Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

έκτακτα μέτρα

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
Μελετά η κυβέρνηση ώστε να «κλειδώσει» ο στόχος της μείωσης  του ελλείμματος κατά 4%
έκτακτα μέτρα
Έκτακτα οικονομικά μέτρα, ώστε να «κλειδώσει» ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010 αποφασίζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή τους θα είναι άμεση -μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου- και αποτελούν την ύστατη λύση με εθνικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ των μέτρων είναι η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ κατά 2%, η επιβολή νέου συντελεστή ΦΠΑ 23% για τα είδη πολυτελείας, η νέα αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, όπως και τον «πράσινο» φόρο στην ενέργεια.
Επιπλέον, προβλέπονται πρόσθετες περικοπές 10% στα επιδόματα , το «πάγωμα» των αμοιβών στις ΔΕΚΟ, καθώς και περικοπές δαπανών στα νοσοκομεία.
Τα μέτρα αναμένεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία επιπλέον 3 δισ. ευρώ.
Οι σχετικές ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν και εντός της επόμενης εβδομάδας, προτού φθάσει την Αθήνα το κλιμάκιο της Κομισιόν.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ....Ευρωπαίους ηγέτες για τη λήψη των μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη.
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων θα υπάρξει και ένα ακόμα βήμα: η ανακοίνωση νέας δημοπρασίας ομολόγων, ώστε η χώρα να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή «ένεση εμπιστοσύνης» και να δανειστεί χωρίς να εκραγούν τα spreads.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αποτελεί την ύστατη λύση με εθνικά χαρακτηριστικά, χωρίς να απαιτείται ανάμιξη της Κομισιόν ή του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: