Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

3.000.000 ευρώ για το αποχετευτικό του Σβορώνου

SBORONOS
Αποχετευτικό δίκτυο θα αποκτήσει ο Σβορώνος, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, υπέγραψε την περασμένη βδομάδα ο Γ.Γ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, οι προσπάθειες για την ένταξη του έργου σε ευρωπαϊκά ...χρηματοδοτικά προγράμματα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2009, μετά από εντολή που δόθηκε από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη στα στελέχη της ΔΕΥΑΚ να προχωρήσουν άμεσα
τη μελέτη.
Έτσι, «με προσωπική μέριμνα του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Νίκου Παπαζιώγα» (αναφέρει ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης), «ο οποίος είχε τακτική επαφή με τους προϊσταμένους του ΕΠΠΕΡΑΑ στο ΥΠΕΧΩΔΕ, συγκεντρώθηκαν τα προβλεπόμενα στοιχεία-δικαιολογητικά, τα οποία  μαζί με τα λοιπά τεύχη κατέστησαν τυπική πλέον διαδικασία την έγκριση της μελέτης από το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, πράγμα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα».
«Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Τα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑ Κατερίνης συνεχίζονται απ’ άκρη σε άκρη της. Το δίκτυο αποχέτευσης επεκτείνεται σε όλη την πόλη με γοργούς ρυθμούς ικανοποιώντας χρόνια αιτήματα των δημοτών της πόλης μας. Έτσι και το Δημοτικό Διαμέρισμα του Σβορώνου θα είναι σύντομα συνδεδεμένο με τον Βιολογικό καθαρισμό της πόλης», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.
Ο δήμαρχος συνεχάρη τη Διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ για την ετοιμότητα της μελέτης και τον σωστό προγραμματισμό, «που για άλλη μια φορά», όπως είπε, «απέδωσαν πολύτιμους καρπούς».
Σημείωσε ακόμη πως η ΔΕΥΑΚ, από το 2007 μέχρι και σήμερα, υλοποίησε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των δικτύων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, καλύπτοντας το 90% και πλέον της πόλης όσον αφορά το αποχετευτικό δίκτυο. «Ήταν πραγματικά μια γιγαντιαία προσπάθεια για να έχει σύγχρονες υποδομές η Κατερίνη και τα Δημοτικά της Διαμερίσματα», τόνισε ο κ. Χιονίδης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Παπαζιώγας από την πλευρά του, επεσήμανε πως η ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης του αστικού ιστού της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου, με την αξιοποίηση των ευκαιριών που δίνουν τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, ήταν πρώτος στόχος της Επιχείρησης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκησή της, και πως η ένταξη του Δ.Δ. Σβορώνου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων.
Και ο ίδιος συνεχάρη όλα τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ που δούλεψαν για τη σύνταξη της μελέτης του έργου της αποχέτευσης του Σβορώνου, «μιας μελέτης», είπε, που οι επιτελείς της περιφέρειας χαρακτήρισαν ως την πιο πλήρη και ώριμη προς ένταξη».

Το έργο

Η συνολική δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 2.975.000 ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εσωτερικού δικτύου (συνολικά 16.030 μέτρα αγωγών) και του εξωτερικού δίκτυου, δηλαδή τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό, μήκους 1.950 μέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει τα λύματα στον Πέλεκα και μέσω αγωγού σε υφιστάμενο φρεάτιο που οδηγεί τα λύματα στο Βιολογικό καθαρισμό.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί πλήρως ολοκληρωμένο και λειτουργικό το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Σβορώνου, Προσηλίου και Αγ. Βαρβάρας.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου είναι 20 μήνες.
(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: