Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Κόντρα στη Βουλή για το φορολογικό



ΤΕΤΑΡΤΗ 31-3-2010
Πιέσεις στο υπουργείο οικονομικών από Βουλευτές του Πασόκ για αυστηρότερα τεκμήρια
Ανοικτός σε περαιτέρω υιοθέτηση και άλλων τεκμηρίων χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας επί του φορολογικού νομοσχεδίου ενώπιον της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Αμφιβολίες
Στην χθεσινή πρωινή... συνεδρίαση, η οποία αναλώθηκε στις τοποθετήσεις των βουλευτών επί του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση επέμεινε στην καταψήφιση του νομοθετήματος, ενώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν από περιορισμένες αμφιβολίες, ως και απόλυτες διαφωνίες, με επιμέρους διατάξεις και εστίασαν, κυρίως, στην αναποτελεσματικότητα των τεκμηρίων.

Διαφωνίες
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη εξέφρασε διαφωνία με το καθεστώς φορολόγησης των δωρεών, θεωρώντας ότι είναι πολύ χαμηλή.
Ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής εκτίμησε ότι τα τεκμήρια διαβίωσης «δεν μπορούν να πιάσουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή», εκφράζοντας δυσπιστία για τους διοικητικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ ζήτησε κλιμάκωση των μέτρων για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων.
Σκληρότερα μέτρα κατά όσων φοροδιαφεύγουν και παραδειγματική τους τιμωρία, ζήτησε ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης.



Την αναζήτηση πιο δραστικών πολιτικών εκτός των τεκμηρίων, πρότεινε, (πάντα από το ΠΑΣΟΚ) ο Βασίλης Τόγιας, κρίνοντας ότι πρέπει το βάρος να δοθεί στην ουσιαστική χρήση του «πόθεν έσχες»: «Τα τεκμήρια τεκμαίρουν, το 'πόθεν έσχες' δείχνει το δρόμο του χρήματος και την ενδεχόμενη φοροκλοπή», είπε.
Ο βουλευτής πρότεινε ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των επαναπατριζόμενων χρημάτων με 10-15% αντί «του μεσοβέζικου» 5%.
Ο ίδιος, όπως και οι κ.κ. Κουρουμπλής και Βασίλης Κεγκέρογλου, τάχθηκαν υπέρ της δραστικότερης αντιμετώπισης των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση θέσης χρονοδιαγράμματος επένδυσης των κερδών αυτών.

Ο κ. Κεγκέρογλου απείλησε μάλιστα με καταψήφιση διάταξης που αφορά στο κόστος ενεργοποίησης του μηχανισμού των επιδοτήσεων των αγροτών, αν δεν μεταβληθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τεκμήρια για τα ιδιωτικά κολλέγια, αλλά και ευνοϊκότερη μεταχείριση για τα στεγαστικά δάνεια ατόμων με αναπηρίες και πολύτεκνους, πρότεινε ο Κώστας Καρτάλης, ενώ ο Δημήτρης Λιντζέρης πρότεινε να μην υπάρξει παρέκκλιση από την κατάργηση των εξαιρέσεων που τίθενται με το νομοσχέδιο.

Φόβοι για ύφεση
Από την πτέρυγα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ εκφράσθηκε ο φόβος ότι με τα μέτρα του φορολογικού και την απουσία επενδυτικών κινήτρων η οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση.
Ο Γιώργος Καρασμάνης ρώτησε πως όταν οι γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία έχει ενιαίο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 10%, ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει στην Ελλάδα με 40%-45% φορολογικούς συντελεστές.
Ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος μίλησε για μέτρα έντονου φοροεισπρακτικού χαρακτήρα σε βάρος κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τα ακίνητα «αποτελειώνουν την οικοδομή», ενώ διερωτήθηκε, αν μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία θα φορολογηθούν και τα βακούφια των μουσουλμάνων στη Θράκη.
Τη βασική ένσταση της περιπλοκότητας και του στοιχείου της έντονης γραφειοκρατίας του νομοσχεδίου, επικαλέσθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κρίνοντας ότι θα έπρεπε ακριβώς αυτό ως πρώτο να αντιμετωπισθεί, αφού δημιουργεί και ευνοεί συνθήκες αδιαφάνειας και διαπλοκής.
Ο βουλευτής παρατήρησε ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου δεν ποσοτικοποιεί τα αποτελέσματα των μέτρων (θέση που επικαλέσθηκε και ο πρώην υφυπουργός Νίκος Λέγκας), ενώ ρώτησε τον υφυπουργό αν έχει μετρηθεί η μείωση της κατανάλωσης από την αύξηση των συντελεστών στα καύσιμα.

«Αδικες θυσίες»

Για άδικες θυσίες τις οποίες καλείται να υποστεί ο λαός, έκανε λόγο, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, θεωρώντας ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εξυπηρετούνται «απλώς οι βλέψεις του κεφαλαίου»:
«Προσφέρετε γη και ύδωρ στους κεφαλαιοκράτες. Είναι φανερή η ταξικότητα του νομοσχεδίου σας», είπε.
«Το νομοσχέδιο αποσκοπεί σε άγρια εισπρακτική πολιτική, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα», τόνισε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με τη νέα κλίμακα και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων τους, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο».
«Εμείς σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, λέμε τέρμα στις εξαιρέσεις, τέρμα στις πόρτες και στα παράθυρα», σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης για ριζικές αλλαγές, για ένα φορολογικό που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός δίκαιης αναδιανομής, αλλά και εντοπισμού του πλούτου που φοροδιέφευγε συστηματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: