Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Τίμησαν την Επανάσταση

TIMHSAN_1
Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε χθες στο Λιτόχωρο η επέτειος της Επανάστασης του 1878, η οποία αποτέλεσε τη «σπίθα» για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και την μετέπειτα απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό.

TIMHSAN_2Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Λιτοχώρου, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ παρούσα ήταν η θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με την Δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων και κορυφώθηκαν με την παρέλαση σχολείων και συλλόγων της περιοχής, στην....

κεντρική οδό του Λιτοχώρου.
«Η επανάσταση του Λιτοχώρου το 1878 αποτελεί ένα γεγονός που επηρέασε τη μετέπειτα εξέλιξη της ιστορίας της Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην ταχύτερη απελευθέρωσή της», ανέφερε στις δηλώσεις της η υφυπουργός, η οποία συμπλήρωσε ότι «η φλόγα της επανάστασης ξεκίνησε από το Λιτόχωρο με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, πλήθους αγωνιστών, που κατέβαλαν βαρύτατο τίμημα, λόγω των γνωστών συνθηκών που έχει καταγράψει η ιστορία. Το γεγονός αυτό έμελε να αποτελέσει την απαρχή ενίσχυσης της διπλωματικής θέσης της χώρους επί του μακεδονικού ζητήματος, διότι εκπλήρωσε τον εθνικό μας πόθο στη συνέχεια για την απελευθέρωση της Μακεδονίας κατά τους Βαλκανικούς πολέμους των ετών 1912-1913» είπε η κ. Τζάκρη, τονίζοντας ότι οφείλουμε τιμή σε εκείνους τους Έλληνες που τόλμησαν.
TIMHSAN_3Η υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σήμερα, τονίζοντας οι Έλληνες συνεχίζουν τον αγώνα, υπό διαφορετικές συνθήκες, για να διασφαλίσουνε το μέλλον τους και να εδραιώσουνε τη θέση της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα. «Δεν ξεχνούμε όμως και τους πρωταγωνιστές του χθες, διότι μας θυμίζουν ότι για να φθάσεις κάπου, χρειάζεται να αγωνιστείς καταβάλλοντας πολλές φορές και βαρύ τίμημα», κατέληξε η υφυπουργός.
Στη σημασία της Επανάστασης του 1878 για τη μετέπειτα απελευθέρωση της Μακεδονίας, στάθηκε και ο δήμαρχος Λιτοχώρου. Ο κ. Τσιφοδήμος, δήλωσε ότι η επανάσταση μπορεί να μην απέδωσε στρατιωτικά, αλλά απέδωσε σε διπλωματικό επίπεδο με τα γνωστά αποτελέσματα.(
Πολιτεία/Β.Ζ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: