Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Μάθημα κατά της μισαλλοδοξίας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο "Σέβομαι το Κοράνιο"

ΠΕΜΠΤΗ 25.03.2010
Μία εκδρομή – πολιτιστική εκδήλωση – μάθημα κατά των γενικεύσεων, των προκαταλήψεων, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού πραγματοποιήσαμε η ομάδα καθηγητών του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης με επικεφαλής την υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια κ. Σοφία Μπέζα και με τριάντα πέντε μαθητές από την Α' και Β' τάξη του Σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Ακολουθώντας τα χνάρια του παροικιακού ελληνισμού επισκεφθήκαμε και ...
παρουσιάσαμε ένα σύντομο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια σε δύο Ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου (Αμπέτειο Σχολή Καϊρου και Αβερώφειο Σχολείο Αλεξάνδρειας), μνημεία και τα δύο του Ελληνισμού που μεγαλούργησε στην Αίγυπτο και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική κοινότητα και στην κοινωνία της Αιγύπτου αλλά και στη μητέρα πατρίδα. Θερμή και συγκινητική υποδοχή μας επιφύλαξαν η Διεύθυνση, το διδακτικό προσωπικό αλλά και τα λιγοστά Ελληνόπουλα και των δύο Σχολείων.
Ιδιαίτερα σημαντική όμως και εξόχως διδακτική και για εμάς και για τους μαθητές μας ήταν η εμπειρία από την επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ζεστή, φιλική, ανθρώπινη υποδοχή μας επιφύλαξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος μετέβαλε ακόμα και το πρόγραμμά του για να μας δεχτεί.
Μίλησε με πολύ θερμά λόγια, εξέφρασε ειλικρινή χαρά για την επίσκεψη των μαθητών στο Πατριαρχείο ("πέρασαν χρόνια" είπε χαρακτηριστικά "από την τελευταία φορά που ακούστηκαν παιδικές φωνές στο χώρο του Πατριαρχείου"). Παρακολούθησε με ιδιαίτερη συγκίνηση το σύντομο πρόγραμμα με ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς που παρουσιάσαμε, μίλησε για το αξιόλογο ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία στην Αφρική, μας ξενάγησε ο ίδιος στο γραφείο του και στην αίθουσα της Συνόδου.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε σε όλους μας το γεγονός ότι στο γραφείο του σε περίοπτη θέση έχει τοποθετήσει το Κοράνιο, για το οποίο είπε ο ίδιος: "Σέβομαι το Κοράνιο, όπως θέλουμε να μας σέβονται και οι άλλοι", δίνοντας έτσι ένα μάθημα σεβασμού στο διαφορετικό, ένα μάθημα κατά της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού.
Δήμητρα Αναγνώστη-Φιλόλογος
(ΠΙΕΡΙΚ.ΑΝΤΙΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: