Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση της Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας κας Μαρίας Μίχου για τη λειτουργία αλλοδαπών καταστημάτων - Πρόθεση για συμμόρφωση των αλλοδαπών επιχειρήσεων

ΠΕΜΠΤΗ 25.03.2010
Η πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την συμμόρφωση των αλλοδαπών επιχειρήσεων, και η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου με εντατικούς ελέγχους, επισημαίνονται μεταξύ άλλων, στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, και του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, στην ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας κα Μαρία Μίχου, για τη λειτουργία των αλλοδαπών καταστημάτων.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στην απάντηση του Υπουργείου τονίζονται τα εξής:
Α. Στα πλαίσια της προσπάθειας για την καταπολέμηση του παρανόμου εμπορίου, το οποίο πλήττει τα δημόσια έσοδα και τον υγιή ανταγωνισμό, τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και δημιουργεί συνθήκες ανισορροπίας στην αγορά, διενεργούνται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων τακτικοί και εκ των υστέρων έλεγχοι, με προτεραιότητα στον έλεγχο των επιχειρήσεων που παραλαμβάνουν και διαθέτουν χονδρικώς ή λιανικώς εμπορεύματα χαμηλού κόστους τα οποία παράγονται σε ασιατικές χώρες.
Στόχος των παραπάνω ελέγχων είναι η πρόληψη και η συμμόρφωση των αλλοδαπών επιχειρήσεων που δεν είναι νομιμοποιημένες με τις υφιστάμενες φορολογικές και τελωνειακές υποχρεώσεις (έναρξη επιτηδεύματος, κατοχή συνοδευτικών εγγράφων, φορολογικών στοιχείων κλπ.).
Επιπρόσθετα, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι διακίνησης με κύριο στόχο την υποτροπή διάθεσης ειδών του παράνομου εμπορίου σε πλανόδιους αλλοδαπούς πωλητές.
ΚατΈφαρμογή των παραπάνω, κατά το έτος 2009, στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, διενεργήθηκαν από την Υπ.Ε.Ε 561 έλεγχοι σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και 1.631 έλεγχοι διακίνησης.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις, ενημερώνονται και οι καθ'ύλην αρμόδιες για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου υπηρεσίες και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την εθνική νομοθεσία διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου θα συνεχισθούν και θα εντατικοποιηθούν σύμφωνα με τις αριθμ. 9443/25.06.2009, 3920,10239/04.08 και 16520/3.12.09 εγκυκλίους μας.
Β. Οι δασμοί που εισπράττονται κατά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων που εισάγονται στην Ελλάδα, όπως και σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε, από τρίτες προς την Ε.Ε χώρες, αναγράφονται στον Πίνακα Δασμών του Κοινού Δασμολογίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Κανονισμός (ΕΟΚ) 2658/87 του Συμβουλίου σχετικά με τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 948/2009 της Επιτροπής (L287-31.10.2009) και αποτελούν ιδίους πόρους της Ευρωπαϊκής κοινότητας.(Π.Α)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: