Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Όχι, δεν ενδιαφέρομαι για δήμαρχος

AMOIRIDHS
Μπορεί η κυβέρνηση να μη έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της για το χωροταξικό του Καλλικράτη, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, ωστόσο, προσπαθεί να ανοίξει επίσημα και δημόσια τη συζήτηση στο νομό, επανακαταθέτοντας την πρότασή του «όλος ο νομός ένας δήμος», ενώ, απαντώντας σε όσους βλέπουν πίσω από αυτήν την πρόθεσή του να ξανακαθίσει σε δημαρχιακό θώκο (και μάλιστα τέτοιων διαστάσεων), ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα, ακόμη κι αν του ασκηθούν πιέσεις.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κυβερνητικός βουλευτής στα ....τοπικά ΜΜΕ το πρωί του Σαββάτου, επαναδιατύπωσε και ανέλυσε λεπτομερώς τα «υπέρ» της πρότασής του (που πρωτοπαρουσίασε πριν από μερικές μέρες στην ετήσια δεξίωση του ΕΒΕ Πιερίας), θέλοντας, όπως είπε, να δώσει ένα έναυσμα για να ξεκινήσει ο διάλογος γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.
«Δε νίπτω τα χέρια μου ως Πόντιος Πιλάτος, καταθέτω την πρότασή μου να καταγραφεί και τη θέτω σε δημόσια διαβούλευση», ανέφερε, ρίχνοντας το γάντι σε όσους του καταλογίζουν πολιτική σκοπιμότητα και προσπάθεια απεμπλοκής από τις πιθανές συγκρούσεις για τον αριθμό και τη σύνθεση των νέων Καλλικρατικών δήμων.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν ενδιαφέρεται για μια υποψηφιότητα για τη νέα υπερδιευρυμένη δημαρχία. «Δεν θα είμαι υποψήφιος, όποια πίεση κι αν υπάρχει, όποια πρόταση κι αν μου γίνει», τόνισε.
Υπογράμμισε δε πως θα αποδεχθεί οποιαδήποτε άλλη πρόταση, «αρκεί», πρόσθεσε «να συνοδεύεται από επιχειρήματα, να είναι προϊόν διαλόγου με το πλατύ κοινό και να μην εξυπηρετεί φιλοδοξίες προσώπων που θέλουν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασής του, σημείωσε πως, η συνένωση και των 13 δήμων του νομού σε έναν, είναι ο μόνος τρόπος να λύσει η Πιερία τα προβλήματά της, αφού, με την κατάργηση της νομαρχίας, δεν θα υπάρχει άλλος φορέας ενιαίου σχεδιασμού των έργων και προτεραιοτήτων του νομού και μάλιστα σε μια περίοδο που θα αρχίσουν να «τρέχουν» τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και των δημόσιων επενδύσεων.
Εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με την πρόταση του ΙΤΑ για 3 δήμους, γιατί όπως είπε θα δημιουργήσει δήμους τριών ταχυτήτων, πράγμα που θα αποβεί σε βάρος των δυο δήμων στο βορρά και στο νότο του νομού.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, η ύπαρξη ενιαίου κέντρου σχεδιασμού θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την υλοποίηση έργων που χρόνια τώρα διεκδικούν οι καποδιστριακοί δήμοι του νομού, αλλά δεν πετυχαίνουν γιατί δεν έχουν, μεταξύ άλλων, τεχνική στήριξη.
Ένα από τα «δέλεαρ» που παρουσίασε, ήταν και η ακύρωση των διοδίων. «Δεν θα πληρώνουμε διόδια για να πάμε στον Πλαταμώνα», είπε, «αφού ο νόμος προβλέπει ότι για να πας από δημοτικό διαμέρισμα σε δημοτικό διαμέρισμα του ίδιου δήμου δεν πληρώνεις».
Όσο για την ανταπόκριση που είχε η πρότασή του, ήταν «θετική και ενθουσιώδης» είπε, από τους πολίτες της Πιερίας, ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών τη χαρακτήρισε «ρηξικέλευθη».

Αναφορικά με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ο κ. Αμοιρίδης τάχθηκε υπέρ της «προσκόλλησης» της Πιερίας στη Θεσσαλονίκη. «Έχουμε να κερδίσουμε πολλά», υποστήριξε («όταν είσαι σε ένα τρένο που τρέχει με μεγάλες ταχύτητες, ταξιδεύεις κι εσύ»), προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα έτσι κι αλλιώς η Πιερία και η Θεσσαλονίκη σχεδίαζαν από κοινού, είτε αυτό ήταν ο πόλεμος κατά των κουνουπιών, είτε ήταν τα Πανεπιστήμια, ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ή ο Θερμαϊκός.
Αν η Πιερία γίνει ένας Καλλικρατικός δήμος θα είναι το δεύτερο πληθυσμιακά μεγαλύτερο αστικό κέντρο, μετά τη Θεσσαλονίκη, στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, είπε ο κ. Αμοιρίδης, ενώ προέβλεψε ότι η υπαγωγή του στην ίδια περιφέρεια με τη συμπρωτεύουσα θα αναδείξει περεταίρω , εκτός των άλλων και την ανάγκη δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στο Αιγίνιο και της αξιοποίησης του λιμανιού του Κίτρους.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: