα υπερβάλλοντα ελλείμματα των χωρών της ευρωζώνης, μια μεγαλύτερη αυτοματοποίηση στην επιβολή κυρώσεων εναντίον χωρών που παραβιάζουν επί μακρόν τους κανόνες, ώστε να γίνει δυνατή μέχρι και η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου κατά τις υπουργικές συνόδους, και τη διαδικαστική διευκόλυνση της επιβολής προστίμων.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη σύσταση μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να καθοδηγείται με σαφή τρόπο από την Ευρώπη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται «υπέρ μιας λύσης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος» με ηγετικό ρόλο της Ευρώπης και με τους όρους αυτού του μηχανισμού να αποφασίζονται από τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.
Με δεδομένο αυτό, συμπλήρωσε "δεν θέλουμε να μπούμε σε μία "θεολογική" συζήτηση για το ΔΝΤ", ξεκαθαρίζοντας ότι θεωρεί το ΔΝΤ "έναν εταίρο", με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση "ήδη συνεργάζεται πολύ καλά". "Έχουμε ένα αίσθημα επείγοντος και αναζητούμε μία λύση η οποία, όπως έχω ξαναπεί, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα σαφή ρόλο κινητήρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης", υπογράμμισε, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης του Eurogroup πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής.
Μπαρόζο: "Δε γίνεται να μη συζητήσουμε για την Ελλάδα"
Την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Μπαρόζο τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που το θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ευρωζώνη να δημιουργήσει ένα συντονισμένο μηχανισμό δράσης, ο οποίος θα βοηθούσε την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Ο ίδιος επανέλαβε ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, αλλά θα λειτουργούσε ως "δίχτυ ασφαλείας", μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα.
"Είναι θέμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης", δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι, εφόσον η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη οικονομική προσπάθεια, οι χώρες του ευρώ πρέπει να την βοηθήσουν, όχι μόνο για το καλό της ίδιας της χώρας, αλλά και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί το Α και το Ω του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. "Δεν θα στερήσουμε την αλληλεγγύη από τους Έλληνες φίλους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ντολ, τονίζοντας ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι κοινοτική και ο μηχανισμός χρηματοδότησης εντός των κοινοτικών πλαισίων. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.
Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ένα "δίχτυ ασφαλείας" για την Ελλάδα.
Ο Μ. Σουλτς τόνισε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επαναφέρει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι σωστές και δεν συμπεριλαμβάνουν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σοσιαλιστών, το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. "Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ θέλει την εμπλοκή του ΔΝΤ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σουλτς, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές. "Θέλουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ή θέλουμε να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους;", κατέληξε ο Σουλτς.
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να πάρει μια ξεκάθαρη θέση", ανέφερε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ο Γκι Φερχόφστατ σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση δίχως προηγούμενο, λέγοντας ότι η ΕΕ συζητά το θέμα της Ελλάδας δύο εβδομάδες και δεν έχει ακόμα καταφέρει να λάβει αποφάσεις.
"Αν δεν βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση, όλες οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό, θα κερδίσουν οι κεφαλαιαγορές και οι κερδοσκόποι", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων.
Τέλος, ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση της Γερμανίας εμφανίστηκε η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Οικολόγους (Πράσινους). "Ως Γερμανίδα ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου", δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρ. Χαρμς, κατηγορώντας την Γερμανίδα καγκελάριο ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει στο Βερολίνο ως νικήτρια. "Αυτό είναι όνειδος, απαράδεκτος λαϊκισμός", ανέφερε η πρόεδρος των Πρασίνων. "Στην πρώτη μάχη να μας διαλύσουν οι φυλλάδες; Ο κίτρινος τύπος;", διερωτήθηκε η Ρ. Χαρμς, συμπληρώνοντας πως η καγκελάριος Μέρκελ κάνει μεγάλο λάθος. "Δεν θα αφήσουμε την εφημερίδα "Bild" να τα εξηγήσει όλα".
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: