Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Άννυ Ποδηματά και Σταύρος Λαμπρινίδης: Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν και κατά πόσο έχει ζητήσει και από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξηγήσεις για την χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων γνωστών ως «swaps»

Μετά την κατάθεση της Ερώτησης, οι κκ. Λαμπρινίδης και Ποδηματά δήλωσαν σχετικά:
«Το δημοσίευμα των Νew Υork Τimes όπως και άλλα δημοσιεύματα και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε παραπάνω από ένα κράτη μέλη της ευρωζώνης που έκαναν χρήση των μεθόδων των swaps. Υπάρχουν ωστόσο βάσιμες υπόνοιες από σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Eurostat έστειλε επιστολή μόνο προς τις ελληνικές αρχές ζητώντας διευκρινίσεις. Η Επιτροπή οφείλει να διαψεύσει άμεσα τις υπόνοιες αυτές. Σε αντίθετη περίπτωση, εγείρονται σοβαρότατα ερωτηματικά για την επιλεκτική ‘στοχοποίηση’ της Ελλάδας από την Επιτροπή και τη Eurostat , με αποτέλεσμα η χώρα μας να πλήττεται συνεχώς από το διεθνή τύπο με πρόδηλες συνέπειες για την οικονομία της».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει τακτικές της Wall Street (γνωστές ως “swaps”) που είχαν, κατά την εφημερίδα, ως σκοπό την εικονική μείωση των δημόσιων χρεών Κρατών Μελών της Ευρωζώνης. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ορισμένες» ευρωπαϊκές χώρες είχαν κάνει χρήση αυτών των εργαλείων. Άλλα σχετικά άρθρα αναφέρουν ονομαστικά μία σειρά από χώρες ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως η πλειοψηφία των κρατών-μελών να έχει κατά το παρελθόν προβεί σε ίδιες ή σε αντίστοιχες πρακτικές. Το άρθρο των NYT αναφέρεται, τέλος, και στην απόρριψη τον Νοέμβριο του 2009 από την ελληνική κυβέρνηση της πρότασης από την Goldman Sachs για παροχή ανάλογου χρηματοοικονομικού εργαλείου.

Δεδομένου ότι σε συνέχεια αυτών των δημοσιευμάτων η Eurostat αποφάσισε να ζητήσει από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές διευκρινίσεις σχετικά με την χρήση «συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίου» (swaps) κατά τα τελευταία έτη, ερωτάται η Επιτροπή:

Έχει προβεί σε ανάλογη διαδικασία και ως προς άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης τα οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT αλλά και με άλλα σχετικά δημοσιεύματα, έχουν επίσης κάνει χρήση των συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων; Αν όχι, γιατί όχι;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: